Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Fogházba megy a Horthy-szobor rongálója

Dániel Péter pénzbüntetést kapott, de fizetés helyett fogházba megy.
Rongálás vétségében bűnösnek találta és jogerősen 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Kaposvári Törvényszék csütörtökön Dániel Péter ügyvédet, aki május 15-én éjjel festékkel leöntötte a Somogy megyei Kerekiben két nappal korábban felállított Horthy-szobrot.

Első fokon megrovásban részesítette a bíróság Dániel Pétert.

A másodfokú bíróság ítéletében mellőzte az első fokon eljáró siófoki bíróság indoklásának azon részét, amelyben "társadalmilag hasznos figyelemfelhívásnak" minősítette a szoborrongálást.

Dániel Péter nem vett részt a tárgyaláson. Az ítélet kihirdetése után az MTI-nek telefonon azt mondta: nem fizeti ki a pénzbírságot, kérni fogja az összegnek megfelelő, 80 nap időtartamú fogházbüntetésre való átváltását. Közölte továbbá, hogy nemzetközi bírósághoz fordul a szerinte "politikailag befolyásolt" ítélet miatt.

A vörös festékkel leöntött, illetve ecsettel bekent szoborra az ügyvéd "tömeggyilkos", illetve "háborús bűnös" feliratokat akasztott. Tettével 100 499 forintos kárt okozott a sértettnek, a szobrot állíttató Kereki önkormányzatnak, amely nem igényelte a kár megtérítését, és saját költségén helyrehozatta a szobrot.

Dániel Péter az elsőfokú bíróságon a rongálást beismerte, de a bűnösségét nem. Arra hivatkozott, hogy a cselekmény politikai véleménynyilvánítás és jogos tiltakozás volt.

A Siófoki Városi Bíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki "a véleménynyilvánítás határait túllépő" Dániel Pétert, a legenyhébb büntetésként megrovásban részesítette, továbbá a per során felmerülő 121 600 forint megfizetésére kötelezte. Egyúttal kimondta azt is, hogy cselekedete "erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt".

Az elsőfokú ítélet indoklásában a bíró kifejtette, a vádlott a szoborrongálással annak a vélemények adott hangot, hogy Horthy személye nem méltó a szoboremelésre. Közölte, Horthy szerepének értékelése nem feladata a bíróságnak, de megállapítható, hogy közvetett módon, a kárpótlási törvényeken keresztül az állam elismerte történelmi felelősségét az 1939 és 1989 közötti korszak bűneiért. A kárpótlási törvényekkel elismert jogsértések közé tartozik az az időszak is, amikor Magyarország kormányzójaként Horthy Miklós mint legfőbb közjogi méltóság nem élt halasztó jellegű vétójogával, és aláírásával szentesítette a zsidótörvényeket.
Kónya István, a Kúria elnökhelyettese, büntetőkollégiumának vezetője a szeptember 26-án született elsőfokú ítélethozatal után közölte: nem helyénvaló, ha egy bíró erkölcsileg pozitívnak minősít erőszakos cselekményt, például egy szoborrongálást. Továbbá a bíróságnak mindig ügyelnie kell arra, hogy kerülje a cselekmények történelmi vagy politikai értékelését.

Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtófelelős bírája korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a törvényszék elnöke a bírói jogállásról szóló törvény által biztosított határidőig, három hónapon belül, de a másodfokú ítélet megszületését megvárva dönt arról, indít-e eljárást a Horthy-szobor megrongálásáról szóló ítélet miatt. A törvényszék elnöke az első- és a másodfokú ítéletet egybevetve kívánja meghozni az állásfoglalását az ügyben arról, kezdeményez-e fegyelmi eljárást az első fokon ítéletet hozó Kovacsics Istvánnal, a siófoki bíróság elnökével szemben - tudatta.

A Kaposvári Törvényszék csütörtökön - szemben a vádlott és a védelem bűncselekmény hiányáért, valamint annak kimondásáért benyújtott fellebbezésével, hogy a cselekmény nem jelentett veszélyt a társadalomra - az ítélet súlyosbítását és pénzbírság kiszabását indítványozó ügyész fellebbezését tartotta megalapozottnak. Ez utóbbi figyelembevételével - az ügyész kérésének megfelelően - egyrészt mellőzte az elsőfokú ítélet indoklásában szereplő, Horthy Miklós történelmi szerepét értékelő részt, azzal, hogy ez nem tartozik a bíróság hatáskörébe, másrészt pénzbüntetést szabott ki a szentendrei ügyvédre.

Miként első fokon, ezúttal is nagy sajtóérdeklődés mellett hirdetett ítéletet a bíróság. A nyilvános tárgyaláson a média képviselői mellett jelen volt a szoborállítást kezdeményező Sas Attila (független), a kereki önkormányzat képviselő-testületének tagja, valamint Mészáros Imre, a Gój Motorosok elnöke.

