Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Fodor Gábor: csak Surányi az elfogadható kormányjelölt

A szabad demokraták már korábban korábban is jelezték: Surányi Györgyöt megfelelő jelöltnek tartják. Az MSZP behozta jelöltként Vértes Andrást is.
Az MSZP elnöksége által kedden este bejelentett három lehetséges kormányfő-jelölt közül csak Surányi György elfogadható az SZDSZ számára - jelentette ki Fodor Gábor a szabad demokraták elnöke szerdán a közszolgálati rárdió reggeli műsorában.

A pártelnök azzal indokolta Surányi támogatását, hogy a jelölteknek két fontos szempontnak kell megfelelnie. Az egyik az, hogy a bizalmat helyre kell állítania itthon és külföldön a kormányzat iránt, a politika iránt. Másfelől világossá kell tenni a jelölt személyének is azt, hogy a politikai elképzelésektől, vagy politikai nyomástól mentesen tud tevékenykedni, illetve a válságkezeléssel kapcsolatos intézkedéseket határozottan meg fogja hozni. Ebből a szempontból Surányi György maradéktalanul megfelel ezeknek az elvárásoknak, a másik két jelöltet nem szeretném minősíteni - fogalmazott Fodor Gábor.

Az MSZP elnöksége kedd esti ülése után jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök, hogy Surányi Györgyöt a jegybank volt elnökét, Glatz Ferencet az MTA Volt elnökét és Vértes Andrást a GKI vezérigazgatóját ajánlják tárgyalásra a többi pártnak.

Az MSZP elnöksége kedden három lehetséges miniszterelnök-jelöltet nevezett meg: Surányi Györgyöt, Glatz Ferencet és Vértes Andrást. Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati tisztújító kongresszusán jelentette be, hogy visszalép a miniszterelnöki pozícióból. Az SZDSZ már hétfő óta tárgyalt a szocialistákkal egy lehetséges új kormányfő megválasztásáról. A liberális párt jelezte: amennyiben nem találnak közös jelöltet, akkor támogatják a Fidesz javaslatát az Országgyűlés feloszlatására és egy idő előtti választás kiírására.

Gusztos: Ha csütörtökig nincs megegyezés az új kormányfőről, előrehozott választásokat kell tartani

Ez az utolsó dobása a két pártnak: ha nem sikerül csütörtökig megfelelő miniszterelnök jelöltet találni, az egyetlen tisztességes út a parlament feloszlatása és az előrehozott választások támogatása lehet - mondta az RTL Híradó reggeli kiadásában Gusztos Péter.

Az SZDSZ ügyvivője szerint az MSZP három jelöltje között van olyan, akit tudnak támogatni, olyan is, akit nem. Olyan is van, akiről eddig még egyáltalán nem esett szó az SZDSZ berkein belül; Vértes András nevét még nem vetette fel az ügyvivő testület. Gusztos egyértelművé tette, hogy az SZDSZ csak egy közgazdász típusú karaktert, egy válságkezelő pénzügyi szakember jelölését támogathatja a kormány élére, akinek a neve önmagában alkalmas arra, hogy az embereket és a piacot megnyugtassa. Gusztos hangsúlyozta: a karakterhez ragaszkodnak, de ebbe több név is belefér.

Mesterházy: az MSZP-ben nincs rangsor a jelöltek között

Nincs rangsor, az MSZP mindhárom miniszterelnök-jelöljét alkalmasnak tartja a posztra - mondta Mesterházy Attila az RTL Híradó reggeli kiadásában. Azt egyelőre nem tudni, az SZDSZ közülük kit tart támogathatónak. Horn Gábor szerint van olyan, akit a szabad demokraták szívesen tudnának támogatni; ez mindenképpen jó jel - fogalmazott a szocialisták alelnöke. Hozzátette: amennyiben sikerül megegyezni, a két párt várhatóan csak olyan jelölttel áll majd elő, aki vállalja a tisztséget, és kellő parlamenti támogatást is maga mögött tudhat. Az MSZP és az SZDSZ szerdán folytatja az egyeztetést.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Power 2009. március 26. 07:53
  „Megvárjuk amíg újabb gengszterek kerülnek hatalomra, akik a Válság közepén is jutalmakkal halmozzák el egymást?”
 • 27. allegro 2009. március 26. 01:12
  „achilleus

