Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Fogorvosok is csatlakoztak a háziorvosok ˝sztrájkfelhívásához˝

A fogorvosi ellátórendszerben alap- és szakellátásban dolgozó fogorvosokat is vonják be a béremelésben részesülők körébe - kéri a MOK.
Újabb szervezet, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi tagozata csatlakozott az alapellátásban dolgozók érdekeit képviselő szervezetek béremelést követelő "sztrájkfelhívásához" - tájékoztatott az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - Fakoosz pénteken.

A Fakoosz múlt szombati, Mórahalmon tartott országos kongresszusán négy szervezet - a Fakoosz, a Magyar Orvosok Szövetsége, a Kasszaorvosi Szövetség és a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete - arról állapodott meg, hogy az alapellátásban, a háziorvosi és házi gyermekorvosi dolgozók érdekei "markáns megjelenítése, képviselete és demonstratív, nyomásgyakorló lépések megtétele, valamint a kormány és az egészségügyi ágazat képviselőivel történő azonnali bértárgyalások megkezdése" végett sztrájkbizottságot hoznak létre.

Ugyanakkor, mint kiemelték, a "sztrájk" esetükben nem szó szerint értendő, csupán arra utaló akciókat jelenthet, hiszen az alapellátásban dolgozók nem sztrájkolhatnak. Ennek megfelelően "a jelenlegi jogszabályi keretek között mindenkor biztosítják a kötelezően elégséges szolgáltatást" a betegellátás folyamatosságának garantálásához - tették hozzá.

A Fakoosz kongresszusán Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke is részt vett, aki az MTI-nek azt mondta: értetlenül állnak az úgynevezett sztrájkbizottság létrehozása előtt, hiszen a rendezvényen konstruktív megbeszélést folytattak. Azért sem értik a bejelentést - tette hozzá -, mert amint azt a részvevőknek is elmondta: Szócska Miklós két héten belül hivatalába várja az alapellátásban dolgozók érdekképviseleti szervezeteit is, hogy többi között az alapellátás finanszírozásának fejlesztési lehetőségeiről egyeztessenek.

A Fakoosz az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményéhez csatolta Hermann Péter, a MOK Fogorvosi tagozata elnökének március 28-án Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz írt levelét is. Az elnök ebben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az egészségügyi béremelésből a háziorvosokhoz hasonlóan a fogorvosok is kimaradnak.

Hermann Péter szerint az orvosok migrációjában leginkább a fogorvosok érintettek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásában szereplő kétezer helyett Magyarországon jelenleg háromezer lakosra jut egy fogorvos, s ez - mint írta - "súlyosan veszélyezteti a biztonságos betegellátást". Továbbá jelenleg is l7l betöltetlen fogorvosi alapellátási praxis van az országban, van olyan megye, ahol a praxisok 20 százaléka betöltetlen - tette hozzá.

A MOK Fogorvosi tagozatának elnöke - remélve, hogy érveik meggyőzik az államtitkárt - azt kérte, hogy a fogorvosi ellátórendszerben alap- és szakellátásban dolgozó fogorvosokat is vonják be a béremelésben részesülők körébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: 2013-ban jelentős gazdasági növekedéssel lehet számolni

Cél, hogy 2012 végén ne tartozzunk a recesszióban lévő európai országok közé - mondta a kormányfő… Tovább olvasom