Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Finomabban hangolt reformokat Napirenden

a gázügy Bírói elutasítás Tömeges

elbocsátások Segítség

törvényalkotóknak

Nemcsak a reformok, változtatások fő céljait, hanem azok elérésének módját is jobban emberekre kell szabni és a kedvezményekre jogosultságban a többség érdekét érvényesíteni – mondta a szociális és munkaügyi miniszter. Kiss Péter szerint „ma kétségtelenül nehezebb bizakodni”, mert a 2006-tól elindított változások „évtizedes szerzett jogokat is sértenek”. Mint mondta, a döntések nehezén túljutva ezért is gyakori az elutasítás.

A Fidesz szerint az Országgyqlés felülbírálta a miniszterelnök álláspontját a Nabucco gázvezeték ügyében, amikor hétfőn tárgysorozatba vette a párt uniós energiapolitikáról szóló országgyqlési határozati javaslatát. A Ház 309 igen, 4 nem és 16 tartózkodás mellett támogatta a fideszes javaslat tárgysorozatba vételét, amelyet korábban az Országgyqlés Gazdasági Bizottsága elutasított.

A Fővárosi Bíróság elutasította az egészségügyi miniszter kórház-átalakítással kapcsolatos közigazgatási határozatának felfüggesztésére irányuló kérelmeket. A végzés indoklásában a bíróság kimondta, hogy a kórházak szerződésének felfüggesztése, amelyet a Fidesz kívánt, veszélyeztetné az ellátás biztonságát. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője reagálásában közölte: a Fidesz fenntartja véleményét, hogy a kormányzat lépései súlyosan sértik a betegek érdekeit, az emberek gyógyulási lehetőségeit, alkotmányos jogokat sértenek és visszafordíthatatlan folyamatokat indítanak el.
Összesen 187 álláshely szqnik meg májustól a Baranya Megyei kórházban a növekvő adósság és az aktív ágyak számának jelentős csökkentése miatt. Mintegy 15–20 állás betöltetlen volt, így a leépítés 170 embert érint.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyqlése úgy határozott, hogy támogatja vezetését az akadémiai reform lépéseinek folytatásában. Vizi E. Szilveszter elnök elmondta: a közgyqlés 1 ellenszavazattal és 7 tartózkodással elfogadta elnöki expozéját, ezzel jóváhagyta, hogy kezdeményezzék az akadémiai törvény módosítását, s így az MTA közfeladatokat ellátó, autonóm nemzeti intézménnyé váljon. Ez azt jelenti, hogy az MTA tudományos véleményt fogalmaz meg nehéz gazdasági, társadalmi kérdésekben és ezzel segítséget nyújt a törvényalkotóknak. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi: Ady, Csokonai, Sánta

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik. E tárgyból… Tovább olvasom