  nem tudom mi volt az eset az önkormányzati miniszterrel, amiért ilyen szavakkal illette Ön, nem is különösebben érdekel, de azt tudom, hogy feladatköréből adódóan a politika nem tartozik a hatáskörébe, semlegesnek kell maradnia. A politikai "disznóságoktól" mentesnek.Akkor pedig nem kell minden ehhez tartozó ügyről tudnia, ebből következően minősíteni sem illik.
  Mit is írt róla? Választójog? Egy adhoc helyzetben és ebből fakadó interjúban muszály mindennel precízen tisztában lennie? Én toleránsabb vagyok. Persze elvárjuk a pontos nyilatkozatot. Velem is forult már elő, hogy amit tudok, mégsem azt mondtam, mert mit tudom én miért, nem gondoltam át adott pillanatban alaposan ami lehetetlen is, és főleg nem rutinszerű alkalmazásoknál - és itt erről van szó.
  És utólag ugye mindent jobban tudunk..

  Egyáltalán nem vagyok értelmiségellenes, de amit sokan meg tudtunk tanulni munka mellett, és ezzel együtt úgy, hogy nem csorbítottuk, ürítettük az államkasszát, hanem nagyon is sokat tettünk hozzá tanulás mellett is, akkor mások is tegyék ezt!!!! Ez lenne a legfőbb mondanivalóm.

  Vagy a sok bénának ilyen sok időt kell vesztegetni, hogy felfogjon valamicske tudást mégis? És még fizessük is őket? Azért szégyen, és gátlástalan rablás részükről. Majd még jönnek nagyképűn, hogy ők jól megérdemelték, te meg ha fizettél, akkor azt érdemelted! Gusztustalan szemfényvesztésben élnek.

  Szerintem már O idején is éppen annyi hasonló ingyenélő bent volt a felsőoktatásban. Könnyebb mint munkát adni - a sok diplomástól azt is várnánk, hogy aktív szerepet vállal a munkahelyteremtésben, nincsenek állami cégek. A feltételei pedig olyanok amiket adott költségvetési finanszírozási keretek között meg tudnak határozni. Önmagára visszaható folyamat is. Ha nincs miből, szigorítani kell. És miért, mert az efféle ingyenélők túl sokan vannak. Ahhoz képest még a 10-20-50 Mrd-ok is, amiéről itt olvastam, amit akár lenyúltak egyesek, elenyésző az ilyen kártevők miatt, akik több ezer Mrd-dal szűkítették a kasszát.

