Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Flores-ügy: hazánba látogat két bolíviai képviselő

Az ottani lapok szerint a 83 oldalas jelentést az ellenzéki tagok távollétében hagyta jóvá a kormánypárti többség.
Magyarországra kíván látogatni két bolíviai ellenzéki képviselő, akik tagjai voltak annak a parlamenti vizsgálóbizottságnak, amely a Rózsa-ügyet és az április 16-i kommandós akciót vizsgálta - tájékoztatta a Külügyminisztérium kedden az MTI-t.

Bernardo Montenegro és Pablo Banegas bolíviai ellenzéki képviselők jelezték: Magyarországra kívánnak látogatni, és hétfőn a dublini magyar nagykövetségen vízumkérelmet nyújtottak be, amelyet ki is állítottak részükre - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a képviselők magyarországi programjának előkészítése folyamatban van. Bernardo Montenegro és Pablo Banegas képviselőket csütörtökön fogadja a konzuli szolgálat vezetője a Külügyminisztériumban. A megbeszélésen jelen lesz az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselője is.

A Külügyminisztérium "kezdettől fogva megkülönböztetett figyelemmel kíséri e sajnálatos incidens alakulását, amely egy magyar-bolíviai állampolgár és egy magyar nemzetiségű román állampolgár életét követelte, valamint egy magyar állampolgár letartóztatásához vezetett" - olvasható.

Leszögezték, a magyar konzuli szolgálat minden rendelkezésre álló eszközzel és csatornán igyekszik érvényesíteni a fogvatartott Tóásó Előd érdekvédelmét, és biztosítani azt, hogy fogvatartásának körülményei megfeleljenek a nemzetközi normáknak.

Mint írták, ezen erőfeszítések közé illeszkedett Balázs Péter november 13-án bolíviai partneréhez, David Choquehuanca Céspedes külügyminiszterhez eljuttatott levele, amelyben a fegyveres akció ügyében kérte a bolíviai külügyminiszter közbenjárását. A magyar diplomácia vezetője a magyar konzuli szolgálat számára aktuális és részletes tájékoztatást kért a nyomozás állásáról, eredményeiről, és arról, hogy az ügyben letartóztatott magyar állampolgár fogvatartásának körülményei megfelelnek-e a nemzetközi előírásoknak - zárul a közlemény.

A bolíviai belbiztonsági kommandósok április 16-án számoltak fel egy állítólagos terrorista csoportot: a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt agyonlőtték a Santa Cruz-i Las Americas szállodában. A magyar állampolgárságú, szintén szovátai Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták.

A bolíviai parlamenti bizottság kormánypárti tagjai november 13-án fogadták el saját összefoglaló jelentésüket, amely szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport mögött - jelentette akkor a bolíviai sajtó.

Az ottani lapok szerint a 83 oldalas jelentést az ellenzéki tagok távollétében hagyta jóvá a kormánypárti többség. Az ellenzékiek azonban nem tekintik lezártnak az ügyet. Szerintük a kormánypárt azért akarja gyorsan félretenni, mert immár olyan "kellemetlen" bizonyítékok is napvilágra kerülnek, amelyek közvetve a bolíviai kormány egyes tagjainak az érintettségére is utalhatnak.

A Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport kapcsolatai ügyében írországban tájékozódó Bernardo Montenegro és Pablo Banegas kedden Dublinban találkozott az ír kormány képviselőivel és a parlament jogi, emberi jogi és külügyi bizottságának tagjaival. A képviselők ellenmondásokat látnak a bolíviai és írországi szakértői jelentések között a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport kapcsolatai ügyében.

Olvasóink írták

  • 2. sőndör 2009. december 02. 10:50
    „a szállodában lemészárolni őket, ezek terroristák !!!!!!!!!!!!!!”
  • 1. nyomdasz63 2009. december 01. 21:28
    „Kémek !!! Nem beengedni az országba őket/sem/!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőautó karambolozott személyautóval

Négy ember megsérült a zuglói balesetben. Tovább olvasom