Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Financial Times: még bátrabb is lehetne Gyurcsány

Még bátrabb intézkedések szükségességéről írt a magyarországi költségvetési csomagról közölt keddi szerkesztőségi cikkében a Financial Times, amely szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Fidesz jelenlegi állapotát tekintve akár a radikális fellépést is megengedhetné magának.
A londoni üzleti napilap kommentárja szerint a magyar kormány, amely 9,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány kilátásával nézett szembe, éppen annyi kiadáscsökkentést és kamatemelést jelentett be, amennyi a deficit 8 százalékra mérsékléséhez elegendő. Ez üdvözlendő ugyan, de "semmi" ahhoz képest, ami a közfinanszírozás rendbe tételéhez elégséges lenne.

A lap szerint Magyarország továbbra is érzékeny a külső megrázkódtatásokra, ami "nem kellemes állapot" éppen a nemzetközi tőkepiacokat eluraló bizonytalanság idején. A Gyurcsány Ferenc által bejelentett költségvetési tervekben "egy merész és szükséges elem" van: a lakossági gáz és áram széles körű támogatásának felváltása a szegények megsegítését célzó támogatásokkal, áll a cikkben, amely szerint egy szocialista vezetőnek "nem könnyű ilyesmit bejelentenie". Az általános kiadáscsökkentési javaslatok is dicséretesek, bár a kormány "most csak saját korábbi tékozlásáért vezekel".

A Financial Times szerint a választások előtti "pénzszórás" hozzásegítette a szocialistákat a hatalom megtartásához, most azonban "ki kell fizetniük a számlát". Az elemzés szerint a társasági és a foglalkoztatási adóterhek növelése mindazonáltal semmivel sem fogja javítani Magyarország versenyképességét a térségben, ahol más kormányok, különösen Szlovákia, az alacsony adóztatás úttörői. Románia és Bulgária várható EU-csatlakozásával csak élesedni fog a külföldi beruházásokért folyó verseny, áll a londoni napilap keddi szerkesztőségi cikkében.

A Financial Times szerint második kormányzati időszakuk elején a szocialistáknak "még bátrabbnak kell lenniük". Miután a Fideszben a választási vereség után "zűrzavar támadt", Gyurcsány Ferencnek lehetősége van arra is, hogy "radikális legyen", anélkül, hogy azonnali választói visszahatástól kelljen tartania, írta a brit üzleti lap. A cikk szerint azonban egy dolog a reformprogram elkészítése, és más annak végrehajtása.

A korábbi magyar kormányok elhalasztották a fájdalmas döntéseket, most pedig már végére jár az idő. Ha minden jól megy, Magyarország 2011-2012-ben beléphet az euróövezetbe. Az ország azonban eredetileg azt tervezte, hogy az új EU-tagok sorában az elsők között vezeti be a közös pénzt, mégis, az utolsók között lesz, még akkor is, ha kitart Gyurcsány Ferenc (hiánycsökkentő) menetrendje mellett, áll a keddi Financial Timesban.

A lap szerint a piacok eddig eltűrték a késést, eltekintve a forint elleni, 2003-as rövid rohamtól. A külföldi befektetők elfogadták, hogy még ha késik is az euróövezeti tagság, Magyarország megmaradt az általános gazdasági fejlődési pályán. Az a kedvező pénzügyi klíma azonban, amely az elmúlt években támogatta a feltörekvő gazdaságokat, most már változik, a kamatok emelkednek, a befektetők kockázatvállalási hajlandósága apad. Gyurcsány Ferencnek most kell rendet teremtenie háza táján, még amíg nem késő, fejeződik be a Financial Times keddi szerkesztőségi elemzése.

MTI/Világgazdaság

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára lehet a fokhagymának

Félő, hogy idén sem lesz megfelelő piaci ára a fokhagymának, pedig a körülmények hosszú évek óta… Tovább olvasom