Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Fizetőssé tennék a harmadosztályú utakat is Csehországban

Az autópályák és a gyorsforgalmi utak mellett Csehországban a közeljövőben fizetőssé teszik az első-, másod-, és harmadosztályú utakat is - ebben egyezett a közlekedési tárca az egyes régiók elöljáróival szerdán Prágában.
A megállapodás tényét a regionális képviselők közölték a médiával. A minisztérium a közlést nem kívánta kommentálni, de nem is cáfolta. A minisztérium szóvivője csak annyit mondott, hogy a hivatalos döntést június elején hozzák nyilvánosságra.

A közszolgálati cseh televízió megjegyezte: Európában példátlan, hogy útdíjat szedjenek az alsóbb osztályú utakon is. "Ilyen széleskörű útadó rendszer eddig még nincs Európában" - állította a televízió.

Korábban a közlekedési tárca csak az első osztályú utakat kívánta fizetőssé tenni, mégpedig mikrohullámú rendszer segítségével. Most állítólag az a döntés született, hogy az alsóbb osztályú utakat műholdas rendszerrel fogják ellenőrizni.

A csehországi sztrádákon és a gyorsforgalmú utakon - összesen mintegy 1000 kilométer - január elsejétől működik a mikrohullámú ellenőrző rendszer, amely alapján útdíjat szednek. Eddig több mint kétmilliárd korona folyt be így az államkasszába, ami magasabb összeg a vártnál.

A régiók azt követelik, hogy a minisztérium úgy határozza meg az útdíjakat, hogy az autópályák legyenek a legolcsóbbak, míg a helyi jelentőségű harmadosztályú utak a legdrágábbak.

Szerintük csak így lehet megakadályozni azt, hogy a forgalom döntő része tartósan az autópályákra irányuljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzügyőr lesz az ORFK új vezetője

Tovább olvasom