Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Földalatti árhullám emelte a talajvízszintet Miskolcon

Földalatti árhullám emelte meg a mélyben a karsztvíz szintjét, és az ennek következtében megfertőződött bázis betegített meg több száz embert Miskolcon.
A vizsgálóbizottság szerint a vezetékek fölújítása is segítene a jövőben a kár és veszély megelőzésén. 60-70 millió forintjába került ez a borsodi megyeszékhelynek, mert a lakosság kártalanítására 13-15 millió forintot, míg a vezetékes víz pótlására mintegy félszáz milliót költöttek el.

- Mi okozta Miskolcon a vízszennyezést?

- Vízföldtani háttér okozta, egy rendkívüli, olyan karsztvízszint-emelkedés, földalatti árhullám, mint ami a felszínen is lejátszódott ugyanebben az időszakban. Május 24-e és július 2-a között egy olyan csapadékmennyiség esett erre a vízgyűjtőterületre, amely 1983-tól nem létezett és eddig nem volt, és ez karsztvízszint-magasságot okozott. A nagy sebességgel a vízgyűjtő területről leáramló intenzív csapadékmennyiség szennyezéseket hozott be, több irányú volt, a vízfestések alapján meg lehet azt mondani, hogy több ilyen szennyezési góc van, például a bükszentlászlói Tar patak, ezek alaposabb vizsgálatot igényelnek – közölte Kádár Sándor, a vízszennyezés tényfeltáró bizottság elnöke.

- Megdöbbentő volt még hallani is, hogy illegális szemétlerakókkal, illetve a derítőkből kikerülő fekáliával is szennyezhették a büki karsztforrást, amitől Miskolcon többen megbetegedtek. Mit kívánnak annak érdekében tenni, hogy ez még egy rendkívüli helyzetben, egy ilyen csapadékos helyzetben se forduljon elő?

- Ilyen még soha nem volt, egy rendkívüli helyzetre kell majd felkészülnünk, mert most már van sajnos egy esetünk. Hogy a Miskolci Vízműveknek a műszerezettsége, az ellenőrző rendszere megfeleljen, erre a közeli napokban olyan intézkedések születnek, amellyel ez a veszély elhárítható – mondta Káli Sándor polgármester. Hosszabb táv azonban az, hogy karsztbázis területén vannak olyan derítők, amelyeknek majdnem biztos, hogy át van ütve az alja, és ezen kívül pedig elég nagy felelőtlenség az, hogy nagyon sokan a csapadékvizet belekötik a szennyvízrendszerbe. Erre nem lehet méretezni egy szennyvízrendszert, ugyanis ez azt jelenti, hogy túlcsordulnak, és onnantól kezdve pedig a víz bárhová folyhat, akár a karsztbázisba is.

- Mit javasolt a bizottság, hogy mit tegyenek annak érdekében, hogy még egy rendkívüli időjárási helyzetben se következzen be ilyen vízszennyeződés, mint ami történt?

- Javasoljuk minél hamarabb egy monitoring rendszernek a megvalósítását, a vízműveknél szélesítsük az előrejelzési indikátorok területén, de össze kell kapcsolni ezt a monitoring rendszert azzal is, hogy meg kéne szervezni egy karsztvízszint-előrejelzési szolgálatot, amiről információja van a vízmű üzemeltetőjének, föltárni az illegális szennyvízbevezetéseket, trágyadombokat, és egyéb ilyen szennyező potenciális forrásokat, emellett gondolkodni kell azért a víztározóknak a rekonstrukcióján is a város területén – mondta Kádár Sándor.

- Mennyibe került a Miskolci Vízműnek ez a rendkívüli helyzet?

- A kompenzáció 13-15 millió forint közötti összeget jelent, amit a lakosságnak nyújtunk. A többletkiadások meghaladják az 50 millió forintot, ebben a vízvásárlás költségei is benne foglaltaknak. A Tapolcai Vízművel júliusban szeretnénk újraindulni, nagyon bízunk benne, hogy a feltételeit tudjuk teljesíteni – mondta Vojtila László igazgató.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy vélekedik a VOLT Fesztiválról?

Tovább olvasom