  A politika meg azért nem érdekel csak a szakmai tények, mert miután folyamatosan munka stb. mellett képezem magam évtizedek óta, hát nincs vesztegetnivaló időm rá. Munkám pedig abszolut politikamentességet követel. Nem hat meg se piros bugyi se narancs se más, kizárólag az általam tapasztalt tények alapján nyilvánítok mégis állásfoglalást, és mentem fel mégis Gy-t, mert nem kellene bűnbakká tenni azért, amit nem egyedül és nem is a bandájával, hanem mások előtte ugyanúgy, úgyhogy jobb lenne mindenkinek, ha nem zsigeri hozzáállásából nyilatkozna és tenne, kívüállóként csak ennyit fogok fel, és ez nekem nagyon nem tetszik. Én meg zsigerből hasonlóképpen elutasítok mindenfajta ilyen állásfoglalást.
  Csak még labilisabbá teszi mindez az amúgy sem érzelmi stabililtásáról híres népet. Talán itt gyökerezik a megoldás kulcsa is, valamiféle rendet tenni, régi jó tanács, előbb ülj le, csillapodj le, és nézzük mi a helyzet, (SWOT) mit lehet tenni, van-e a múltunkban vagy más rendszerekből vett hasznosítható megoldás, felmérni minek mi a kockázata, majd ennek megfelelő stratégiát alkotni, és cselekedni. Ennek lennék a híve, szakértői alapok, hatalom, úgy is mondhatnánk, amit persze a hatalmat továbbra is a maga bűvkörében tudni akarók továbbra se mindig akarnak elfogadni, de jobban tennék ezt, különösen vészhelyzetben nincs más és jobb alternatíva, ha az ország valahogy egybe akar maradni.
  Nő vagyok - és még normálisnak tartom magam e zűrzavaraban, a válság nyilván igencsak érint, hiszen nincs senki, aki helyettem és nevemben bármit is fizetne. Ezért is nyilatkozom így, és üzenetképpen is a sok béna ingyenélő pasinak - így aztán nem kellenek se az effajták, se a piros gatya nem hoz lázba...csak az erőteljes szakmai tevékenység. A mellébeszélés és magyarázkodás sem, amikor már talajtalan felesleges szószaporítássá vált. A kommunikációnak is megvannak a maga pozitív hozzáadott értéket képviselő oldalai, de időnként abba kell hagyni, és dolgozni is valamit, hogy haladjunk előre.”
 • 26. Power 2009. március 25. 20:33
  „Már megint jönnek a Surányik, Bokrosok...ismét a nyakunkba ültetnek egy balflótást az MSZP és Gyurcsány.
  Hol a felelősség?”
 • 25. achilleus 2009. március 25. 17:08
  „23. hozzászólás allegro 2009.03.25. 16:13 Ez akái ide is jó lesz:
  4. hozzászólás robinhood46 2009.03.25. 13:14
  Sajnos a felsőoktatásba azért kerülhetnek be kritikán aluli képességű személyek, mert 2002 után olyan intézkedések születtek, amelyek ezt lehetővé, sőt kívánatossá teszik. De ezt nem részletezem, mert túlságosan bonyolult megérteni annak, aki még ezért is Orbánt teszi felelőssé.”
 • 24. achilleus 2009. március 25. 16:51
  „23. hozzászólás allegro 2009.03.25. 16:13
  Ha egy ÖNKORMÁNYZATI MINISZTER ennyire tájékozatlan, akkor disznóól mellett a helye. Bezzeg allagro urat a piros gatya nem zavarja. Az is egy felelős miniszter cselekedete, vagy soroljam a miniszter elvtárs egyéb ügyeit is: havi jelentések az önkormányzatok programjairól, haverok színdarabjainak ajánlása és sorolhatnám.
  Allegro, igen a felsőoktatás drága, valahogy mégis azok az országok állnak az élen, amelyek az oktatásba és kutatásba invesztáltak. Vajon miért? Pol Pot például úgy gondolta, hogy nincs szükség értelmiségre, ő is képzett ember volt, mint maga, Pol Pot a Sorbonne-n szerzett diplomát. Kezdem belátni, hogy ön egy polpotista, értelmiségellenes, hány hullát akart??”
 • 23. allegro 2009. március 25. 16:13
  „achilleus,
  Ennél jóval többet feltételeztem Önről, minthogy durva érzelmi megnyilvánulásokkal támogassa meg idézeteit.

  ..és süket fülek Önnél is.

  Hitelt akkor vesz fel az ember, ha nincs elég. Ki szavaztatta meg, hogy ne fizessenek tandíjat? Orbán! (Az más kérdés, hogy akkor a magánembereknek lesz és van mai is szükségük hitelfelvételre)
  Hogy államilga miből lesznek finanszírozva, az már nem az ő gondja volt! Röhöghettek a markukba, hogy jól befürösztik vele Gy-t!!!

