Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Fodor: A piacgazdaság és a szabadság túléli a válságot

Egy évvel ezelőtt 3 millió 300 ezer ember szavazott a háromszáz forintos vizitdíj eltörlése mellett, de most van helyette több mint háromszáz forintos euró - mondta Fodor Gábor szombati sajtótájékoztatóján.
Az SZDSZ elnöke szerint fel kell tenni a kérdést, hogy megérte-e. A szabad demokraták úgy látják, hogy a referendumot követően a Fidesz és az MSZP is hibás választ adott, ami hozzájárul most a több mint 300 forintos euróhoz. Orbán Viktor évértékelő beszédével kapcsolatban Fodor Gábor megjegyezte: nem ért egyet annak fő gondolatával, azaz, hogy a piacgazdaság változtatásra szorul. A liberális vezető arról is beszélt, hogy hisz abban, hogy a piacgazdaság és a szabadság túl fogja élni a válságot.

Fodor Gábor szerint becsapták az embereket azok, akik azt ígérték, hogy a vizitdíj eltörléséről szóló népszavazást követően jobb világ lesz. Egy évvel ezelőtt nem a jövőre, hanem a leszakadás mellett szavaztak azok, akik a háromszáz forintos díj ellen tették le a voksukat. Vizitdíj nincs, de van helyette háromszáz forint feletti euró. Fel kell tenni a kérdést, hogy megérte-e - mondta az SZDSZ elnöke.

A referendumot követően két hibás válasz született - véli Fodor Gábor. Az egyik a Fideszé, hogy megtett mindent a reformok ellen. A másik az MSZP-jé, hogy azt a következtetést vonták le a népszavazás kimeneteléből, hogy nem kell folytatni a reformokat. Az ellenzéki párt tevékenysége és a kormány "bársonyos semmittevése" is benne van a háromszáz forint feletti euróban - fogalmazott.

A liberális politikus hangsúlyozta: ébresztőt kell fújni, és ki kell állni a szabadság és a piacgazdaság mellett. A Fidesznek világossá kell tennie, hogy nekik nem annál jobb, minél rosszabb az országnak. A kormánynak pedig véget kell vetnie a "bársonyos semmittevésnek", és meg kell lépnie a reformokat. Fodor Gábor azt kérte a két párttól, hogy tegyék világossá, hogy az országot kell megmenteni, nem a hatalmat.

Orbán Viktor pénteki évértékelő beszédével kapcsolatban az SZDSZ elnöke megjegyezte, hogy nem ért egyet annak fő gondolatával, azaz, hogy a piacgazdaság változtatásra szorul. Fodor Gábor szerint bajainknak 10 éve az az oka, hogy az államnak túl nagy a szerepe a gazdaságban. Rendre van szükség és biztonságra, de ezt nem több állammal és rendpártisággal kell elérni - mondta. A magyar demokrácia erős, de nem fogja túlélni, ha kiforgatják. Ugyanakkor a piacgazdaság és a szabadság túl fogja élni a válságot - fogalmazott a liberális vezető.

Olvasóink írták

 • 7. mocskos 2009. március 10. 08:29
  „Elfelejtette maer ez a koponyeg forgato ,hogy ki juttatta oda ahonnan arulokent bekerult az ellenzekiekhez.Hazaarulo!”
 • 6. harcitomi 2009. március 07. 21:40
  „Valaki szólhatna már Gabriellának és zseniális brigádjának, hogy a neoliberalizmus manapság nem túl trendi. Amerikától Szlovákiáig az államoknak be kellett /kell/ avatkozni, hogy a ,,mindenható" pénzpiacok által kavart szarból az emberek ki tudjanak vergődni.
  Ez a szerencsétlen szadesz pont olyan idióta dogmafüggő barmok gyülekezete, mint amilyenek a vastagnyakú komancsok voltak 30 éve.”
 • 5. Power 2009. március 07. 21:05
  „"Fodor Gábor szerint becsapták az embereket azok, akik azt ígérték, hogy a vizitdíj eltörléséről szóló népszavazást követően jobb világ lesz. Egy évvel ezelőtt nem a jövőre, hanem a leszakadás mellett szavaztak azok, akik a háromszáz forintos díj ellen tették le a voksukat. Vizitdíj nincs, de van helyette háromszáz forint feletti euró. Fel kell tenni a kérdést, hogy megérte-e - mondta az SZDSZ elnöke."

