Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Főként formai hiányosságokat tártak fel

Elsősorban formai hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék mosonmagyaróvári önkormányzatnál végzett vizsgálata. A jelentés kitér a középületek elmaradt akadálymentesítésére és az önkormányzat túlzott mértékű önként vállalt feladataira.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a mosonmagyaróvári önkormányzatnál végzett vizsgálatáról készült jelentést legutóbbi ülésén tárgyalta a város képviselő-testülete. A számvevő a 2002 és 2004 közti időszakban vizsgálta az önkormányzat működését. Az ellenőrzés számos hiányosságot és szabálytalanságot állapított meg, ám ezek többsége formai volt. A jelentés szerint a vizsgálat során és az azóta feltárt hiányosságok jelentős részét megszüntették, illetve kijavításuk folyamatban van.
A jelentésből kiderül többek közt, hogy a vizsgált időszakban az önkormányzat pénzügyi egyensúlyát csak hitelfelvétellel tudta biztosítani. A költségvetést mindhárom évben hiánnyal fogadták el. 2002-ben 300 millió forint fejlesztési, 2003-ban 82 millió működési és 297 millió fejlesztési, 2004-ben pedig 165 millió fejlesztési hitelt vett fel az önkormányzat a tervezettel azonos összegben.
A feladatok finanszírozásának vizsgálatából kiderül, hogy a kötelező feladatot jelentő óvodai ellátás változott a legkedvezőtlenebbül. Az ellátottak száma mindössze egy százalékkal csökkent, a kiadások ugyanakkor 34,4 százalékkal emelkedtek. Az állami hozzájárulás 45,5 százalékos növekedése mellett az önkormányzati támogatás arányát 71,9 százalékkal kellett megemelni. Az általános iskolák esetében, részben az átszervezésnek köszönhetően, nem romlott lényegesen a finanszírozás. A nappali szociális intézmények kapacitáskihasználtsága maximális volt, az állami hozzájárulás arányának növekedése mellett az önkormányzatnak hét százalékkal kevesebb támogatást kellett biztosítania.
A számvevői vizsgálat megállapította, hogy az önkormányzat nagy költségigényű és terjedelmű nem kötelező feladatot lát el. A költségvetési kiadásainak mintegy hatvan százalékát fordította az önként vállalt feladatokra a vizsgált időszakban. A kórház működéséhez azonban az önkormányzat nem tudott hozzájárulni, így ez a nem kötelező feladat valójában nem terhelte a költségvetést és nem veszélyeztette a pénzügyi egyensúlyt.
Az ÁSZ kifogásolta, hogy a középületek akadálymentesítéséről a képviselő-testület még 2003-ban döntött, amit azonban nem hajtott végre. A költségvetésben nem különítettek el erre a célra keretet.
Kifogásként merült fel továbbá, hogy nem valósult meg az önkormányzat gazdasági társaságainak az átvilágítása, illetve az átvilágított cégeknél sem hajtották teljes mértékben végre a képviselő-testület által elfogadott intézkedési tervet. A számvevőszék javaslata ellenére továbbra is fennáll a Movinnov Kft. által kezelt koordinált városfejlesztési alap jogszabályt sértő működése.
A képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a számvevőszék által javasolt intézkedési tervet a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében. Ebben egyebek mellett rögzítették, hogy a költségvetési koncepcióban az ismert kötelezettségeket teljes körűen be kell mutatni, rögzíteni kell az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatait és azok ellátásának módját, a középületek akadálymentesítésére az éves költségvetésben külön keretösszeget kell betervezni, felül kell vizsgálni a Movinnov Kft.-vel kötött megállapodást és a vagyon feletti rendelkezési jogosultságot rendezni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világbajnokság a Fertőn

Gőzerővel folynak a május 10-e és 20-a között a Fertő tavon megrendezésre kerülő vitorlás-… Tovább olvasom