Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Foci-vb magyar tető alatt

A magyarok ott lesznek a labdarúgó-világbajnokságon! Ha nem is a nemzeti tizeneggyel.

A magyarok ott lesznek a labdarúgó-világbajnokságon! Ha nem is a nemzeti tizeneggyel, de szorgos kezek munkájával igen. Győrött készültek el ugyanis azok az óriási tetőszerkezetek, melyek a berlini olimpiai stadion lelátórészét fedik. Igazi csapatjátékra volt szükség, hogy miközben a német bajnokság mérkőzéseire százezrek mentek ki az arénába, időben befejeződjön a munka.

Már menet közben jól látszott, a kisalföldi együttes jól játszik, másfél év alatt fedél került a lelátókra. Ezután megrendelést kaptak a stadion mellett egy többemeletes sátorváros felépítésére is. A FIFA itt rendezi be központját a vb ideje alatt.

– Már nem elégedtünk meg azzal, hogy a régi acélvázas technológiát felváltó alumíniumvázas sátrakat tervezzünk és kivitelezzünk – meséli a munkáról Varga János ügyvezető igazgató. – Nemesebb tartószerkezetet kerestünk. Így jutottunk el a préselt fáig. A merőben új megoldás azonnal elnyerte a megrendelő tetszését.

A városrész a mobilitás csodája, hiszen a stadion tetejével szemben azt nem az örökkévalóságnak tervezték és építették meg. A világbajnokság után lebontják és a világ másik felén építik majd fel.

A beruházás méreteire jellemző, hogy csupán a sátorváros bérleti díja forintban számolva milliárdos nagyságrendű. Ez a pénz már az üzemeltetőé és nem a kivitelező győrieké. Ám nyilván ők sem panaszkodhatnak a fizetségre. Mint megtudtuk,  előfordult, hogy a minőségi munkát, szakértelmet, pontosabban annak árát sokallták, és mást választottak helyettük. A frankfurti stadion befedését például első körben  egy olcsóbb ajánlatot tevő távol-keleti társaságra bízták. A Graboplannál szomorkodtak, ám nem sokáig, mert egyszer csak csengett a telefon: „Varga úr, nem működik a dolog. Önöknek kell megcsinálni." Így történt, hogy a vb-helyszín Frankfurt Arena teteje ma már szintén magyar gyártmány! 

– A minőségi munka a mi szakterületünkön különösen fontos – mondja Varga János. – Míg az átlagos építőiparban másfélszeres-kétszeres biztonsággal terveznek, nálunk a könnyűszerkezet miatt ötszörössel kell. A stadionok tetejének háromméteres hóvastagságot is ki kell bírniuk.
A Graboplan – bár dolgozik hazánkban is, most éppen a pécsi expó területét fedi újra egy rossz vállalkozó selejtes munkája után – nagy méretekben külföldön tevékenykedik. Afganisztánban hét napot kaptak két, F–16-os harci repülők és helikopterek befogadására alkalmas, hőszigetelt, klimatizált hangár felépítésére. Megoldották.

Amerikában a Country stadion és egy négyemeletes bevásárlóközpont tetején a nagyszínpad fedele dicséri a győri munkások tudását, hogy az Oxfordban felépített, Északi-sarkot kutató repülőgarázsról ne is beszéljünk.

A cégvezető azonban a közelgő vb idejére csak arra a munkára koncentrál, amelyet Németországban végeztek. Bár – mint elmondta – a televíziós közvetítésekben, munka ide vagy oda, inkább a pályára figyel, hiszen fontos a környezet, a jó tető, de a labdarúgó-vb-n mégiscsak a játék a lényeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tart a pollenszezontól?

Tovább olvasom