Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Fogyasztóvédelmi problémák a kerti bútoroknál

Az NFH szerint a gyártók és a kereskedők nem ismerik teljes körűen a kerti bútorokra vonatkozó előírásokat.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerint a gyártók és a kereskedők nem ismerik teljes körűen a kerti bútorokra vonatkozó előírásokat, ezért az NFH a jövőben is szükségesnek tartja a termékek forgalmazásának ellenőrzését; a hatóság szerint magas a használati útmutatóval kapcsolatos kifogásolások száma, aránya.

Az NFH legutóbbi hírlevelében közzétett vizsgálati tájékoztató szerint 207 kereskedelmi egységben ellenőrizték a forgalmazás feltételeit, és a forgalmazók 33,8 százalékánál, 70 üzletben találtak szabálytalanságot.

A próbavásárlások során egy helyen nem adtak nyugtát, öt esetben hiányos volt az árfeltüntetés, egy üzletben pedig valótlan tájékoztatást közöltek az eladási árról.

A kerti bútorokhoz is kötelező jótállási jegy átadásával és annak tartalmával összefüggésben 59 esetben állapítottak meg hiányosságot a fogyasztóvédők.

A piacfelügyeleti eljárás során 1348 fajta, összesen 14 ezer 270 kültéri bútor ellenőrzését végezték el a hatóság szakemberei; 6096 terméknél kifogásolták a nem megfelelő tájékoztatókat, azonosító jelöléseket, például a karbantartásról, tisztításról, a kerekekkel rendelkező pihenőágyak terhelés alatti mozgatásáról.

Az ellenőrzés során 15 kerti bútor - 9 szék, 4 pihenőágy, 2 asztal - laboratóriumi vizsgálatát is elvégezték, és kimutatták, hogy a biztonsági követelményeknek 8 termék nem felelt meg, mert használat során veszélyezteti a felhasználó egészségét, biztonságát.

A felügyelőségek 82 esetben kötelezték a kereskedelmi egység üzemeltetőjét a hiányosságok megszüntetésére, ami 2.634 termékre vonatkozott. Fogyasztóvédelmi bírságot 126 esetben szabtak ki, 9sszesen 21 millió forintot meghaladó értékben. Feltételhez kötötték 4.983 termék forgalmazását. A forgalomból kivonást 22 terméknél, a forgalomból visszahívást 11 terméknél rendeltek el a fogyasztóvédők, és 58 esetben más hatósághoz irányították az ügyet.

Olvasóink írták

 • 2. deszkás 2012. augusztus 11. 09:04
  „Miért? A gyermekbútoroknál minden rendben?”
 • 1. Emberségetavilágnak 2012. augusztus 11. 08:09
  „Fogyasztóvédelmi problémáról akkor beszélünk, amikor probléma van a fogyasztóvédelemmel.
  A cikkben a kerti bútorokkal vannak problémák.
  Mit számít?!
  Csak a kattintás számít.
  Nem mellékes, hogy az az idegennyelvű világpolgár, aki nyelvi laborban, kurzusokon tanulta a magyar nyelvet, észreveszi és meg is jegyzi a médiában napvilágot látó katasztrofális megfogalmazásokat. Általánosságról beszélek.
  Tudom, hogy átvett cikk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli ülést hívnak össze Esztergomban

Az augusztus 23-ai képviselő-testületi ülésen a tervek szerint kormányzati támogatás igényléséről… Tovább olvasom