Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Fodor szerint eredményes volt az erdélyi látogatás

Eredményesnek tartja erdélyi villámlátogatását Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke először indult külföldi útra azóta, hogy a szabad demokrata párt élére került. Fodor szimbolikusnak nevezte a látogatást
Fodor Gábor szimbolikusnak nevezte erdélyi látogatásét; mint mondta, nem véletlen, hogy az első útja a Romániai Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) vezetett, amely a határon túli magyarok legerősebb politikai képviselete.

Az SZDSZ elnöke elsőként Tusnádfürdőre látogatott, ahol az RMDSZ-es EP képviselőkkel, illetve miniszterekkel, például Kóródi Attila környezetvédelmi tárcavezetővel találkozott a MIÉRT-EU táborban, amelynek idei vezető témája a környezetvédelem az Európai Unióban, illetve a kultúrák közötti párbeszéd volt.

Fodor Gábor elmondta, először is gratuláltak az RMDSZ önkormányzati választásokon elért sikereihez, hisz a párt megerősödve került ki ebből. A szabad demokraták a párbeszéd politikáját hirdették meg Magyarországon, és ebbe a határon túli magyarok, illetve a külkapcsolatok is beletartoznak. A liberális nemzetpolitika befogadó, és amellett van, hogy az itteni magyarságnak erős és komoly képviselete legyen - hangsúlyozta Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke elmondta azt is: bölcs dolognak tartja, hogy az RMDSZ és a romániai Magyar Polgári Párt egy koalícióként induljon az őszi parlamenti választásokon. Jó úton járnak, ha az együttműködésre törekszenek - fogalmazott.

Fodor Gábor: Eredményes volt az erdélyi látogatás.
Fodor Gábor: Eredményes volt az erdélyi látogatás.

A szabad demokrata pártelnökkel Erdélybe látogatott Eörsi Mátyás és Léderer András mellett Szent-Iványi István is, aki Fodor Gábor találkozójával egy időben Kolozsváron, az RMDSZ Szabadelvű Körének vezetőjével, Eckstein-Kovács Péter Kolozs megyei szenátorral és László Attilával, az RMDSZ Kolozs megyei elnökével folytatott megbeszélést.

Fodor Gábor Markó Bélával, az RMDSZ elnökével szombaton találkozott Marosvásárhelyen. Mint mondta, többek között megegyeztek abban, hogy az újonnan felálló önkormányzatok, illetve az itthoni liberális önkormányzati vezetők a jövőben eszmecserét folytatnak a tapasztalataikról, és hasonló együttműködést kezdeményeztek a határon túli ifjúsági szervezetek esetében is.

Arra a kérdésre, hogy Tőkés Lászlóval miért nem beszéltek meg találkozót a hétvégén, Fodor Gábor azt mondta: ez egy villámlátogatás volt, amibe nem tudtak mindent beleszorítani. Legközelebb azonban a határon túli magyarság más politikai képviselőivel is találkozik - mondta.

