Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Focisták, tanárok, orvosok a „keretben

A Szabad Demokraták Szövetsége kivételével a parlamenti pártok minden győri körzetben állítottak egyéni képviselőjelöltet.
A Szabad Demokraták Szövetsége kivételével a parlamenti pártok minden győri körzetben állítottak egyéni képviselőjelöltet az önkormányzati választásra, s ugyanez sikerült a Zöld Demokraták Szövetségének is. A jelenlegi közgyűlés tagjai közül csak öten nem indulnak.

A 2002-esnél egyhatodával, az 1998-asnál 40 százalékkal kevesebb – összesen 125 – egyéni képviselőjelölt indul Győr 21 választókerületében az október 1-jei önkormányzati választáson. A visszaesés mögött nagy valószínűséggel a politikai mező kétpólusúvá válása áll, ami kevesebb teret ad a kisebb pártoknak, szervezeteknek.

Ezzel magyarázható az is, hogy míg nyolc éve 12-en, négy éve nyolcan, addig most csak hatan állítottak kompenzációs listát: a Fidesz–Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Demokrata Fórum, a Magyar Szocialista Párt, a Pro Urbe Egyesület Győr, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Zöld Demokraták. (A kompenzációs lista állításának feltétele a megyeszékhelyen minimum hat egyéni képviselőjelölt állítása. A listáról – hasonlóan az országgyűlési választások országos listájához – a töredékszavazatok arányában osztanak ki mandátumokat. A győri közgyűlést a 21 egyéni képviselő, a 14 kompenzációs listáról bejutott képviselő és a polgármester alkotja.)

Gyengélkedő liberálisok

A parlamenti pártok közül csak az MSZP-nek, a Fidesz–KDNP-nek és az MDF-nek van mindenütt jelöltje. Önálló SZDSZ-es indulóra mindössze tíz kerületben lehet voksolni, emellett a liberálisok három helyen – a belvárosi 1-es, a Marcalváros I-en lévő 9-es, valamint a sziget–pinnyédi 14-es körzetben – a szocialistákkal fogtak össze (a három közös jelöltből kettő MSZP-s, egy SZDSZ-es). A Fidesz és a KDNP mindenhol közösen, az MDF mindenhol önállóan méreti meg magát. Utóbbi kategóriába tartozik a Zöld Demokraták Szövetsége is, amely ugyancsak az összes választókerületben jelen lesz.

A Pro Urbe a jancsifalui, nádorvárosi, adyvárosi 4-es, valamint a szentiváni 19-es körzet kivételével mindenütt állított jelöltet. A Győri Nők Független Szervezetének ez négy, a Magyar Igazság és Élet Pártja – Jobbik szövetségnek három, míg a Győri Deák Ferenc Társaságnak mindössze két helyen sikerült. Három független jelölt is összegyűjtötte a szükséges számú ajánlószelvényt. A legtöbb képviselőjelölt (nyolc) Révfaluban regisztráltatta magát, míg a legkevesebb (négy) a szentiváni 19-es körzetben.

Hányan maradnak?

A választáson elméletileg előfordulhat, hogy a teljes győri testület kicserélődik, de a jelölések alapján arra is van esély, hogy szinte régi-új közgyűlés teheti le az esküt októberben. A jelenlegi tagok közül csak Horváth Ákos (Fidesz), Czifrik Mihályné (MSZP), Kadler Zsuzsanna (MSZP), Wernerné Csordás Éva (MSZP) és természetesen Balogh József polgármester (MSZP) nem indul. A szintén szocialista Bári Olga ugyan egyéniben nem jelöltette magát, de listán a befutónak tűnő negyedik helyet kapta.

Labdába rúgnának

Az egyes körzetekben számos, civil foglalkozása, tevékenysége révén is rendkívül ismert jelölt indul. Az orvosokat képviseli Andréka Bertalan (Pro Urbe, belvárosi 1-es körzet), Dézsi Csaba András (Fidesz–KDNP, nádorvárosi 3.), Schmidt Péter (független polgármester- és képviselőjelölt, sziget–pinnyédi 14. körzet), Németh Viktor (Fidesz–KDNP, révfalui 15.) és három nőgyó-

gyász – Somogyi Tivadar (Fidesz–KDNP, belvárosi 2.), Schreiner László (MSZP, nádorvárosi 3.) és Balogh Ildikó (Győri Nők Független Szervezete, révfalui 15.). Iskolaigazgató három akad: Horváth Péter (Révai, nádorvárosi 3. körzet), Szalai Ferenc (Gárdonyi, nádorvárosi 3.) és Ragányi Gyula (tulipános, révfalui 15.). A Rába ETO egykori aranycsapatából Póczik József (SZDSZ, Marcalváros II-es 10. körzet), Hajszán Gyula (Fidesz–KDNP, József Attila lakótelepi–szabadhegyi 11.) és Szijártó László (MDF, gyárvárosi 17.) akar labdába rúgni a politikai pályán.

Az öt győri polgármesterjelölt helyzete nagyon eltérő. A Fidesz–KDNP által indított Borkai Zsolt csak akkor lesz a közgyűlés tagja, ha nyer, míg szocialista riválisa, Kun András az MSZP kompenzációs listáján a második, ami bizonyosan mandátumot ér. Az MDF-es Szabó József pártja listavezetője és képviselőjelöltként a belvárosi 2-es körzetben is lehet rá szavazni. Schmidt Péter ötödször is jelöltette magát képviselőnek Szigetben és Pinnyéden. Kovacsics Imre a Zöld Demokraták Szövetsége kompenzációs listájának hetedik helyén szerepel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnoki vendégek

Sportpolitika

A közelmúlt hazai világversenyein, a budakalászi öttusa… Tovább olvasom