Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Főkonzulátust nyit Magyarország Mumbaiban

A főkonzulátus megnyitása a keleti nyitás stratégiájának újabb sikerpontja - mondta Szijjártó Péter.
Magyar főkonzulátus nyílik az indiai Mumbaiban (korábbi nevén Bombay).

A főkonzulátusnak nagyon gyorsan a legmagasabb sebességi fokozatba kell kapcsolnia, hogy minél jobban és minél előbb érvényesíthesse Magyarország nemzetgazdasági érdekeit India második legnagyobb városában, az ország pénzügyi, kereskedelmi központjában - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a hivatalos indiai látogatáson tartózkodó magyar delegáció tagja a táblaavatással egybekötött nyitóünnepségen pénteken Mumbaiban.

Hozzátette, a főkonzulátus egy-két hónapon belül megkezdheti működését, amely egy-két éven belül érezhető gazdasági eredményeket hozhat Magyarországnak. A kormány a két ország közti kereskedelmi forgalom dinamizálódását és újabb magyarországi befektetések ösztönzését várja az új képviselettől - közölte.

India egy hatalmas népességű ország rendkívül gyorsan bővülő gazdasággal és nagy piaci lehetőségekkel a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak - hangsúlyozta Szijjártó Péter, kijelentve, hogy a dél-ázsiai ország kulcsszerepet tölt be a kormány keleti nyitás stratégiájának sikere szempontjából. Emlékeztetett: e stratégia lényege, hogy a világ gyorsan növekvő gazdaságaival és piacaival Magyarország a lehető legszorosabb stratégiai együttműködést építse fel, és azt folyamatosan erősítse.

A mumbai magyar főkonzulátus megnyitása a keleti nyitás stratégiájának újabb sikerpontja - összegezte szavait az államtitkár.

Terényi János, Magyarország újdelhi nagykövete azt mondta, a magyar-indiai kapcsolatokat a globális tényezővé váló "új India" léptékének megfelelően kell átalakítani. Magyarországnak van keresni- és kínálnivalója is Indiában, a gazdasági kapcsolatok területén pedig különösen - jelentette ki.
A beszédek után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter leplezte le az új főkonzulátus réztábláját.

A ceremóniát megelőzően a magyar delegáció látogatást tett az informatikai szolgáltatást és tanácsadást nyújtó Tata Consultancy Services mumbai központjában, ahol Varga Mihály és Szijjártó Péter vezetésével megbeszélést folytattak a cég irányítóival.

A magyar kormány idén januárban Budapesten kötött stratégiai megállapodást a Tata Consultancy Services magyarországi fióktelepével. A budapesti Tata-szolgáltatóközpont igazgatója akkor elmondta: a 45 éve Indiában alapított vállalat mára 55 országban - köztük Magyarországon - összesen 230 ezer embernek ad munkát, és több mint ezer cég veszi igénybe szolgáltatásait.

A magyar delegáció indiai programjának zárásaként Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter helyi idő szerint péntek este magyar állami kitüntetést adott át Binod Khemka mumbai magyar tiszteletbeli főkonzulnak és Dinesh Patelnek, a Richter Gedeonnal közös gyógyszergyárat üzemeltető Themis vezetőjének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőfegyvereket foglalt le a rendőrség Piliscsabán

A 46 éves gyanúsított évek óta szerzett be és tartott lőfegyvereket és lőszereket otthonában. Tovább olvasom