Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Firtas: a megvádolt Knopp András szerint nem keresték őt az amerikai hatóságok

Az állítólagos vádakat, amelyekről az újságokból értesült, teljes mértékben megalapozatlannak tartja.
Mindeddig semmilyen hatóság semmilyen ügyben és formában nem kereste Knopp Andrást - erről a magyar üzletember nyilatkozott a Népszabadság pénteki számában, miután az amerikai hatóságok vádat emeltek ellene is az ukrán Dmitro Firtas vezette bűnszövetkezet ügyében.

Knopp András - akit a Magyar Nemzet is megnevezett pénteki számában - a Népszabadságnak azt mondta: az állítólagos vádakat, amelyekről az újságokból értesült, teljes mértékben megalapozatlannak tartja. Az üzletembert a lap Moszkvában érte utol, elmondása szerint üzleti ügyeket intéz ott.

A többek között indiai bányászattal foglalkozó, az amerikai hatóságok szerint az ügyben érintett magyar Global Energy, Mining and Minerals (GEMM) Kft.-ben elmondása szerint 2006-ig volt igazgató és alkalmazott. Firtassal, illetve cégcsoportjával, a brit Virgin-szigeteken bejegyzett Group DF-fel továbbra is jó kapcsolatokat ápol. Bécsben találkozott is Firtassal még az üzletember letartóztatása előtt.

Knoppnak meggyőződése, hogy a Firtas elleni vádak is alaptalanok - írta a Népszabadság.

A 75 éves Knopp Andrásról mindkét napilap megjegyzi, hogy a 80-as években az MSZMP egyik vezetője, kulturális miniszterhelyettes volt.

Az amerikai hatóságok vádat emeltek egy magyar üzletember ellen is Firtas ügyében

Az amerikai hatóságok vádat emeltek egy magyar üzletember ellen is a Dmitro Firtas vezette bűnszövetkezet ügyében, és szerintük legalább egy magyarországi cég is érintett abban a bűnügyben, amely miatt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az ukrán oligarcha ellen, és várhatóan kérni fogja kiadatását Ausztriától, ahol Firtast március közepén elfogták.

Az ügyben történt vádemelésről az igazságügyi minisztérium és az FBI egyik tisztségviselője, valamint egy szövetségi ügyész számolt be szerdán - olvasható az FBI sajtóközleményében.

A vád szerint Firtas és öt további külföldi állampolgár - egy másik ukrán, két indiai, egy Srí Lanka-i és egy magyar, a 75 éves K.A. - 2006-tól kezdődően kenőpénzek fizetésével, zsarolással és megfélemlítéssel szereztek meg különböző indiai tisztségviselőknél titánbányászati jogokat Ándhra Prades szövetségi államban. Kenőpénzként összesen legalább 18,5 millió dollárt készültek kifizetni, végül 2010 júliusáig ténylegesen 10,6 milliót utaltak át 57 tranzakcióban. A kenőpénzek kifizetését Firtas beosztottai úgy tüntették fel hivatalos iratokon, mintha legális üzleti átutalások lennének, és az átutalásokhoz amerikai pénzintézeteket is felhasználtak. A bányaberuházás hasznaként, titántermékek értékesítéséből évi 500 millió dollár forgalmat reméltek. Eladtak volna egy meg nem nevezett chicagói cégnek is.

A hat vádlott közül csak Firtast fogták el, jelenleg óvadék ellenében szabadlábon van Bécsben, a többiek szökésben. Az egyik indiai az újdelhi parlament egyik képviselője, aki a bűncselekmények idején az Ándhra Predes-i kormány egyik tisztségviselője volt. A vádak ellenük összeesküvés kenőpénzek fizetésére, zsarolásra és pénzmosásra.

Firtas vezeti a Virgin-szigeteken bejegyzett Group DF nemzetközi konglomerátumot, amelynek tagjai egyebek között az ásványkitermelő és -feldolgozó osztrák Ostchem Holding AG, a színesfémérc-kitermelő, budapesti Global Energy, Mining and Minerals Kft. és a svájci Bothli Trade AG, amelynek többségi tulajdonosa a magyar cég. A konglomerátumnak azonban összesen 159 cég tagja - olvasható a vádiratban.

A közlemény szerint a magyar üzletember felügyelte az egész vállalkozást, és Firtassal együtt tárgyalt indiai kormánytisztviselőkkel, valamint a meg nem nevezett amerikai cég képviselőivel.

A vád képviselője követeli Firtas konglomerátumbeli érdekeltségeinek és vagyonának elkobzását, valamint mind a hat gyanúsítottól a kenőpénzként kifizetett 10,6 millió dollárt.

Az FBI sajtóközleményében megjegyzi, hogy az amerikai igazságügyi minisztériummal az ügy felderítésén együttműködtek az osztrák hatóságok és a magyar rendőrség, és Washington jelentős segítséget kapott tőlük, amelyet nagyra értékel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ csütörtöki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az április 3-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom