Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Földi sugárzáshoz vár adományokat a Csángó Rádió

A Csángó Rádió földi sugárzásának megteremtéséhez várnak adományokat a médium üzemeltetői.
Lőrinc Cselesztin, a rádió megálmodója és szerkesztője az MTI kérdésére elmondta: azt tervezik, hogy Csángó Rádió adását mintegy 100 km-es körzetben sugározzák, mert csak így tudják egész Csángóföldet lefedni.

A rádió jelenleg csak azok számára elérhető, akik számítógéppel és internetes kapcsolattal rendelkeznek, ők viszont szeretnék elérni azt is, hogy földi sugárzással, az éterben is szóljon a műsor, s meghallgathassák azt azok a csángók is, akiknek a rádiókészülékein most csak román adók foghatók. Ehhez azonban önálló stúdióra lenne szükségük - jegyezte meg, hozzátéve: jelenlegi a havi költségeik 35 ezer forintot tesznek ki.

A földi sugárzás kialakításának pontos költségei még nem ismertek, de a részleteken már dolgoznak.

Felidézte, hogy a Csángó Rádió internetes sugárzását 2009. novemberében indította el moldvai Csíkfaluban, hogy a csángók kultúráját terjessze, s hírt adjon az otthon élő és külföldön dolgozó vagy a Moldvából kitelepült csángóknak.

A rádió azonban nemcsak a moldvai csángóknak szól, hanem minden magyarnak és a csángók iránti érdeklődőnek is - mondta az MTI-nek Lőrinc Cselesztin, aki arra is kitért, hogy mivel a csángóság egy része nyelvében már asszimilálódott a románsághoz, a rádió román nyelven is sugároz. A műsorok összeállításába több önkéntes, Duma András, Duma Dániel, Halász Péter és Takács Szabolcs is besegít - sorolta fel.

A rádió napi 24 órában sugároz adást, ebből a csángó népzene 15 órát tesz ki. A többi időben könnyűzene, riportok, vallásos és egyéb műsorok hangzanak el. A vallásos programokat az erdélyi Mária Rádióról veszik át.

Lőrinc Cselesztin terveikről elmondta, hogy az eddiginél még színesebb műsorkínálatot szeretnénk a hallgatóinknak nyújtani, az irodalmi, történelmi, kulturális és ifjúsági témák mellett, híradót és időjárás-jelentést is szeretnének adni, valamint szeretnének beszámolni a nagyvilág történéseiről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több németországi charterrepülő érkezik idén Sármellékre

A korábbi éveknél gyakoribb charterjáratokat indít a Lufthansa a sármelléki repülőtérre. Tovább olvasom