Olvasóink írták

 • 19. deszkás 2012. december 14. 09:31
  „KONTRAPISTA! Amit ma mondanak az a frankó? A szemem láttára hamisítják.”
 • 18. kontrapista 2012. december 14. 08:37
  „14.jozsoci
  " hogy Horthy Miklós háborús bűnös " csakis olyan állíthatja, aki a kádári rendszerben tanulta a történelmet. Már Lenin elvtárs is megmondta, "tanulni, tanulni, tanulni ", tehát mindent bele, csak azután véleményt mondani !”
 • 17. bánki 2012. december 14. 08:30
  „<moderálva> öntötték le Churchill szobrát
  Sárga olajfestékkel öntötték le Antall József volt miniszterelnök budai szobrát
  Ismeretlenek megbecstelenítették a második kerületben álló Raoul Wallenberg-szobrot: disznólábakat aggattak az alkotásra.
  Letörték az Országalma keresztjét Székesfehérváron.
  öt fiatal ledöntötte az egykori Regnum Marianum templom helyén álló emlékm? fakeresztjét, a talapzatára pedig egyikük ötágú vörös csillagot rajzolt.
  1944 októberében a Marót-csoport felrobbantotta a Döbrentei téren található Gömbös Gyula szobrot

  Ez egy ilyen ország !”
 • 16. GondaIstván 2012. december 13. 19:49
  „14. Jozsoci: "Nem vitatható, hogy Horthy Miklós háborús bűnös." Tény, hogy nem volt az, de ettől persze még lehet ettől eltérő az Ön véleménye.”
 • 15. klj-54 2012. december 13. 19:30
  „Azt hiszem ez a csibész a kormány tagjainak is példát mutat tisztességből!
  (Mondjuk Semlyén Elvtársra gondoltam!)”
 • 14. Jozsoci 2012. december 13. 18:18
  „Nem vitatható, hogy Horthy Miklós háborús bűnös, több százezer magyar ember haláláért felelős. Köztük volt a nagybátyám is.”
 • 13. Mozimasiniszta 2012. december 13. 17:19
  „Remélhetőleg kósermódra fogják beavatni a hárembe...”
 • 12. deszkás 2012. december 13. 16:09
  „A Kereki polgármesternek meg ajánlom olvasásra a Magyar Közlöny 2011.évi 43. számát,azon belül is a 10658.as oldalt. Van (volna) mit tanulni.”
 • 11. GondaIstván 2012. december 13. 16:07
  „Nem értek egyet a tettével, de az karakán dolog, hogy leüli.”
 • 10. X_Y 2012. december 13. 15:49
  „Lovas tengerész szobor :)
  Remélhetőleg ez a szobor is megy méltó társaihoz, a szoborparkba Lenin, Sztálin és Rákosi mellé...”
 • 9. Horthyszobor 2012. december 13. 15:17
  „He-he! Nem megmondtam, ne öntözd testemet vörös festékkel! :)”
 • 8. deszkás 2012. december 13. 14:57
  „1.-3.-5.-6.-7.Ti aztán tudjátok.”
 • 7. acidrain 2012. december 13. 14:42
  „Azért vonul be a fogházba, hogy aztán a nemzetközi bírósághoz fordulhasson?

  Gratulálok.”
 • 6. Cillit_bang 2012. december 13. 14:38
  „Vigye magával az izraeli útlevelét is, mert ha kijön, azonnal tudjon utazni! Ez arra is jó, hogy pár napig érzékeli, milyen érzés az egyenruha viselet, ha már tervezi, hogy izrahell katonaságnál szeretne munkát vállalni!”
 • 5. eldorádó 2012. december 13. 14:28
  „Khm, a fogházban a heti fürdőzés alatt beható élményekben legyen része!”
 • 4. deszkás 2012. december 13. 14:15
  „És? Esetleg egy 112/3-os vitte e a balhét? NEM! Akkor kéretik nem vauzni csak tudomásul venni. Köszönöm.”
 • 3. Óperenciás 2012. december 13. 14:00
  „Helyes.”
 • 2. NP1 2012. december 13. 13:48
  „Ott a helye.
  Az a szobor borzalmas mint "alkotás", rossz ideológiát jelenít meg, de aki rongál, az viselje a következményeit!”
 • 1. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. december 13. 13:42
  „Ott a helye, de inkább 800 napra”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátrai Mártát jelöli háznagynak Kövér László Házelnök

A jelölteket az Országgyűlésről szóló törvény szerint a házbizottság csütörtöki ülésén mutatta be a… Tovább olvasom