Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Fokozatosan tennék általánossá az egész napos iskolát

Hoffmann Rózsa kifejtette: sokan tévesen értelmezik a délután 4 óráig tartó iskolai foglalkozásokat, az általános iskola számára a nyitva tartás kötelező, de nem kell az összes diáknak ottmaradnia.
Fokozatosan tennék általánossá az egész napos iskolát - írja a Magyar Nemzet szerdai számában.

A lapnak adott interjúban Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár kifejtette: sokan tévesen értelmezik a délután négy óráig tartó iskolai foglalkozásokat, az általános iskola számára a nyitva tartás kötelező, de nem kell az összes diáknak ottmaradnia. Ha a szülők tudnak gondoskodni gyermekük ellátásáról, kikérhetik őket az igazgatótól a kötelező órák után - mondta Hoffmann Rózsa.

A szándék egyértelműen az, hogy azok a gyerekek, akikkel nem volna, aki foglalkozzék, mert mindkét szülő sokáig dolgozik, az iskolában értelmesen tölthessék el az időt. Ez egy fokozatos átmenet a lassan általánossá teendő egész napos iskola felé - fejtette ki az államtitkár.

A pedagógus-életpályamodell kapcsán az államtitkár jelezte: az érintettek első ízben már ebben a tanévben részt vehetnek a minősítő eljáráson, hogy magasabb besorolást kapjanak, a következő év januárjától az ezzel járó fizetési kategóriába léphessenek.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. tucat 2013. szeptember 05. 14:41
  „42. macs
  Mily röpke beszéjjel lelepleztél! Nahát!
  Lám, féltemben az "lly"előreengedte a "jj"-t!
  De most megyek, odébb teszek pár lapát kakát,
  Hogy ne érje szó a szabadságarcos láz erejét. :$
  :D

  Üdv a fedélzeten! :)”
 • 43. macs 2013. szeptember 05. 13:53
  „Nem lenne ördögtől való, hogy a gyerekek 4-ig a suliban lennének, ha értelmesen töltenék el az időt. Pl. a másnapi órára fel tudnának készülni, vagy akinek szüksége van rá, annak lenne korrepetálás.
  Mostanság hogy működik a dolog, mert anno, pl. hétfőn délután azokból a tárgyakból készültünk fel, ami jó esetben szerdán volt legközelebb, mert a keddi órákhoz szükséges könyvek, füzetek nem voltak nálunk, tehát este otthon még volt némi teendőnk.”
 • 42. macs 2013. szeptember 05. 13:41
  „38. tucat,
  az előző évi alacsony bázishoz viszonyítva könnyű növekedést kimutatni. Sőt, ha nagyon cinikus akarok lenni, kerekítési különbözetből is összejön ennyi. :-D”
 • 41. tucat 2013. szeptember 05. 13:15
  „39. Fatboy35
  Tenfiadat itten hazacsalád?
  Te, ki reggel őt a közjónak átadád?
  Te, felségáruló, kis galád! :D”
 • 40. queenmargareth1 2013. szeptember 05. 12:59
  „27. Ballas 2013.09.05. 06:49 nem-nem lihegem túl.Nem vagyok fogyatékos szerencsére:betegségem van.Ezt egy intelligens ember érti.Sajnálom.
  Aztán igazam lett, amint olvasom a többi ÉRTELMES hsz-t.Sosem tanították neked, hogy tiszteld gyermekedet?Alapok egyike!És nem fog kallódni.”
 • 39. Fatboy35 2013. szeptember 05. 12:46
  „Ez a hofmann garnitúra a közoktatás kárára tevékenykedik. Jó úton haladnak hogy mindenki megutálja őket ostoba újításaikért...gyerekek szülők tanárok egyaránt.Gyerekem kérdezi: "apu ugye nem kell 4 óráig bent maradni a suliban". Megnyugtattam hogy ezután is ugyanúgy hazajöhet.”
 • 38. tucat 2013. szeptember 05. 12:27
  „37. y-akta, 36. csonakos
  Nyugi, javul a helyzet! Az első félévben 0,5 %-os GDP- és lakossági fogyasztás-növekedést igazol a ´kösz, pont ti s a tiszta kaki´ hivatal. Bár egyelőre azt is hiheti a folyton gyanakvó, hogy emögött a tündérmesés monetáris politika számos trükkje áll (kamatvágások, az újraelosztó költségvetési bevételeket növelő intézkedések, a pénzverde és a bankjegynyomda termelésének növelése, az MNB pincéjének és padlásának kirámolása, ROLA-stop>kamion az útra, e-útdíj-kerülgető verseny, fogyasztói árak emelkedése...), amelyek következtében kevesebb (pl. kisebb kiszerelésű) áruért ugyanannyit, vagy kicsivel többet kell fizetni..., azaz nem többet fogyaszt az istenadta, csak többet fizet...
  Hogy mekkora inflációs szabadesés lesz ebből, amikor a kötéltáncos alatt végképp elszakad a rojtos kötél, azt a tündérmese következő fejezetéből tudhatjátok meg, Remélem, vágyban vagytok már! Jó éjszakát, gyerekek!”
 • 37. y-akta 2013. szeptember 05. 11:10
  „Mai szitu: falu, 3 csoportos ovi. Hallom, hogy ezt a gyereket is hazaviszik ebéd előtt, meg azt is, a következőt is. Kérdem miért. Jön a válasz: bár van köztük nagycsaládos is, de nem tudják kifizetni a gyerekek ebédjét. Az iskolában ennél is rosszabb a helyzet.
  Na ez a szégyen! Nem az, hogy nem tudják kifizetni, hanem az, hogy ide jutottunk. Mert ugye, a tankötelezettség az kötelezően érvényes mindenkire. Enni meg nem kötelező minden gyereknek! áááááááááááááááááááá! Méghogy egyenlőség, meg tolerancia! Lassan lerí a gyerekekről, kinek dolgozik külföldön az apja, mert csak azok tudnak menzát fizetni!
  De! A hatnapos tanítást már emlegették!”
 • 36. csonakos 2013. szeptember 05. 11:09
  „30. Dr.Tonyk 2013.09.05. 08:35
  Visszamnetünk az ötvenes évekbe de ott egy kicsit más volt a szitu! Úgy engedtek bennünket iskolába otthonról, hogy a padtársnak - aki nagycsaládos gyerek volt és ez akkoriban ez nem volt ritka - is csomagoltak két szelet zsíroskenyeret! Tízóraira elmajszoltuk! Az élet később összesodort bennünket egy baráti társaságba és jókat emlékeztünk azokra a zsíroskenyerekre mert nap mint nap csak arra futotta. Délelőtt, délután jártunk iskolába és 53-an voltunk egy osztályba, volt két osztály. No, ez talán nem fenyeget most, ekkora létszám elképzelhetetlen!”
 • 35. grafika88 2013. szeptember 05. 10:34
  „Sajnos rózsikanéni nek gőze sincs a mai gyerekről..meg a VVILÁGRÓL !
  Központilag mondja meg : ov .." mi a jó ..és mi a rossz ! " Hittan ?? erkölcstan ??? ezek dolgozták ki a kötelező anyagot ???Mikor fogalmuk sincs mi az !! Ez nem szerepel a szótárukban ! Milyen jogon határozza meg ???
  Mindennapos tesi. HOL? Nem minden suliban van tanterem, uszoda ! ov ilyen helyen tartott évnyitó ! Ez NEM álltalános Magyon !!! Sokan osztályban..udvaron..folyosón tornáznak !
  " Ha megdöglesz is egészséges leszel ! "