  Sose volt ingyenes ekkora tömegeknek a felsőoktatás. Ön erre nem emlékszik? ? Nézzen már utána ennek is akkor legyenszíves, ha másképpen nem megy!

  400 ezer fő * 105 ezer Ft az évi 42 Mrd. Ami 10 év alatt, amióta O. beengedett ennyi népet és ingyen finanszírozhatunk, az 420 Mrd-ot tesz ki. Csupán a meg nem fizetett tandíjak. Ami ismétlem jóval alacsonyabb, mint amennyit az előző generációk fizettek, ha tanulni akartak.
  És ne feledjük, munka mellett. Amiből következik, hogy az ingyen és nappalin tanuló tömeg ennek néhányszorosa adót és járulékot valamint az általuk meg nem termelt GDP szintén hiányzik a kasszából. Tudja még követni hogy ez hány ezer milliárd, ami hiányzik csupán e tényező miatt a büdzséből?
  Számoljon is legyenszíves, erre is szánjon időt, ne csak a különbözó nyilatkozatokat idézgesse ide, mert arra vagyok a legkevésbé kíváncsi, akkor, amikor tényekkel nem hajlandó szembenézni.

  Régen 100 ezer fő tanult összvissz a felsőoktatásban a duplaannyi gyerekszámból. Most a lélekszám éppen fele, és számszakilag négyszer annyian bent vannak.
  1990-ben 20 fiatalból 1 fő tanult ingyen, ma pedig 20-ból 16 fő biztos, hogy felsőoktatásban tanul, ebből is minimum 12 ingyen. És persze a fizetősök után is van bizonyos állami normatíva.