  Fodor ,,fodorkorpára" mondogatja a magáét. Fodor szerint az emberek becsapták önmagukat.

  Mert ha maradt volna a 300 forint, akkor most nem lenne 300 Ft-os euró? Nem kellett volna az IMF-hitel sem? Mert hülye azért nem vagyok!

  "nem a jövőre szavaztak" - azért nem, mert hülye vagyok!

  Fodor Gábor(SZDSZ):
  - Hajléktalan: Hat gyerekem van...
  F.G. - Örülj neki, hogy nem kapsz egy akkorát a fejedre, hogy elszáll!
  - Hajléktalan:...hat gyerekem van...
  F.G. - Nem érdekel a hat gyereked...egy utolsó állat vagy és kész. Egy utolsó bunkó.
  - Hajléktalan: ...hat gyerekem van...
  F.G. - Örülj neki, hogy nem kapsz egy akkorát a fejedre, hogy elszáll!
  - Hajléktalan: ....hat gyerekem van...
  F.G. - Nem érdekel a hat gyereked...egy utolsó állat vagy és kész. Egy utolsó bunkó.

  Horn Gábor(SZDSZ):
  "az SZDSZ fontosabb, mint az ország" ..."és ezt őszintén mondom"
  http://www.youtube.com/watch?v=y6LIBoNlQUA&feature=related

  Kuncze Gábor (SZDSZ):
  "olyan mély letargiában vannak ettől a rettenetes országtól meg helyzettől, hogy legszívesebben az ember tényleg ciántablettát osztogatna nekik"”
 • 4. dodó 2009. március 07. 20:50
  „Az SZDSZ vezetőségének kb fele izraeli-magyar (a sorrend így helyes!) kettős állampolgár! A tagok közül is jó néhányan. Aki nem, az egyszerűen MÁS, tarka vagy szivárványos!
  Hogy mernek egyáltalán megszólalni???”
 • 3. comet 2009. március 07. 20:45
  „Az SZDSZ tőkeerős egyének, csoportok érdekekeit képvisel. A liberalizmussal az erősek járnak jól, mert azt csinálnak amit akarnak, akár a társadalom kárára is.
  Ez az elv az 1930-as évek elején bukott meg Roosevelt New Dealjével, Fodor Gábor ezt vélhetően nem tanulta, pedig az Ő idjében ez még gimnáziumi tananyag is volt. (kb. annyi idős mint én)
  A Szovjet birodalom összeomlása után talán megint erősödött a régi vadkapitalizmus, de hát ez lett belőle, és most indulhat az államosítás.”
 • 2. floridaimagyar 2009. március 07. 20:17
  „Az hogy a szabadsag meg a paicgazdasag tul eli a valsagot egyaltalan nem az o otlete - szerintem egy kulfoldi hiradot nezett, mert ez a tema idekinnt mar reg agyon lett targyalva( meg az eszement Bush is sokat beszelt errol). Okosnak probal csak tunni, de IQ teszten nem tudom mennyire jonne ki.”
 • 1. comet 2009. március 07. 17:38
  „Fodor úgy beszél mintha a Fidesz lenne az MSZP kullancsaként a másik kormánypárt.
  Gátlástalan szélhámos nem több. Az általa hirdetett liberalizmus anarchiába vezette az országot. Talán ez is volt a cél.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a kormány akadályozza az ország megújulását

Ha egy éve az emberek összefogása nem állította volna meg az MSZP-SZDSZ-kormány ámokfutását, akkor… Tovább olvasom