Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Folytatják az egyeztetést a Malévről

Néhány héten belül fejeződhetnek be a magyar-orosz tárgyalások a Malév jövőjéről, a megbeszéléseket szakértői szinten folytatják - tudta meg az MTI a Pénzügyminisztériumtól pénteken.
Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön tárgyalt Moszkvában Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel a Malév helyzetének rendezéséről, miután a magyar kormány úgy döntött: hajlandó részt venni a Malév finanszírozásában a légitársaság további működése érdekében.

A Brüsszelben tartózkodó Bajnai Gordon miniszterelnök azt mondta: azzal a mandátummal küldte Oszkó Pétert Moszkvába, hogy segítsen az orosz tulajdonosoknak olyan megoldást találni, amellyel a Malév léte nem kerül veszélybe. A kormány szeretné, ha a Magyarország számára stratégiai fontosságú Malév talpon tudna maradni, és sikeresen működne - szögezte le a kormányfő.

A PM korábbi közleménye szerint a magyar fél jelezte, hogy a társaság működésének folytatása érdekében kész tulajdonosi, illetve finanszírozói szerepet is vállalni a nemzeti légitársaságban.

A Malév Zrt.-nél több mint 1.300 munkavállaló dolgozik, a nemzeti légitársaság jövője azonban nem csak őket érinti, de a cég kiterjedt beszállítói hálózatást és a Budapest Airport jövőjét is, amelynek a Malév a legnagyobb partnere.

A Malév a 2008. évet konszolidáltan 15,1 milliárd forint veszteséggel zárta. A 2009. évre szóló várakozásokat a társaság nem közölt. A május végén jóváhagyott idei üzleti tervről a társaság csak az üzemi szintű veszteséget, a mérleg szerintit nem tette közzé. Eszerint üzemi szinten 2009-ben 6,3 milliárd forint veszteséggel számolt a Malév, szemben a 2008. évi 7,9 milliárd forinttal.

A Malév közel 100 százalékát birtokló AirBridge Zrt.-ben az orosz állami Vnyesekonombank megvette Borisz Abramovics 49 százaléknyi részvényét, a többségi tulajdonos Költő Magdolna magyar magánszemély. A magyar-orosz cég a Malév részvényeinek 97,46 százalékát birtokolja, 2,54 százalék a dolgozók kezében van és egyetlen Malév-részvénnyel a magyar állam rendelkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leáll a balatoni és a Velencei-tavi viharjelzés

Szombaton befejeződik a szezonális viharjelző szolgáltatás a Balatonon és a Velencei-tavon -… Tovább olvasom