  1990-ben 190 ezer fő 18 éves fiatal közül mindössze 9000 ezren adták be a jelentkezési lapjukat - ennyit bíztattak csak rá!, és ebből is csak kb. 7500 főt vettek fel abban az évben. Ez a korosztálynak mindössze 4 %-a. Nem szúrja ki a szemét? Aki ebbe nem esett bele nem feltétlen önhibájából, az azután sokkal többet fizetett munka mellett azzal együtt, hogy GDP-t és adókat is ugyanúgy, mint bárki más.
  Többszörösével járult az államkasszához, mint lett volna az évi 105 ezer, amit be szerettek volna vezetni. Mi ez az összeg ahhoz képest amit mi fizettünk. Ha Ön beleesett abba a régi 4%-ba akkor azért lenne oka meghúzni magát, ha pedig azon ifjabb nemzedék tagja, akit Orbán eresztett be a felsőoktatásba és ingyen, akkor azért ne panaszkodjon!!
  Ma 90 ezres évfolyamlétszámú gyerek(felnőtt) seregből főből 60 ezret ingyenesen iskoláznak be (56 ezer + kb.4 ezer felsőfokú szakképzés, ez 67%. Most még vannak köztük előző években fel nem vettek, de mivel már mindenki tanulhat, rövidesen eltűnnek. Képességekben összehasonlítható - persze össze - és egyenrangú - hogyne, esélyegyenlőség - remélem sikerül már meggyőznöm, hogy kritikán aluliakat finanszírozunk ma Ön, ha dolgozik egyáltalán - ennyi hozzászólás után - és én is (saját iskoláztatásomon kívül).”
 • 22. comet 2009. március 25. 15:57
  „nyilván hogy Surányi teljes támogatást akar, nem hiányzik neki Fletó tojásesője. Bárkit jelöljön is a világszálhámos generalisszimusz, ha nem kapja meg az ellenzék támogatását, akkor csak Fletó hejtartójaként foglalhatja el helyét és székelhet a megbízója által összerondított trónon.
  (egyre nehezebb ezen az oldalon mértéktartóan fogalmazni, ahol már a korábban kimért hozzászólókat is mind jobban elragadja a hév - b.ssza meg.)”
 • 21. achilleus 2009. március 25. 15:44
  „És ilyen idióta analfabéta tudatlan hülye egy miniszter. Ez vagy félre akarja vezetni az embereket vagy a legmélységesebb sötétség. És egy ilyen szellemi toprongy miniszter, inkább a vgörös gatyáját húzná a fejére bohócsipkának:
  "Szerda reggel a Magyar Televízióban Gyenesei István önkormányzati miniszter egészen furcsa érveléssel beszélt az előre hozott választás ellen. Szerinte ha júniusban választás lenne, akkor az új kormánynak alig lenne ideje, mert 2010-ben megint választás következik. "Akkor a következő cikluson belül és normál időben újra kellene választani" - fogalmazott. Ez azért ostobaság, mert az új választással a választójogi törvény szerint új ciklus kezdődik, vagyis a képviselők mandátuma négy évre szólna. A "normál időben" kitétel így teljesen értelmelten."”
 • 20. achilleus 2009. március 25. 15:24
  „Komolyra fordítva a szót: Röhej, hogy egy pszichopata őrült, immáron több mint félévvel azután, hogy a válság az ő korlátozott szellemi felfogóképességét is elérte, mást sem csinált ez alatt válságkezelés helyett, minthogy napokat, heteket, perceket nyert a hatalomba maradásához. Ezen, és a gigahitelek felvételén kívül semmit, de semmit nem tett a válság következményeinek enyhítésére, a süket konzultációk, csúcsok nem az érdemi cselekvés sorába tartoznak, azok az időhúzást, ennek az agyhalottnak a lélegeztetőgépen való tartását szolgálták.”
 • 19. achilleus 2009. március 25. 15:16
  „Szegény Gyurcsány sírva-ríva be fogja ismerni, hogy nálánál mégsem találtak jobb miniszterelnököt. De sajnálom a kis ártatlan böszmécskét, jaj-jaj.”
 • 18. IVY 2009. március 25. 14:36
  „Lassan a 40es éveiket tapossák azok a fiatalok, akik a "rendszerváltás" alatt gyerekek voltak még.
  Jó lenne, ha az ő gyermekeik, unokáik nem ebben a híg fosban tapicskálnának, ahol még mindig tart ez az ország.”
 • 17. cselac 2009. március 25. 14:03
  „Nem tudom Surány lenne-e a megfelelő ember, így ez ügyben nem nyilatkozok. Az viszont szimpatikus, hogy teljes támogatást akar, bár ha jól értem, a mostani emberek maradnának kulcspozícióban, így nagy értelmét nem látnám az egésznek. 1 év alatt tényleg nem lehet gyakorlatilag semmit sem csinálni, legfeljebb népszerűtlen válságintézkedéseket, ez nem hajtaná az MSzMP malmára a vizet, ahogy én látom, mindenképp buktára áll a helyzet. Elvileg az SZeDeSZ csütörtökig adott ultimátumot, ha nem, jönnek az előrehozott választások. Az Amway-ügynök egy vicc, max. poénnak jó.

