Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Földrengés: százezres károkat jelentettek a biztosítók ügyfelei

A biztosítók megkezdték a hajnali földrengés kárainak a felmérését, az eddig beérkezett adatok szerint az átlagos kár lakásonként mintegy százezer forint.
17:28 - A délutáni órákig tizenegy településéről csaknem hatszáz káresetről érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez a Heves megyét érintő hajnali földrengés miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délután az MTI-vel.

A földrengés által leginkább érintett Tenk településen reggel háromnegyed hét óta részleges operatív törzset működtet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hogy a lehető leggyorsabban felmérjék, melyek azok az ingatlanok, amelyek életveszélyessé váltak, és amelyeknél azonnali tűzoltói beavatkozásra van szükség. A települést körzetekre bontották, majd kisebb csoportokban a kárt szenvedett összes épületét megvizsgálták. Az OKF azt írta: számos lakóingatlanban keletkezett kisebb mértékű kár, a tűzoltók már csaknem húsz helyen vissza is bontották a sérült kéményeket.

Átányban is vizsgálták a szakemberek a károsodott épületeket. Az OKF szerint ezen a településen történt a "legsúlyosabb esemény": a családsegítő hivatal épülete nem vált ugyan életveszélyessé, de a hivatali munkára jelenleg alkalmatlan. Ezért a település polgármestere gondoskodott arról, hogy az intézmény a felújítás ideje alatt egy másik önkormányzati épületben működjön.

Az OKF közleménye szerint kedd délutánig Tenkről, Átányból, Erdőtelekről, valamit további nyolc településről érkeztek lakossági bejelentések kisebb károkról az illetékes önkormányzatokhoz. Mivel még mindig érkeznek bejelentések, a károk mértéke később összesíthető - írta az OKF.

Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa hajnalban az MTI-nek elmondta, hogy a földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.

A 0.28-kor észlelt, a Richter-skála szerinti 4,8-4,9-es erősségű földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt.

Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés volt a Heves megyei Füzesabony térségében.

Bakondi György, az OKF főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: a kedd hajnali földrengés után azonnal megkezdték a térségben lévő veszélyes üzemek, közműellátók és az árvízzel érintett területek gátjainak felmérését, de a földmozgás ezekben a létesítményekben semmilyen kárt nem okozott.

Egyetlen épület sem dőlt össze, nem vált lakhatatlanná, senkit nem kellett kitelepíteni - hangsúlyozta Bakondi György.

16:20 - A biztosítók megkezdték a hajnali földrengés kárainak a felmérését, az eddig beérkezett adatok szerint az átlagos kár lakásonként mintegy százezer forint - közölték az MTI-vel az érintett biztosítók.

Az Aegon Magyarország Biztosítóhoz eddig 180 kárbejelentés érkezett, az ügyfelek által becsült kárösszeg 25 millió forint. A biztosító kárszakértőket csoportosított át az érintett térségekbe.

A legtöbb - 21 és 32 közötti - kárt Heves, Átány, Tenk és Erdőtelek településről jelentették eddig, de a fővárosból is érkezett 10 bejelentés.
Az első szemlék alapján elsősorban a tetőfedések sérülése, cserepek elmozdulása, vakolat lehullás és repedés, illetve kémények ledőlése a jellemző kár. Jelentős károkról illetve személyi sérülésről nem érkezett bejelentés az AEGON Magyarországhoz.

A Generali Providencia Biztosítóhoz is Heves megyéből érkezett a legtöbb bejelentés. A leginkább érintett település Tenk, de a károsultak között van Petőfibánya, Füzesabony, Erdőtelek, Tarnabod és Heves is. Eddig 200 kárt jelentettek a biztosító ügyfelei, a kár összegéről még nincs információ.
A Generali közleménye megjegyzi, hogy a biztosító a Richter skála szerinti 4,4-esnél erősebb rengések okozta károkat téríti meg. A mostani földrengés ennél erősebb volt, így nem kell méltányosságot gyakorolni, mint tették februárban, amikor a 3,3-as rezgés okozta kárra is fizettek.

Az Allianz Hungária Biztosítóhoz eddig mintegy 100 kárbejelentés érkezett, jellemzően Heves megyéből és a Jászságból. A bejelentett károk becsült értéke meghaladja a 10 millió forintot.

Több száz lakóház megsérült a kedd hajnali, Heves megyét érintő földrengésben, nagyobb károk nem keletkeztek, személyi sérülés nem történt, de a pontos felmérés még tart - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa hajnalban az MTI-nek elmondta, hogy a földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.
A 0.28-kor észlelt, a Richter-skála szerinti 4,8-4,9-es erősségű földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt.

