Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Fokozott belvízvédelmi készültség a Tisza mentén

Debrecen - A Tisza mentén minden védelmi szakaszon másodfokú készültséget rendelt el vasárnap a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte Bara Sándor igazgató az MTI-vel.
A védelemvezető elmondta, hogy az utóbbi tíz napban mintegy 40 milliméternyi eső hullott az igazgatósághoz tartozó területen. Csak az elmúlt 24 órában 4,2-14,5 milliméter csapadék hullott, és intenzív hóolvadás kezdődött a térségben.

A belterületek védelme érdekében a szivattyútelepeket fokozott, kétműszakos üzemben kell működtetni, ez indokolta a belvízvédelmi fokozatok növelését: már öt belvízvédelmi szakaszon van másodfokú készültség - fűzte hozzá.

Elmondta azt is, hogy a 16 üzemelő szivattyútelep naponta összesen több mint 1,3 millió köbméter belvizet emel át a befogadó folyókba, csatornákba. A készültséggel érintett területen 7.250 hektár földet borít belvíz, ebből 1.900 hektár vetés, 1.750 hektár pedig szántóterület.

Bara Sándor közlése szerint szokatlan árvízvédelmi helyzet alakult ki a Hortobágy-Berettyón. A folyón vasárnap déltől elsőfokú készültséget rendeltek el. A szokatlansága abban áll, hogy a Hortobágy-Berettyón eddig általában a Körösök vízszintjének emelkedése miatt kellett készültséget elrendelni.

Most a vízgyűjtőn lehullott eső és a beemelt belvíz mértéke miatt van készültség a folyón. A Körösökön esetlegesen levonuló árhullám tovább növelheti a víz szintjét és a készültséget a folyón - mondta az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt mázsa rézkábelt loptak egy családi ház műhelyéből

Tiszaalpár - Ismeretlen tette ellen indított nyomozást a Bács-Kiskun megyei rendőrség: szombat… Tovább olvasom