  Miért érzem úgy, hogy az MSzMP a 2014-es választásokra játszik?”
 • 16. maci52 2009. március 25. 13:57
  „Igaz a régi mondás:Tapsolj kopasz,mert hathónapot kapsz.
  Csak itt Ferinek kellett tapsolni,mert különben nuku zsíros állás.”
 • 15. Örvájn 2009. március 25. 13:10
  „Surányi György kijelentette, hogy Orbán Viktor és a Fidesz támogatása nélkül nem vállalja a megtisztelő feladatott. A legnagyobb ellenzéki párt elvhűen korábbi álláspontjához azt nyilatkozta (a jelölttel történt konzultáció után), nem bizalmat vesztett törvényhozás paktumához köti az új kormányfő támogatását, így nem áll módjában támogatni a volt jegybank elnököt. Választások útján létre jött új többség, széles legitimációjával alakuljon új ,,sorsfordító" kabinet. Valahogy úgy érzem ez patthelyzet. Talán nem a véletlenek csalafinta összejátszása eredményeként.”
 • 14. achilleus 2009. március 25. 12:58
  „A Vértes-féle kurválkodás (így!) visszaüt. Prostik hátra!!!
  "Az előre hozott választás is jobb megoldás"
  "A GKI vezetőjénél még az előre hozott választás vagy Orbán Viktor is jobb megoldás" - nyilatkozta a Hírszerző internetes portál egyik SZDSZ-es forrása. A Kóka-párti politikus viccnek nevezte Vértes András jelölését. A kutatóintézet vezetője jó kapcsolatokat ápol a Gyurcsány-kormánnyal: az elmúlt években több kormányhivataltól is milliós megbízásokhoz jutottak. Az Index internetes portál értesülése szerint Vértes volt az ötletadója a 2005-ös áfacsökkentésnek is, ami borította a költségvetést, majd ő volt az is, aki 2006-ban a szolidaritási adó bevezetését javasolta. A piaci elemzők jelentős része elfogultnak tartja a GKI-t, amely előrejelzéseiben általában optimistább képet festett a magyar gazdaság kilátásairól és állapotáról, mint az elemzői konszenzus. A Gazdaságkutató legutóbbi előrejelzése is alulbecsüli az idei recessziót: 4-5 százalékos GDP-visszaeséssel számolnak, miközben más elemzők 6 százalékos recessziót is emlegetnek.”
 • 13. lopicigazsi 2009. március 25. 12:01
  „Ha már elég...
  Ha már feszít a gőz...
  Ha már unod, hogy így van...
  A FAL-ra írj, oszt jól van!
  _______w w w . a f a l . h u_______”
 • 12. comet 2009. március 25. 11:55
  „Ja, meg Surányi jegybankelnösége idején 1990-ben tapsolták el az ország aranykészletét, 62 tonna aranyat. (3 tonna maradt, talán vésztartaléknak?- akkor jó volt a dollár árfolyama, most meg hát megint az arany a nyerő. Közben a dollár eltűnt)
  Fodor Gáboréknak lehet hogy az ország aranytartalékát és gazdaságát idegen kézre játszó egyik főkolompos a megoldás, de az országnak már kevésbé. Jó lenne ha Fodor Gabriella világossá tenné hogy a melegszervezeteken kívül kik adják a tippeket az SZDSZ-nek, mert a közvéleményt lehet hogy ez is annyira felcsigázná mind a Hősökterére szervezett obszcén felvonulásuk.”
 • 11. Zsoltee0716 2009. március 25. 11:35
  „Ki ez a Surányi György?”
 • 10. madártej 2009. március 25. 11:33
  „Az mszp-nek eddig nagyon jó volt a Fletó is. Most is fölállva tapsoltak neki, mint Rákosinak. Az se vált be, a Fletó sem, most akkor válosszon már a nép egy új ogy.-t, hátha az majd jobban teljesít, mint eddig a szoclibák.”
 • 9. pocokkaa 2009. március 25. 11:14
  „achilleus: köszönöm a figyelmeztetést.
  Ezt a programot annak idején is talulmányoztam. Annak ellenére, hogy 2007-es dátum, valóban vannak benne ma is aktuális dolgok.
  Elképzelhető, hogy elkalandozott a figyelmem a kb 90 oldalas anyag tanulmányozása közben, de sehol nem vélem felfedezni a 2009. márciusában Magyarországon kétségtelenül jelenlévő gazdasági válsággal kapcsolatos tervezett lépések menetét - így íly módon változatlanul úgy vélem, hogy a Fidesznek nincs erre a helyzetre világosan közreadott megoldáscsomagja... vagy csak rossul használom a google-t....”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepte az autósokat a havazás: tömegbalesetek Borsodban

Összesen 20 autó törött össze és öten sérültek meg öt balesetben szerdán reggel Borsod-Abaúj-Zemplén… Tovább olvasom