Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Foley: még a Bush-ciklusban vízummentességet kaphat hazánk

Az amerikai nagykövet azt szeretné, ha Magyarország még a Bush-kormányzat ideje alatt, tehát 2009 január 31-éig megkapná a vízummentességet.
April Foley ezt pénteki "évnyitó" sajtóbeszélgetésén mondta Budapesten. A diplomata szerint Washington nagyra értékeli azt a szerepet, amelyet Magyarország játszik "a demokrácia és a szabadság terjesztésében", elsősorban Koszovó kérdésében.

April Foley nem tudja, hogy a vízumpolitikában milyen változásokat hoz a novemberi amerikai elnökválasztás illetve az ezt követően felálló amerikai kormányzat, éppen ezért szeretné, ha Magyarország minél hamarabb csatlakozhatna a vízummentességi programhoz. "Célom az, hogy ez a Bush kormányzat idején, tehát 2009 január 31-ig valósuljon meg" - mondta a nagykövet. April Foley azonban elismerte, hogy "ez kihívás" lesz, mert a vízummentességet sok olyan tényező is befolyásolja, amelyre Magyarországnak nincs hatása. Ilyen például annak a számítógépes rendszernek a kiépítése, amely szükséges ahhoz, hogy a vízummentesek körét bővítsék. A washingtoni kongresszus az ehhez szükséges költségvetést már megszavazta, de a rendszer kiépítése még folyik.

A vízum-kérdés azonban csak egyike azoknak a feladatoknak, amelyre a nagykövet-asszony az idén koncentrál. Másik fontos témakör a "demokrácia és szabadság terjesztése" a régióban, ezen belül is Koszovó kérdése. April Foley elmondta, ha a most Szerbiához tartozó régió kikiáltja függetlenségét, akkor az Egyesült Államok elsők között lesz, hogy azt elismerje. A nagykövet úgy véli, hogy az uniós tagországok közül Magyarország is abban a csoportban lesz, amely ezt hamar megteszi. Foley asszony szerint Budapest már eddig is fontos szerepet játszott a térség demokratizálásában, de ha Koszovóban kikiáltják a függetlenséget, akkor nagy szerepe lehet a demokratikus intézmények megteremtésében, hiszen maga is nemrég esett át a rendszerváltáson. A nagykövet elmondta, hogy Washington nagyra értékeli a Szerbiával szomszédos Magyarország véleményét Koszovóval kapcsolatban.

April Foley fontosnak tartja Magyarország energiabiztonságát. Örülnek annak, hogy hazánk részt kíván venni a Nabucco projektben, és megpróbálja magát - az EU többi országával együtt - függetleníteni az orosz energiahordozóktól. A Független Hírügynökség kérdésére a nagykövet megjegyezte, hogy egy esetleges magyar részvétel a Déli Áramlat földgázvezetékben épp ellentétes a nyíltan deklarált függetlenedési törekvésekkel, de reméli, hogy Budapest kitart ezek mellett. Ugyanakkor April Foley elismerte, hogy Magyarország sohasem tud teljesen függetlenedni Oroszországtól, már csak a meglévő gázvezetékek elhelyezkedése miatt sem.

A magyar-amerikai gazdasági kapcsolatokról szólva a nagykövet idei céljai között említette "gazdasági környezet javítását." April Foley szerint a külföldi befektetők Magyarországra vonzása szempontjából kritikus témakör az adózás kérdése. Ha a versenyképességet növelni akarjuk, akkor csökkenteni kell a szomszédos országoknál jóval magasabb adókat - vélte a nagykövet. Foley asszony bíztatónak tartja, hogy mind a kormány, mind pedig az ellenzék kiemelten kezeli a versenyképesség kérdését. Példaként említette, hogy Gyurcsány Ferenc nemrég tárgyalt az Ameikai Kereskedelmi Kamara, az AmCham képviselőivel erről, illetve, hogy a Fidesz pedig Járai Zsigmond vezetésével bizottságot hozott létre, amely a versenyképesség növelésével foglalkozik.

Az amerikai gazdasági visszaesését April Foley rövid távú jelenségnek gondolja. Mint mondta: optimista, és reméli, hogy a kongresszus által a napokban elfogadott 150 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot nemsokára végre is hajtják és ez megteszi hatását.

A nagykövet igen érdekes és izgalmas küzdelemnek tartja az idei elnökválasztást hazájában. Szerinte az amerikaiak számára még mindig az egyik legfontosabb kérdés saját biztonságuk, ezért úgy véli "erős" elnököt akarnak, aki ezt biztosítja számukra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szünetel a sztrájk, újra tárgyalások következnek

Egyetlen fővárosi főpályaudvar sem tudott indítani, illetve fogadni vonatokat pénteken kora reggel a… Tovább olvasom