Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Fodor: a küldöttgyűlést a kiútkeresésnek kell szentelni

Fodor Gábor szerint az SZDSZ-nek felül kell emelkednie az elmúlt időszak eseményein, és a rendkívüli küldöttgyűlést a kiútkeresésnek kell szentelni: indulatoktól mentesen szembenézni a közös felelősséggel, és kísérletet tenni a válságból való kilábalásra.
A párt leköszönő elnöke vasárnap úgy fogalmazott: a feladat terhe akkora, hogy nem bír el további politikai játszmákat, belháborút, spekulációt, obstrukciót és rosszindulatot.

Fodor Gábor hangsúlyozta: esélyt kell adni azoknak, akikben van kellő energia, erő, elszánás arra, hogy megpróbálják az SZDSZ-t feltámasztani. Mint mondta, ez a meggyőződés vezette el oda, hogy lemondjon képviselői mandátumáról, mert meg kell adni az esélyt az új elnöknek, hogy a támogatói segítségével változtatni tudjon.

Úgy fogalmazott: nincs benne indulat, csak elkeseredettség és szomorúság.

Kiemelte: mély válságban van a köztársaság és az SZDSZ. Az ország válságának tünete a Jobbik 15 százalékos eredménye, és erős figyelmeztető jel az is, hogy a Fidesznek hatvanszázalékos a támogatottsága. "Valami nagyon elromlott Magyarországon, valamit nagyon elrontottunk" - jelentette ki.

Fodor Gábor úgy látja, a szélsőjobb azért tudta megtámadni és bekebelezni a köztársaságot, mert a mérsékelt erők felélték maradék hitelüket. A Jobbik és a Fidesz azért tud sikeres lenni, mert a szocialisták és a szabad demokraták hibát hibára, ámítást ámításra halmoztak - vélekedett, hozzátéve: kudarcot vallottak a roma integráció területén.

Szavai szerinte a gazdasági populizmus azért hoz szavazókat az ellenzéknek, mert a koalíció elhibázott gazdaságpolitikája súlyosbította a válság hatásait.

"A rend jelszava azért hangzik olyan szépnek a választók számára, mert politikai bizonytalanságba taszítottuk az országot" - hangoztatta az SZDSZ elnöke.

Az SZDSZ válságáról azt mondta: ezt jól mutatja az EP-választásokon elért eredmény, amely elnökként az ő felelőssége is. Politikai súlyával tisztában vagyok, ezért távozom az elnöki székből. A bírálatot, kritikát elfogadom - mondta.

Fodor Gábor hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tíz éve tartó szétmorzsolódásért másoknak is el kell számolni személyes felelősségükkel.

"Szembe kell néznünk azzal, hogy hosszú évek sodródása, rossz politikai döntések sorozata vezetett idáig, amelyek lépésről lépésre gyengítették az SZDSZ hitelét" - közölte. Példaként a D-209-es ügyet, a száznapos program megszavazását és a 2006. október 23-án történteket említette.

Kitért arra is: az elmúlt időszakban nyilvánosságra került visszaélések gyanúja szintén súlyos terheket rótt a pártra.

Emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt azért vállalta az elnöki posztot, mert végső kísérletet akart tenni az SZDSZ megújítására. Mint mondta, akkor a párt szervezetileg leromlott állapotban volt, politikailag jórészt kiürült, ezért is szeretett volna visszaadni valamennyit a húsz évvel ezelőtti tekintélyéből.

Fodor Gábor felidézte: tiszta forgatókönyvvel és egyértelmű stratégiával vette át az elnöki posztot, de ez ellen olyan átfogó támadás indult a nyilvánosságban és a párton belül is, amely példa nélküli az SZDSZ történetében.

Álláspontja szerint az SZDSZ választási vereségében súlyos felelőssége van azoknak, akik fontosabbnak tartották a cselekvésképtelen kormány melletti kiállást, mint a forgatókönyv elemeinek végig vitelét.

Beszélt arról is: vállalja a felelősséget azért, hogy a párt egységének helyreállítását a program végrehajtása elé helyezte, mert hitt abban, hogy csak egy egységes SZDSZ erős. Megjegyezte, most már tudja, hogy mindig lesznek személyes ambíciók, és mindig lesznek, akik az SZDSZ-t nem hitvallásuknak, pártjuknak, hanem kalandnak, küzdőtérnek fogják tekinteni.

Fodor Gábor leszögezte: még egyszer nem történhet meg, hogy frakció nem támogatja az elnök politikáját, ahogyan ez ősszel történt. Azt tanácsolta a következő elnöknek és az ügyvivői testületnek, hogy a liberális értékeik mentén tegyenek azért, hogy Magyarország szabadabb és sikeresebb ország legyen.

"Emelet fővel távozom, mert van bennem erő, hogy tegyek a hazámért és a szabadságért" - zárta beszédét az SZDSZ leköszönő elnöke a rendkívüli küldöttgyűlésen.

Olvasóink írták

  • 2. Power 2009. július 12. 12:53
    „"tegyenek azért, hogy Magyarország szabadabb és sikeresebb ország legyen"
    Rendszerváltás óta ezt tették, sajnos az ország kárára.”
  • 1. achilleus 2009. július 12. 12:46
    „Hogy lehet az, hogy egy 2%-os párt leköszönő elnökének a beszéde durván 5X hosszabban kerül ismertetésre, mint egy 67%-os párt elnökének, vélhetően miniszterelnökjelöltjének, volt kormányfőnek hasonló jellegű pártrendezvényen elmondott beszéde??? Nem aránytévesztés ez?? http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/orban_a_kormany_politikai_adocsalok_gyulekezete/2106648/”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Retkes Attila az SZDSZ új elnöke

Retkes Attilát választották meg az SZDSZ elnökének a párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén… Tovább olvasom