Korábban:

Több száz  lakóház megsérült a kedd hajnali, Heves megyét érintő földrengésben,  nagyobb károk nem keletkeztek, személyi sérülés nem történt, de a  pontos felmérés még tart - mondta az Országos Katasztrófavédelmi  Főigazgatóság (OKF) főigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.  

Bakondi György altábornagy közölte: a kedd hajnali  földrengés után azonnal megkezdték a térségben lévő veszélyes  üzemek, közműellátók és az árvízzel érintett területek gátjainak  felmérését, de a földmozgás ezekben a létesítményekben semmilyen  kárt nem okozott.  

Földrengés Magyarországon - képek a károkról

Virradat után megkezdték a lakóépületekben keletkezett károk  felmérését. Az eddigi összesítések szerint a Heves megyei Tenk  településen keletkezett a legtöbb kár, ott több száz lakóépület fala  megrepedt vagy megsérült, megrogytak a kémények és leestek a  tetőcserepek. Átányban is legalább száz lakás sérült meg - tette  hozzá.  

Egyetlen épület sem dőlt össze, nem vált lakhatatlanná, senkit  nem kellett kitelepíteni - hangsúlyozta Bakondi György.  

Megjegyezte, Heves megye tizenhárom településéről érkeztek  bejelentések az éjszakai földrengés okozta károkról a  katasztrófavédelem műveletirányítási központjához. Épületsérüléseket  jeleztek Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről, Tarnabodról  is, jellemzően repedéseket okozott a földmozgás.   

Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó  Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa hajnalban az MTI-nek  elmondta, hogy a földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást  kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból,  Fótról.   

A 0.28-kor észlelt, a Richter-skála szerinti 4,8-4,9-es erősségű  földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt.  

Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést,  akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés volt a Heves  megyei Füzesabony térségében.     

Olvasóink írták

 • 9. X_Y 2013. április 23. 19:36
  „Ez elmúúúúúúúúúúúúúútnyóóóóóóóóóócév miatt vót ez is.. :)”
 • 8. pybot 2013. április 23. 11:39
  „3: Sőt, a földrengéskárokat Bajnai Gordon okozta egymaga, amikor amerikai pénzből bérelt traktorral nekiment a falaknak! Mondhatni a baloldal rárontott a nemzetre...”
 • 7. judgement 2013. április 23. 10:46
  „:DDD”
 • 6. Bikisunáj 2013. április 23. 09:21
  „5. judgement 2013.04.23. 09:14

  Vagy csak szellentett valaki... :D”
 • 5. judgement 2013. április 23. 09:14
  „A Bécsi körúton 2. emeleten előtte feküdtem le nem sokkal és kb abban az időpontban remegett meg valami a szobában, fel is keltem megnézni mi volt az, mint ha valami eldőlt volna. Az egész egy pillanatig tartott de lehetséges ennek a hatása volt.”
 • 4. v.imre 2013. április 23. 08:46
  „Páratlan számok...

  ... Te is rosszul aludtál...?”
 • 3. Ebgondolat 2013. április 23. 08:36
  „A fidesz reggeli közleménye:
  A sajtóban megjelent, földrengésről tudósító beszámolók hamisak! A magyar családok hajnalban a nemzeti gazdaság dübörgését hallották. Annak a nemzetgazdaságnak a dübörgését, amelyen három éve, éjt nappalé téve kőkeményen dolgozunk. A magyar családokért. És amelyre természetesen nagyon jó hatással van a rezsicsökkentés.
  Ezúton tudatjuk, hogy a rezsicsökkentés nem áll meg! Azaz folytatódik. A rezsicsökkentés a magyar családok (értsd: nem más európai népek) érdekében történik és a fidesz a végsőkig, de minimum 2014 tavaszáig elkötelezett mellette.
  A rezsicsökkentés addig folytatódik, amíg nemzetünkben egyetlen magyar család is lesz, aki azt megfizethetetlennek tartja vagy nem érez az egész nemzet 9-es erősségű rengést, ami az egész miskulanciát romba dönti. Aki a rezsicsökkentést támadja, az a nemzetet és a magyar családokat támadja és nem pártunkat.”
 • 2. Byron67 2013. április 23. 07:05
  „Mi az a földrengés? Földrengésveszélyes hely Magyarország? Magyarországi földrengéstörténet:
  http://szegedpanorama.blogspot.hu/2013/04/magyarorszagi-foldrengestortenet.html”
 • 1. papsajt 2013. április 23. 07:02
  „Rá nem jöttem volna, miért ugatott az összes kutya úgy, mint szilveszterkor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlament: másként látják a pártok a hallgatói szerződést

A képviselők a felsőoktatásról szóló törvény hallgatói szerződést érintő módosításának általános… Tovább olvasom