Olvasóink írták

 • 20. szkíta 2008. július 14. 15:22
  „akutyafáját egy magyargyűlölő provokátor,vagy bértollnok,jobbérzésű magyarok ne foglalkozzatok vele!”
 • 19. akutyafáját 2008. július 13. 21:38
  „Lemba,engem nem kell oktatni a történelem ismeretből !Azonban vannak törvények,amiket be kell tartani,és vannak mindennek vonzatai.Te pl. hogyan adtad volna ki,ill. kinek az állampolgárságot?
  Milyen válogatás alapján,hogy senki ne sérüljön ? Ő magyar,Ö nem...
  Tisztelem,szeretem őket,de nem biztos,hogy jót tettünk volna vele.
  Lehet,még nagyobb gyűlöletet, haragot váltott volna ki az ott élő más néppel.Mielőtt vélemény,haragot zúdítotok rám,érdeklődjetek szakembernél,mi járt volna az állampolgársággal.Bizonyos egyezmény volt,a román és ukránokkal M.ország között.
  Lemba,te onnan úgy látom nem sokat tudsz.
  kiri01,szót nem érdemelsz.Az itthoni magyarokat agyonütnéd.
  Akkor ki a hitvány ?Nem tudom,hol itt a probléma,mikor ők is EU
  tagok,ide is költözhetnek,állampolgárságot kapnak,szabadon
  jöhetnek.16. ez nem vaklárma,csűrcsavarás amit írtam,
  járj utána,érdeklődj !”
 • 18. Lemba 2008. július 13. 11:36
  „A kutyafajat,
  Melysegesen sajnalom azokat a szemelyeket, akiknek nem letezik tortenelmi ismeretuk. Ezek a szemelyek a legbefolyasolhatobbak es sajnos altalaban a rossz iranyban.
  Ajanlom tanolmanyozza a trianoni Bekeszerzodes karos hatasat a jelenlegi magyar tarsadalom es politikara.
  Meg fog ijedni es utalattal fog tekinteni a mai magyar politikusokra.
  Ok az igazi hazaarulok!”
 • 17. kiri01 2008. július 13. 11:26
  „a kutyafáját
  Te egy hitvány ember vagy, és nem érdemled meg a magyar állampolgárságot.”
 • 16. siriusilant 2 2008. július 13. 10:23
  „A kutyafáját!
  Én nem vagyok se ügyvéd se politikus és nem is érdekel a jogi csűrcsavarás, szarkenegetés. Amit leírtam, az csak annyi, amit nekünk jelent, jelenteni kellett volna az állampolgárság. Gesztus. Az összes többi közönséges kofalárma.

  "Ki a magyar hát, cimbora?
  Te, vagy én? vagy a harmadik?
  Nosza, döntsük el szaporán,
  míg el nem süllyed a ladik!
  Ragadjunk hát lapátot, csákányt,
  evezőt! Ebura fakó!
  Így csináljuk már ezer éve,
  ez hát nekünk való!
  Aztán, ha majd holt tetemünket
  kiveti a víz a partra:
  magyar leszel Te is, én is,
  a harmadik is, mind, mind, kit halva,
  bevert fejjel, némán, gyászban
  fektethetünk a ravatalra."

