Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Foglaló vagy előleg?

Az ingatlan megvásárlása általában elég nagy értékű beruházás, így viszonylag ritkán fordul elő, hogy a vevő azonnal készpénzben fizet.

Az ingatlan megvásárlása általában elég nagy értékű beruházás, így viszonylag ritkán fordul elő, hogy a vevő azonnal készpénzben fizet. Az érdeklődő leggyakrabban foglalót ad annak érdekében, hogy bizonyítsa a szerződés teljesítésére irányuló szándéka komolyságát, a vételár többi részét pedig ezután meghatározott ütem szerint fizeti ki.

A foglaló gyakorlatilag egy szerződést biztosító mellékkötelezettség, amely a szerződés teljesítését szolgálja azzal, hogy a szerződést megszegő felet valamilyen anyagi hátránnyal sújtja. A foglaló legismertebb joghatása, hogy ha a szerződés a vevő hibájából esik el, akkor elveszti foglalóját. Ha azonban az eladó fél a hibás, abban az esetben a foglaló összegének dupláját köteles visszafizetni. Ha mindkét fél egyformán felelős - függetlenül a felelősség arányától -, vagy pedig a felek vétlenek a szerződés meghiúsulásában, a foglalót vissza kell adni a vevőnek. A foglaló a kárátalány szerepét is betölti, hiszen a nem vétkes felet felmenti a szerződés meghiúsulásából eredő kárának bizonyítása alól.

A foglaló jellegéből kifolyólag annak összegét úgy kell megállapítani, hogy az komoly hátrányt jelentsen a szerződést szegő félnek. A foglaló összege a felek szabad megegyezésén alapszik, általában a vételár 5-30 százaléka körül mozog.

A foglaló tárgya általában pénzösszeg, melyet bele kell számítani a vételárba. A foglaló azonban ingóság is lehet - ez esetben viszont problémát okozhat, hogy nem egynemű foglaló esetében a foglalót vissza kell adni a szerződés teljesítésekor, és a teljes vételárat meg kell fizetni.

A foglalóval ellentétben az előleg nem szerződést biztosító mellékkötelezettség, hanem előre fizetés, azaz gyakorlatilag vételár-részletnek tekinthető. Bizonyos súlya természetesen ennek is van, de mivel nem tartozik hozzá szankció, ez leginkább csak jelképes értékű. A szerződés meghiúsulása esetén az előleg teljes összege visszajár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A konzervatív síita lista győzött az iraki választásokon

A konzervatív síita lista győzött az iraki parlamenti választásokon, de abszolút többséget nem ért… Tovább olvasom