Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Finisben az ökogazdálkodási akcióterv kidolgozása

A biotermelés segítése fontos eleme a szóban forgó programnak - mondta Tóth Katalin.
Befejező fázisába érkezett az ökogazdálkodási akcióterv kidolgozása, várhatóan március végére-április elejére készül el - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.

Tóth Katalin a 21. tavaszváró biokultúra találkozó helyszínén rendezett sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a biotermelés segítése fontos eleme a szóban forgó programnak. Hozzátette: az akcióterv a miniszteri jóváhagyást követően válik majd nyilvánosan megismerhetővé. Jelezte: a terv kidolgozása széles alapokon, a szakmai és a civil szervezetek bevonásával történt.

A helyettes államtitkár kiemelte: a vidékfejlesztési tárca különösen fontosnak tartja a biotermékek promóciójának támogatását, ezért is teremt megjelenési lehetőséget e termékek számára a minisztérium Kossuth téri épületének árkádjai alatt minden pénteken, a Vidékmustra elnevezésű termelői piacon. Emellett az ősszel megrendezendő OMÉK-en is várhatóan nagyobb területen mutatkozhatnak be a biotermékek.

Tóth Katalin hozzátette: a szaktárca szeretné segíteni a gazdálkodókat abban is, hogy a biotermesztés területe a mostaninál nagyobb legyen, valamint a feldolgozott termékek aránya is növekedjen. A VM támogatja továbbá azokat az elképzeléseket is, hogy ezek a termékek a rövid értékesítési láncon keresztül lehetőség szerint a közétkeztetésbe is kerüljenek be.

Roszik Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke az MTI kérdésére elmondta: Magyarországon jelenleg mintegy 130 ezer hektáron folyik biotermesztés, ez a magyar mezőgazdasági terület mintegy 2,4 százaléka. Ez az arány mintegy a fele az uniós átlagnak, amely 4,9 százalék.

A magyar mezőgazdasági termékeket tekintve a biotermékek aránya 4 százalék körüli. A magyar biotermékek túlnyomó részét, mintegy 80 százalékát exportálják, főként az uniós országokba, illetve Svájcba. Az alelnök szerint a kivitelen belül az alapanyagok arányát csökkenteni, míg a feldolgozott termékekét növelni kell. A belföldi piacokon a biotermékek átlagosan 25-30 százalékos felárral kaphatók a nem biotermék kategóriába tartozó hasonló termékekhez képest.

Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke - aki maga is gazdálkodó ezen a területen - az MTI-nek arról beszélt, szerinte 2020-ig Magyarországon a biotermesztés területe "gond nélkül" 300-350 ezer hektárra növelhető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: soha nem volt szükségünk tisztességtelen módszerekre a választásokon

Ellentétben a baloldallal, amely a választók megkérdezése nélkül önkényesen tette a miniszterelnöki… Tovább olvasom