Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Folytatódnak a felsőoktatási kerekasztal tárgyalásai

A következő munkacsoport ülését február 21-én tartják - közölte az Emmi.
Eredeti ütemezésben folytatódnak a felsőoktatási kerekasztal tárgyalásai, a következő munkacsoport ülését február 21-én tartják - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden.

Közleményükben azt írták, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) - zömében technikai jellegű - kívánalmai már eddig is teljesültek: a felsőoktatási kerekasztal plenáris, illetve munkacsoporti ülései előre egyeztetett időpontokban zajlottak, a tárgyalások utáni sajtótájékoztató biztosította a nyilvánosságot.

A kerekasztal - amely a hallgatók legitim érdekvédelmi szervezete és a kormány egyeztető fóruma - hivatott dönteni az adott kérdés rendezéséhez szükséges jogszabály-módosításokról is - rögzítették.

A HÖOK a hivatalos válaszig nem vesz részt a tárgyalásokon

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem kapott hivatalos választ az Emberi Erőforrások Minisztériumától a felsőoktatási kerekasztallal kapcsolatban a hétvégi közgyűlésén megfogalmazott felvetéseire, amíg ez nem érkezik meg, addig nem vesznek részt sem a plenáris, sem a munkacsoportok ülésein - közölte Nagy Dávid elnök kedden.

A hallgatói szervezet vezetője a szaktárca közleményére reagálva azt mondta: ha felvetéseik teljesültek volna, akkor nem kellett volna kérni őket. Ha egy nappal a kerekasztal előtt vagy aznap érkezik a meghívó, az nem tekinthető időpont-egyeztetésnek - jegyezte meg.

Emellett továbbra is várják a kormány válaszát arról, hogy elfogadja-e azt a feltételt, miszerint a kerekasztal témái között szereplő kérdéseket nem szabályozza annak fennállása alatt, kivéve a külön megegyezést.

A tárca szerint a munka folytatásának nincs akadálya, a hallgatók és a kormány egyaránt a további együttműködésben érdekeltek. Az oktatási államtitkárság az ágazat valamennyi szereplőjét a párbeszéd folytatására ösztönzi.

Kiemelték: a felsőoktatás megújítása során a kormány az érintett felekkel a lehető legnagyobb egyetértésre törekszik. Ennek megfelelően a felsőoktatási kerekasztal stratégiai, tartalmi kérdéseket vizsgáló munkacsoportja február 21-én, a finanszírozásról egyeztető munkacsoportja február 26-án tanácskozik. A felsőoktatási kerekasztal következő plenáris ülésének időpontját rövidesen meghirdeti az államtitkárság.

A HÖOK akkor vesz részt a jövőben a felsőoktatási kerekasztal munkájában, ha annak fennállásáig nem változik a tárgyalt kérdésekben a jogszabályi környezet, kivéve a külön megegyezést. Erről a szervezet soproni közgyűlésén döntöttek szombaton.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke a közgyűlés után az MTI-vel közölte: feltételként szabják, hogy a tárgyalások világos, mindenki által elfogadott ügyrend szerint folyjanak; a plenáris üléseket - ha a résztvevők konszenzussal máshogy nem döntenek - legalább öt munkanappal előbb hívják össze, hogy elegendő idő legyen a felkészülésre, a kormány - és ha szükséges, bármely más résztvevő - biztosítsa az érdemi munkához szükséges anyagokat, beleértve a hiteles statisztikákat és hatástanulmányokat is, ha pedig ezek nem elérhetők, gondoskodjon a beszerzésükről.

A hallgatói szervezet elvárása, hogy a közvélemény hiteles és gyors tájékoztatása érdekében a kormány a plenáris és munkacsoporti ülések tartalmilag pontos emlékeztetőit minél hamarabb, de legkésőbb öt munkanapon belül hozza nyilvánosságra.

Rögzítették, hogy a közös megegyezéssel születő döntésekre a felsőoktatási kerekasztal minden résztvevője magára nézve kötelezőként és végrehajtandóként tekint, a döntésekben meghatározott ütemezés szerint eljárva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baranovszky György: hatékonyabbá vált a békéltetés

A Budapesti Békéltető Testülethez tavaly 3136 ügy érkezett. Tovább olvasom