  Na és mikor utalják a fizut ??? Mert még MA SEM jött át ! Na és az új munkaszerződés ?? Gőzük sincs mikor lesz !

  Ott fennt az íróasztalnél fogja rózsikanéni eldönteni ..mi a jó a gyereknek..szülőnek 2..300 km rre onnan !Barmok !”
 • 34. tucat 2013. szeptember 05. 10:03
  „29. Dr.Tonyk
  ...meg eleinte erőteljesen ajánlott, később kötelezően önkéntes, vasárnapi, családi felkölts- és fitogtatás édeskés tömjénfüstben, mosakodás szenteltvízben, éjszakai erőltetett (kör-) menetgyakorlat, faromaintegrációs internátus, antibalog keresztespók-hadjárat Közel-Kelet-Magyarországra...
  Allah hullassa ki a kend szakállát, Dr.Tonyik! Mohamedre, felülvizsgálom a disszertációját, ha további ötleteket ad nekik!”
 • 33. pog 2013. szeptember 05. 09:29
  „annyira jellemző a kormányra ez a kapkodás semmi nincs jól elő készítve,kidolgozatlanok, hibásak ..de azért jobban teljesítünk..”
 • 32. szilvásbukta 2013. szeptember 05. 09:22
  „31. cat49 - Én hiszem, hogy a pályaalkalmas pedagógusok, és intézményvezetők rugalmasan meg tudják oldani a változással járó kezdeti nehézségeket úgy, hogy a sok bába közt azért nem vész el a gyerek. Minden pedagógusnak kívánok hozzá sok türelmet, egészséget, és hatékonyabb érdekképviseletet! :)”
 • 31. cat49 2013. szeptember 05. 08:52
  „Szilvásbukta, egyetértünk. A differenciálást azonban nem Miskolc, Szeged stb.re gondoltam. Úgy vélem egy jogszabály egyértelmű megfogalmazása sokat segítene. Ebben a tv.-ben is vannak olyan kifejezések, hogy "abban az esetben, ha ..." és feltételek felsorolása jön. Ennél a résznél is ilyet hiányolok.
  A média hisztériáról írottakkal teljesen egyetértek. A vicc az, hogy ezekre a bajokra már akkor felhíva a pedagógus társadalom a figyelmet, mikor elfogadták a tv-t, de addig nem volt érdekes, amíg a kedves szülő (s ebben sok újságíró) nem érzi a saját bőrén. Addig csak pedagógus nyavalygásnak volt beállítva. A bomba most robban, s még vannak benne tartalékok!”
 • 30. Dr.Tonyk 2013. szeptember 05. 08:35
  „23. tótkomlósi 2013.09.04. 22:28

