Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Finanszírozható az ország adóssága, de felszökhetnek a hozamok

Szakértők szerint bárhogyan alakulnak a valutaalappal folyó tárgyalások, az ország jövőre még fizetőképes maradhat, de a bizonytalanság miatt magasra szökhetnek az állampapírhozamok - írja keddi számában a Világgazdaság.
Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) jövőre 4.589 milliárd forintnyi állampapírt tervez kibocsátani, ebből 1.437 milliárdot devizában, a maradékot forintban - ismerteti a lap. "A forintkibocsátási tervben megjelentek nem tűnnek irreálisnak" - mondta a Világgazdaságnak Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója -, ezek szerint jövőre kéthetente nagyjából 50 milliárd forintnyi kötvényt kellene eladnia az ÁKK-nak.

Az igazgató szerint a devizafinanszírozással sem lesznek feltétlenül gondok, az államnak ugyanis vannak még tartalékai: a Magyar Nemzeti Bankban van még nagyjából kétmilliárd eurónyi betétje, emellett a magán-nyugdíjpénztári vagyon egy része is rendelkezésére áll. Így a durván 4,8 milliárd eurónyi devizakötvény helyett elegendő lehet, ha egy-két milliárdot el tudunk adni.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója a lapnak úgy vélekedett, "2012 eleve nehéz év lesz a feltörekvő kötvénypiacok számára". A szakember ennek tükrében arra számít, hogy ha nem jutunk dűlőre a valutaalappal, akkor fel kell készülni a kétszámjegyű kamatokra mind a forint-, mind a devizakötvények esetében.

Szalma Csaba elmondta, hogy jövőre a kötvényállomány 20 százaléka árazódik át az akkor várható kamatszintre, és hüvelykujjszabályként minden százalékpontnyi kamatemelkedés GDP-arányosan ugyanennyi százalékpontnyi szigorítással igazítható ki a büdzsében.

Olvasóink írták

 • 2. csafe 2011. december 27. 13:13
  „1. X_Y Nagyon tetszett :-)
  Vagyis a devizatartalékaink mellett a belső forintmegtakarításaink is kell!!
  És ez a kormány szavát adja, hogy majd visszafizeti tizenvalahány % kamattal!
  Zemberek! Lehet államkötvényt vásárolni! Nem kell a külföldi bankokba szaladni vele!”
 • 1. X_Y 2011. december 27. 10:07
  „http://www.youtube.com/watch?v=tghQtIKQLQk

  Nem süllyedünk )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb gyártási programokat telepít Székesfehérvárra az Orkla

Újabb gyártási programokat telepít magyar cégéhez, a székesfehérvári Sapa Profiles Kft.-hez a… Tovább olvasom