Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Fokozatosan nyit a magyar munkaerőpiac az új EU tagok előtt

A tervek szerint Magyarország fokozatosan, a munkaerőpiac igényeihez igazítva nyitná meg munkaerőpiacát a román és bolgár munkavállalók előtt a két ország EU csatlakozását követően. Az egyénileg érkező külföldi munkavállalókra két évig korlátozás vonatkozna. Ezzel egyidőben a minisztérium a külföldi munkavállalók hazai regisztrációját is tervezi.
Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter arról számolt be: Magyarország nyitott a román és bolgár munkavállalók foglalkoztatására, ám azt is leszögezte: a külföldről érkezettek elsősorban a hazai munkaerőpiac igényeivel összeegyeztethető állásokra számíthatnak. A tervek szerint a nyitás területeit munkaerő-piaci prognózisok és a külföldiek számára eddig kiadott munkavállalási engedélyek alapján határoznák meg. A tervezetet a minisztérium a napokban juttatná el a szakmai szervezeteknek. Az illegális foglalkoztatás kiszűrése és visszaszorítása céljából ezzel egyidőben bevezetnék a külföldi munkavállalók regisztrációját is.

Kiss Péter arról is említést tett: Magyarország az első két évben szinte biztosan élne az átmeneti korlátozás lehetőségével. A tervezett korlátozás csak az egyéni munkavállalók körét érintené: a szolgáltatásnyújtás keretében zajló munkavállalásra Magyarországnak nincsen szabályozási jogköre.

A szociális és munkaügyi miniszter szerint azonban úgy látja: Magyarországon nagy az esélye a "pályaudvar effektusnak." Félő ugyanis, hogy a román és bulgár munkavállalók pusztán a korlátozásokat szigorító országok újabb nyitására várva, átmenetileg parkolnának le hazánkban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár, a kétszeres apuka

Tovább olvasom