  Szóval, összefogás kellene, ennyi.”
 • 15. a kutyafáját 2008. július 13. 05:51
  „És mivel járt volna az állampolgárság ? Az első bekezdésed általánosítás.Majd a törvény,majd az országgyűlés.Tehát szerinted elsőbb állampolgárság,aztán majd jön v.mi.
  Ez nem így működik!!!
  Minden ország.....csak itt már érvényben volt egy törvénybe iktatott. Tehát semmi,és majd...
  Nem ismeritek az erre vonatkozó törvényt,csak bízzuk a majdra !
  Semmi mást nem tudtok..ezért rándul görcsbe sokunk gyomra.
  Kérdezz meg erről egy ügyvédet,v. bírót.”
 • 14. atkó 2008. július 13. 02:54
  „akutyafáját
  Az állampolgársággal csupán állampolgárság járt volna. Az állampolgársági törvényt az országgyűlés hozza meg, úgy ahogy jónak látja. Az pedig, hogy ki a magyar, nem a te gondod. Ennek megállapítása szintén a törvény feladata.
  Na és a legfontosabb: Az állampolgárság nem járt volna automatikusan. Csak kérésre lehetett volna elbírálni a mindenkor hatályos állampolgársági törvény alapján.
  Nem kell hőzöngeni, nem kell lázítani, nem kell a hangulatot felkorbácsolni. Csupán arról lett volna szó, hogy aki magyar állapolgárnak született (valamint a leszármazottai) a Magyarországra történő betelepülés nélkül is kérhessék azt amiről soha le sem mondtak.
  Csak ismételni tudom az előttem szólókat. Minden épeszű ország megadta azon külföldön élő honfitársainak az állampolgárságot, akik azt igényelték. Egyedül itt rándul görcsbe sokaknak a gyomra.
  akutyafáját MITŐL FÉLSZ?????”
 • 13. akutyafáját 2008. július 13. 00:44
  „Te nem vagy képben,mert csak egy értelmetlen,átgondolatlan szöveghalmazt írtál le.Csak nem így működnek a dolgok.Ennek törvényes oldalai vannak.Magyarok ott is,itt is ha idejönnek.Ott is itt is vannak komfliktusok,csak nem kell őket buzgatni,uszítani,lehetetlent ígérni.Az országodban is szétnézhetnél.
  Nem kell innen a politikusoknak kijárni,beleszólni az ügyükbe,kavarni!
  Azért én várom,mondjátok,mi is járt volna az állampolgársággal ?”
 • 12. akutyafáját 2008. július 13. 00:30
  „wedgfsdf !
  Csak az állampolgárságról régen, a velejárókról , juttatásokról, külön szerződést,megállapodást kötött a román és a magyar állam.Úgy,hogy nemcsak díszoklevél járna vele. Te ezt fel tudod e sorolni,hogy mik ?
  Akkor nem jól figyelted a felső bíróság nyilatkozatát ez ügyben.
  Lássam,te tudod e,vagy csak szövegeltek.
  Különben is már szabadok a határok.Jöhetnek,mehetnek munkát is vállalhatnak.Mi a probléma? Különben,te ki tudnád válogatni sérelem,megbántás nélkül,ki a magyar,ki nem ? Ez nagy felelősség.
  Még nagyobb baj lett volna.Te csak azt hiszed,hogy védelmet élveztek volna.Tévedsz! Még jobban felszította volna a tüzet !”
 • 11. wedgfsdf 2008. július 13. 00:01
  „akutyafarka!nem vagy kepben pajti!Miert ne jarna magyar allampolgarsag a magyaroknak???Aki magyar az kapjon allampolgarsagot balhol is eljen a foldon.Romanok adnak a moldovanoknak,az izraeliek adnak barmelyik zsidonak barhol is eljen,....es meg sorolni lehetne a nemetektol,oroszokig(deloszetia...) kezdve egy tucat nemzetig akik felajanjak az allamopolgarsagot honfitasaiknak.hat akkor a magyarok miert ne tehetnek ezt meg???azert mert a komcsi ex kisz bajnok gyurcsany hazaarulo ferenc elhitette a nyugdijasokkal hogy nem marad penz mert jon a 23 millio roman.....Attol hogy valaki allampolgar meg nem jar automatikusan semmi.ado eu biztositast nekik is kell fizetni ha elni akarnak az allampolgarsag elonyeivel.....csak gyurcsotany ferikenek sikerult elhitetni sok baromsagot az emberekkel.melleseleg o volt az aki megnyitotta a magyarorszagi munkaeropiacotpiacot a romaniaiak elott......de mit is vrhatnank tolle aki ugye reggel este....ja es hogy miert kell adni nekik?a fenn maradas miatt!az allampolgarsag megszerzesevel vedelmet elveznenek a helyi kulturalis,rasszista elnyomassal szemben (slota,funar....)remelem most mar kepben vagy?”
