Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Földrengéskor sem billen ki a sarkáról

Mint tudjuk, a mitológiai Achillesnek volt egy gyengéje. A görög származású, ménfőcsanaki Dimitriu Achilleasnak is van egy „sarkalatos” pontja: a földrengésbiztos ház. Európában alig érdekelt valakit, Amerikában úgy tűnik, megvalósították.
Dimitriu Achilleast a Budapesti Műszaki Egyetem építészhallgatójaként egy tragikus görögországi földrengés hírére kezdte foglalkoztatni a földrengésbiztos ház gondolata. Arra rögtön rájött, hogy az építmény alapjának kell csillapítania a földlökéseket, hogy a felépítmény ne rázkódjék szét. De hogyan biztosítsa ezt minden irányban?
– Csak úgy, ha az alapot golyókra helyezzük – adódott a gondolat. – De milyen megoldással érjük el, hogy a golyók ne rázódjanak ki az alapból? – morfondírozott tovább.
Nos, a megoldást megtalálta, sokat kilincselt vele, míg végül 1985-ben benyújtotta hazai szabadalmaztatásra. Az idősebb nemzedék még emlékezhet rá, hogy a „patentet” az egyik tévéműsorban kínálta hasznosításra. Bírálatot is kapott érte építészektől, hogy minek foglalkozni ezzel Magyarországon, ahol aránylag ritkák a nagy erejű földrengések.
Az ötlet nem talált vevőre azóta sem, pedig a rendszerváltás tájékán felajánlotta az amerikai, az orosz és a japán nagykövetségeken. Az amerikaiaktól azt a választ kapta, hogy „értelmetlen lenne magyar nyelvű dokumentumokat az Egyesült Államokba továbbítani”. Dimitriu Achilleas erre – félévi mérnöki fizetésének megfelelő összeg árán – elkészíttette a szabadalom hiteles angol fordítását.

Hiába. Rosszkor jelentkezett. Az ötlet gyakorlati hasznosításának lehetőségéről azonban annyira meg volt győződve, hogy annak menedzselése érdekében időközben a szabadalmi ügyvivői képesítést is megszerezte... Lehet, hogy éppen ez lesz a szerencséje?
– A feltalálók általában szegény emberek – mondja. – Nem tudják világszerte levédetni ötleteiket. A nagytőkések így sokszor ingyen megkaparinthatják a más országokban bejegyzett szabadalmakat. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a szellemi termékek lopását az Egyesült Államokban börtönnel büntetik...
A nagy San Franciscó-i földrengés után, 1994-ben Dimitriu

Achilleas egyenesen Bill Clinton elnökhöz fordult levelével.
– Itt Közép-Európában sem a pénzügyi, sem a technikai feltételek nem adottak találmányom megvalósítására és az emberiség szolgálatába állítására – írta, s az újjáépítéshez a licencet ingyen felajánlva, kérte az elnököt, hogy segítsen kapcsolatba lépnie kalifor-

niai illetékesekkel. Leveléhez mellékelte a szabadalmi leírás hiteles angol fordítását is...
Kezdeményezésére szinte postafordultával választ kapott a budapesti nagykövetség tudományos attaséjától, Lawrence E. Cohentől. Megköszönték kedves levelét, s közölték, hogy a szabadalmat az USA Geológiai Szolgálatához, dr. Richard Krushenskynek továbbították. Aztán sokáig nem történt semmi. Néhány hete azonban Dimitriu Achilleas Ádám fia – szintén építészmérnök – felhívta apja figyelmét egy internetes honlapra: http:// science.howstuffworks.com. Itt, a „How bearings work” fejezetnél pontosan az ő találmányát mutatják be, megjegyezvén, hogy a San Franciscó-i repülőtér új nemzetközi terminálját 267 ilyen, golyókon nyugvó oszlopra építették (http:// www.celebratingeqsafety.com/sfo). Nagy erejű földrengéseknél a golyók 51 centiméteres, csillapított kitérést biztosítanak az alapnak a felépítményhez képest, így az épület gyakorlatilag alig károsodik.
– Szabadalmam az 1994-es károk utáni újjáépítéshez ajánlottam fel – jegyzi meg minderről Dimitriu Achilleas. – A reptérbővítés viszont már nem ez a kategória. Ha kiderül, hogy a licencet a tudomásom nélkül használták fel ilyen célokra, az új fejezetet nyithat a történetben...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német nyelvi tábor

Tovább olvasom