  "Na akkor egy kis elmélkedés:
  A gyerek négyig iskolában.
  Valamit ennie is kell, mert már egykor kifordul a szeme az éhségtől."

  Tényleg nem akarok hozzászólás-áradatot generálni, de épp tegnap amikor mentem a lányomért két testvér (lányok) beszélgetését hallgattam az iskola udvarán:

  "- Figyu! Maradt még valami kajád?
  - Igen egy pár falat!
  - Adj már légyszi´, mert olyan éhes vagyok, hogy megőrülök!" - majd berohantak a megmaradt szendvics darabjaiért.

  Úgyhogy, valóban megkezdődtek a bajok....”
 • 29. Dr.Tonyk 2013. szeptember 05. 08:26
  „Elsős lányom tanítója panaszolta, hogy az anyanyelv órákból elvettek egyet, az anyag ugyanannyi. Elsősökénél!!!!!! De legalább van mindennapos testnevelés. Normálisak ezek????? KLIK szegedi vezetője hallgat, levelekre nem válaszol (kb. mint az újságíróknak, mert úri kedve úgy tartja.).
  Lassan lesz esti iskola is, meg szombati tanítás.”
 • 28. szilvásbukta 2013. szeptember 05. 08:04
  „20. cat49 - Egy törvény sosem differenciálhat! A törvény mindig egyértelműsít, max. lehetőséget ad arra, hogy másként is lehessen. Nem lehet törvényt hozni külön Miskolcra, és külön Szegedre! Véleményem szerint a törvény eredeti szándéka az volt, hogy a szülőket segítse a gyermek felügyeletében munkaidő alatt.
  Bátorkodom megjegyezni, hogy 100 óvodásból 5-öt visznek haza a szülők ebéd után, 40-et 16 órakor, és a maradék 55 gyerek szülője maximálisan kihasználja az óvoda teljes munkaidejét, tehát az óvodás korú gyermek az intézményhez van "láncolva" reggel 7-tól este 5-ig.
  Meggyőződésem, hogy a kialakult "közfelháborodás" a média szenzációhajhász gyakorlata miatt alakult ki - ismét.
  A szülők esetleges felháborodása alaptalan, a "szakma" meg vélhetően annál intelligensebb, hogy ne tudjon értelmezni egy jogszabályt. (szerintem)”
 • 27. Ballas 2013. szeptember 05. 06:49
  „18. de túlliheged, mint jó pár fogyatékos. az alapelgondolás jó, a kivitelezés már nem! manapság mi folyik már? a sok kis suhanc takony itt örjöng a köztereken / utcákon bandákba verődve, semmit és senkit nem tisztelnek! épp rájukférne egy alapos "napközis" nevelés, csak ugye ennek a 16-ig tartó iskolának nem ez a célja, mert a libsi világban még csak csúnyán se szabad rájuk nézni...”
 • 26. Ferrer 2013. szeptember 05. 00:42
  „Azért 2-3 óra erőltetett figyelem mellett a felnőtt ember is elfárad, lehet képzelni, mi lesz majd a nebulókkal, akiknek a sok (--z-a-g-y-v-a-s-á-g-o-t--) általános műveltséget reggel 8-tól délután 4-ig próbálják majd a fejükbe erőszakolni. Semmi (jó) nem lesz belőle. De legalább ideológiailag rendben lesz a dolog.”
 • 25. KamuNeni 2013. szeptember 04. 22:46
  „Az egesz napos iskola nem jo otlet. Itt van anglia peldaul. az iskolasok delutan fel negykor kerulnek ki az iskolabol es csak Julius utolso heteben kezdodik a nyari szunet szeptember elsejeig es ennyi tudatlan gyereket mint itt nem sok orszagban talalni.

  hoffman mar megint almodozik”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez kerül az autópályák kezelése

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) közútkezelői tevékenysége a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez… Tovább olvasom