Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Finnország az EU soros elnöke

Finnország a következő félévben kiemelt figyelmet kíván fordítani Oroszországra, és azt szeretné, ha az EU az Északi Dimenzióhoz hasonló együttműködési formát építene ki szomszédaival.
Helsinki szerint az eddiginél pragmatikusabb alapokra kellene helyezni az EU és Oroszország kapcsolatait, így segítséget kellene nyújtani Moszkvának a nukleáris hulladék felszámolásában, meg kell állítani a Baltikum szennyezését, és olyan dolgokra kellene rávenni az oroszokat, főként a környezetvédelemben, amiket máskülönben nem tennének meg az elkövetkezendő húsz évben. A finnek szerint ez hasznosabb lenne, mint időről időre Putyint kioktatni a demokráciáról.

Finnország szerint Brüsszelnek nem kell súlyos új költségekbe vernie magát emiatt: több tagállam, például Nagy-Britannia, korábban ígéretet tett arra, hogy anyagi segítséget nyújt a szennyezett Kola-félsziget megtisztítására, valamint az üzemen kívül helyezett nukleáris tengeralattjárókról és jégtörőkről származó hulladék elhelyezésében.

A finnek az Északi Dimenzióval már egyfajta partnerséget ajánlottak az oroszoknak, akik így szavazójogot kaptak a regionális terveket illetően. Ha az Északi Dimenziót uniós keretek közé emelhetnék, akkor a finnek reményei szerint az oroszok belekóstolhatnának az uniós döntéshozatalba. Megfigyelők szerint ugyanakkor várható, hogy ezek a tervek nem aratnak majd osztatlan lelkesedést a lengyelek, a balti államok, és általában a volt kommunista országok körében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Horváth Balázs egykori belügyminiszter

Elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselője - közölte a politikus… Tovább olvasom