 • 10. akutyafáját 2008. július 12. 23:29
  „siriusilant !
  VÁROM A VÁLASZOD !Ne mesélgess,hanem válaszolj !
  A papiron kívül,törvényileg mi járt volna a magyar állampolgárság megadásával ????? Kérdeztelek,te csak hablatyolsz ????
  Tudatosítsd a fejembe !Szedd pontokba !!!”
 • 9. Prehistoric 2008. július 12. 23:28
  „Aki magyarnak születik, az magyar, bárhol éljen is. Nekem ez olyan egyértelmű, mint az, hogy esik az eső vagy fúj a szél. Erről egyszerűen nem is lett volna szabad szavazni. Mi az, hogy rábízzuk Jóska Pistára, hogy ugyan döntse már el, ki a magyar?! Milyen alapon? Ne játsszunk már Istent... Ráadásul még tele is tömték a fejét mindenféle baromsággal a 23millió románról. Nincs másik állam a világon, ahol ez egyáltalán kérdés....De a magyar az csak azért is olyan egymás nyakát kitekerő fajta. Meg irígy a végtelenségig.
  Fodor Gabikánknak meg jó vastag bőr van a képén, hogy ezek után odamegy.”
 • 8. akutyafáját 2008. július 12. 23:03
  „siriusilant !
  Mellébeszélsz!Adod a nagy hazafit,de MEGKÉRTELEK !!!Válaszolj a 4. kommentemre !!!
  Nem mersz,nem tudsz,vagy kerülgeted.Úgy teszel,mint akitől,a bor árát kérik !
  Tehát a papíron kívül,mivel járt volna az állampolgárság ?Mit kellett volna még törvényileg adni?Mert ugye nem csak 1 igazolvány !Azt már megkapták,meg EU tagok.
  Légyszi a 4. KOMMENTEMRE VÁLASZOLJ !!!”
 • 7. siriusilant 2008. július 12. 22:05
  „kiri01!
  Ez a dolog lényege!
  Ezt kellene tudatosítani a fejekben!”
 • 6. kiri01 2008. július 12. 21:48
  „Nekem Erdély nem külföld.”
 • 5. siriusilant 2008. július 12. 21:40
  „Itt nem az volt a lényeg, hogy kézzelfogható (anyagi) dolgot kapjanak, csak annyi, hogy ki merjük-e jelenteni, hogy az erdélyi magyarok is hozzánk tartoznak, és a délvidékiek, kárpátaljaiak, felvidékiek. De a magyar kormány nem mert ujjat húzni a szomszéd országokkal, mert ők baromi érzékenyek ám, nem szabad ilyen kérdéseket feszegetni. Az, hogy ők nyíltan magyarellenesek, nyíltan üldözik az ott élő magyarokat (újabban már az ukránok is), a kutyát nem érdekli. A magyar kormány miért nem tiltakozik soha a magyarverések ellen?
  Nekünk mindig csendben kell maradni, bármit megtehetnek ellenünk, egyedül vagyunk.
  Különben elég volt feldobni a 23 millió román rémképet és az ostoba, birka nép rohant nemmel szavazni.
  Ennyit a becsületről, ami, tudom, nem valami trendi dolog, most a gátlástalanság a menő. És amíg ez megy ebben az országban, addig gyurcsányok, veresjánosok, kókák, orbánviktorok fognak a nyakunkon ülni, mert ezt érdemeljük.”
 • 4. akutyafáját 2008. július 12. 20:45
  „siriusilant !
  Megmondanád nekem,a romániai magyarok / ha meg lehetett volna mondani ki a magyar ki nem,mert hogy választottad volna ki /
  mit kaptak volna az állampolgárságot jelentő igazolvány mellé ?
  Mivel járt volna az állampolgárság ? Légyszi válaszolj !!!
  Mert ez nem csak 1 papírfecnit jelentene ugye ?”
 • 3. aran 2008. július 12. 20:05
  „1. Az Erdélyi Magyar Ifjak egy fideszes szatellit-szervezet. Miért kellene rájuk hallgatni?
  2. A 2004-es népszavazást az az önfeledten románozó homofób, munkáját a 23 millió romántól féltő jobbos tömeg döntötte el, akik nem mentek el szavazni, nem pedig a szadesz.”
 • 2. sdsdf 2008. július 12. 19:14
  „gabriella mar erdelyben is kavar?”
 • 1. siriusilant 2008. július 12. 18:11
  „Pedig az Erdélyi Magyar Ifjak nyílt levélben kérték, hogy tekintsen el az erdélyi látogatástól, mert "inkább látnák a hátuk közepét, mint az SZDSZ-t", a 2004. december 5-i hazaárulás miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legpontosabb mérés világrekordere magyar céget vásárolt

A világpiacvezető labortechnológiai termékeket, például precíziós mérlegeket gyártó göttingeni… Tovább olvasom