Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Fizetés külföldön

A forint konvertibilissé válása nem sok változást hozott a magyar turisták számára. A forintot kevés helyen és kedvezőtlen árfolyamon váltják be, főleg a döntően magyarok által látogatott üdülőhelyeken és a környező országokban.
Valuta vagy bankkártya?

A meglátogatott ország valutájában érdemes a költőpénz egy részét kivinni, a többit és a vésztartalékot pedig bankkártyával biztosítani - azaz a legjobb az is-is megoldás. Szükségünk lehet valutára olyan kisebb kiadások esetén, amelyeket kártyával nem fizethetünk (borravaló, WC, esetleg élelmiszer vásárlás, piac, stb).
Nem érdemes az elterjedt dollár-márka megtakarítást átváltás nélkül kivinni, mivel kint is váltani kell majd a helyi valutára és az többnyire drágább. Kivétel, ha olyan országba megyünk, ahol a márkát még az üzletekben is jó árfolyamon elfogadják.
Óvakodjunk a feketeváltóktól, a rengeteg kisebb pénzváltó cégnél csak a vezető valutákat érdemes váltani, a ritkább fizetőeszközöket ők a bankoknál drágábban váltják. Jellemzően a váltásnál külön jutalékot sehol sem számítanak fel, hasznuk az árfolyamok különbözetéből adódik (vételi és eladási árfolyam). A forint sávszélesítése óta egyáltalán nem mindegy, hogy mikor váltjuk ki a valutát és mikor vissza. Akinek van türelme az árfolyamok folyamatos figyelemmel kíséréséhez, az jelentős haszonra tehet szert.

Kártyázzunk!

Nézzünk utána, hogy a kártyánk külföldön használható-e és van-e elegendő fedezet mögötte? Tudnunk kell, hogy mekkora limitig lehet a kártyát használni, és előre készüljünk fel arra az esetre, ha elveszítenénk a kártyát és le akarjuk tiltatni (Jó, ha tudjuk, hogy mi a teendő, milyen telefonszámot kell felhívnunk. A bejelentés időpontjától az esetleges károkat a bank viseli. Érdemel a kártya letiltása előtt jól körülnézni, hátha előkerül és nem lopták el, ugyanis a letiltott kártyát már nem lehet újra használni, a letiltással, új kártyaigényléssel járó költségek pedig tetemesek.)
Ha mindenre fel akarunk készülni, akkor Visa és EC/MC kártya egyaránt legyen nálunk vagy valakinél a társaságban, arra az esetre, ha valami gond lenne az egyik típusú kártya használatával. Az ATM-ből vagy banki pénztárnál történő készpénzfelvétel nagyon drága mulatság, csak vészhelyzetben ajánljuk, a kártya vásárlásra való. Már csak azért is, mert a vásárlás nem jelent plusz költséget számunkra.

Itt az euró

A helyzet a közelmúltban sokat egyszerűsödött, hiszen az EU tagállamok a nemzeti valutáik helyett bevezették az euró használatát, így nem kell az egyes valuták között átváltani. Várhatóan Magyarország EU csatlakozását követő 1-2 évben mi is átvesszük az euró használatát, ekkor már csak emlékeinkben fognak élni a határátkelő és pénzváltó helyek előtt kígyózó sorok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertész fényéből mindenkinek jut

"A magyar irodalom most Kertész Imre Nobel-díjas írónk fényében fürdik, s ebből a fényből… Tovább olvasom