Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Fokozottan ellenőrzik a fémtelepeket a vámosok

Fokozottan ellenőrzi az ország fémhulladék-kereskedéseit áprilistól a vám- és pénzügyőrség, ugyanis ezt a tevékenységet a január 1-je óta hatályos törvény szerint csak engedéllyel lehet végezni - közölte Sipos Jenő szóvivő kedden sajtótájékoztatón, egy vecsési fémhulladéktelepen.
Az Országgyűlés a fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorítására alkotta meg a törvényt. A jogszabály legfőbb rendelkezése, hogy a magánszemélyektől begyűjtött fémeket hat napig eredeti állapotban kötelesek az átvevők megőrizni és a napi forgalmat interneten kell jelenteniük. Így, ha egy fémtárgy eltűnik, perceken belül ellenőrizni tudják, hogy valamelyik kereskedőhöz került-e - tette hozzá a szóvivő.

A vám- és pénzügyőrség szerint az új törvény alapján meggátolható, hogy vasúti síneket, szobrokat, zsilipeket vagy lopásból származó fémeket telephelyeken értékesítsenek.

A jogszabály szerint csak a vám- és pénzügyőrség engedélyével lehet fémkereskedelmi tevékenységet végezni. A törvény az engedélyeztetésre átmeneti időt biztosított. Ez április elsején lejár, ezért szigorú ellenőrzés alá vonják az e tevékenységet végző cégeket, az illegális telepeket pedig felszámolják - mondta Sipos Jenő.

A szóvivő közlése szerint mostanáig 277 kérelem érkezett, holott az adatok szerint tavaly 861 fémkereskedés működött az országban.

Az ezredes közölte: csak a fémkereskedelemmel kapcsolatos bűnügyek felderítésén ezentúl 700 pénzügyőr és 31 mobilcsoport dolgozik az ország területén a nap 24 órájában. A fémhulladék külföldre juttatásának megakadályozására a schengeni határ környékén megerősítették a mobilszolgálati csoportot és szúrópróbaszerűen átvizsgálják a teherautókat.

A fémtelepeket visszatérően, szúrópróbaszerűen ellenőrzik és ha egy telep rendellenesen működik, akkor azt hatóságként eljárva bírsággal, az engedély visszavonásával vagy azonnali bezárással sújthatják. Amennyiben illegális forrásból származó fémet találnak, bűncselekmény miatt is eljárást indítanak mind az átvevő, mind az eladó ellen.

Soproni Gyula, Vecsés egyik fémhulladéktelepének igazgatója az MTI-nek azt mondta: a fémtelepek a legdrágábban a vörösrezet veszik át, ennek kilogrammja 800-1000 forint, a sárgarézé pedig 600-700 forint. Az alumínium 100-280, a vas 52, a lemez pedig 40 forint kilogrammonként, minőségtől függően. Hozzátette: heti forgalmuk 2000-2500 tonna fémhulladék, a színesfém ennek mindössze a tizede, 20-25 tonna.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2010. március 30. 15:16
    „Csak a jóravaló adócsaló Veres elftársnak nehogy baja essék!”
  • 1. seawasp 2010. március 30. 15:02
    „Mint úttörő - még ma is bánom, hogy hallgattam anyámra, mert az úttörő nem lop, és hazudik! - vittem apám régi boronáját, ló húzhatta vasekét, és még az állam is örült! :-D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy férfi a pócsmegyeri gátról

Lezuhant egy ember a pócsmegyeri gátról, a férfi súlyosan megsérült - közölte a szentendrei… Tovább olvasom