Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Folyamatosan ellenőrzik a nemzeti dohányboltokat

Az elmúlt három hét során egyre kevesebbszer tapasztalták a 18 éven aluliak kiszolgálását - közölte Gyulay Zsolt.
A nemzeti dohányboltok megnyitásával új eladói és vevői kultúrát is el kell sajátítani - mondta az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hétfőn. Gyulay Zsolt ezzel összefüggésben örvendetesnek tartja, hogy az elmúlt három hét során egyre kevesebbszer tapasztalták a 18 éven aluliak kiszolgálását.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a törvény szerint 18 éven aluliak nem léphetnek be nemzeti dohányboltba, és ez minden kiskorúra vonatkozik. A vevőknek tudomásul kell venniük, hogy 18 éven aluli gyereket - még akkor sem, ha karon ülő - nem lehet bevinni a nemzeti dohányboltba.

Gyulay Zsolt elmondta: a ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kezdeményezi a koncesszió megvonását azoktól, akik az első körben a szerződésben vállalt nyitási kötelezettséget nem tudták teljesíteni. Az már látszik, hogy a július 1-jére nyitást vállalók közül húszan nem kapták meg a NAV-engedélyt, ezért nem tudtak megnyitni - közölte a vezérigazgató.

Kiemelte: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) folyamatosan ellenőrzi a nemzeti dohányboltokat, a 18 éven aluliakra vonatkozó jogszabály betartását.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény hatályba lépése előtt "50 százalék volt a kifogásolási arány" az egyéb kereskedelmi egységekben. A jogszabály hatályba lépése óta a törvény hatására és a fokozott országos ellenőrzés következményeként ez az arány folyamatosan csökken, a javuló tendenciát mutatja, hogy nemrégiben még az arány 14 százalék volt, a legutóbbi ellenőrzésen pedig "senki nem szolgált ki fiatalkorút" - mondta Gyulay Zsolt.

A vezérigazgató közlése szerint a jövőben is folyamatos lesz a nemzeti dohányboltokban az ellenőrzés, 11 koncessziótulajdonos ellen már eljárás indult 18 éven aluliakra vonatkozó jogsértés miatt. Ez először boltbezárást von maga után, a jogszabálysértés ismétlődése esetén pedig koncessziómegvonáshoz is vezethet.

A visszavont koncessziókra a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minden esetben új pályázatot ír majd ki, a felhívás az ND Zrt. honlapján fog megjelenni - jegyezte meg Gyulay Zsolt, aki beszámolt arról is, hogy folyik az első körben eredménytelenül zárult 1417 település esetében a beadott pályázatok értékelése. Addig is az önkormányzati képviselő-testület javaslatára jelölik ki az ideiglenes árusítókat az ellátatlan területeken. Több mint 800 esetben jeleztek vissza az önkormányzatok az ideiglenes árusok kijelölésére.

Olvasóink írták

 • 4. Sémor 2013. július 23. 13:47
  „Mert? Miért ne dohányozhatna, meg van neki tiltva? Ki tiltja meg, talán te? Vagy miért ne vehetne cigarettát mondjuk a férjének, gyerekének?”
 • 3. CID 2013. július 23. 08:38
  „1. Mozgássérült és dohányzik?”
 • 2. studyfy 2013. július 22. 20:24
  „A dohányboltban miért kell új vevői kultúrát alkalmazni? Bemegyek, köszönök, kérem a terméket, fizetek, megköszönöm és elköszönve távozom. Ezenkívül vagy ehelyett mit kell mást csinálnom? És ez törvénybe is lesz foglalva?”
 • 1. Sémor 2013. július 22. 20:24
  „4 gyerek kint áll, bemegy aki már 18 kijön és szétosztja! Tényleg nehéz!!Amúgy ezeknek nem KELL akadálymentesnek lenniük? Ami itt van az egy lyuk, be sem férne egy mozgássérült a kocsival, már ha be tudna menni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: a kormány érdemel pofont az e-útdíj botrányai miatt

Az e-útdíj bevezetése utáni problémák azt mutatják, erre az államnak nem volt meg a megfelelő… Tovább olvasom