Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Folytatódnak az ingyenes vizsgálatok

Magyarországon évente több mint hatezren veszítik el a látásukat, miközben a vakság nagyrészt megelőzhető. Október a Látás hónapja volt, de a nagy érdeklődésre való tekintettel november közepéig folytatódnak az ingyenes vizsgálatok, többek között Mosonmagyaróváron és Jánossomorján is.
A vakság világviszonylatban óriási társadalmi probléma. Hazánkban évente 6060-nal nő a világtalanok száma. Ez a nagyon magas szám azért sem elfogadható, mert a vakság kialakulása sok esetben elkerülhető lenne. Világviszonylatban is megdöbbentőek az adatok, éppen ezért indult 2000-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egész Földre kiterjedő programja, a „Vision 2020”, melynek fő célkitűzése a megelőzhető vaksági okok felszámolása és a vakok számának lényeges csökkentése 2020-ra.
Hajas István, az egyik optikai bolt üzletvezetője lapunknak elmondta: nemcsak Győrben, de a három mosonmagyaróvári és a jánossomorjai üzletükben is november közepéig meghosszabbították a látásvizsgálatot, ami nemcsak komputeres ellenőrzésből ál, hanem szemorvosi vizsgálatból is, és legfeljebb fél óráig tart. Bármikor, előre bejelentkezés nélkül igénybe lehet ezt venni. Az üzletvezető kérdésünkre elmondta: a híradásoknak köszönhetően már eddig is sokan éltek ezzel a lehetőséggel, a fiataloktól az idősekig egyaránt. Cégük sok faluba is ellátogatott, hogy a nehezen mozgó nyugdíjasok szemét is megvizsgálhassák.
Nemrég felmérést készített a Magyar Látszerész Szövetség. Ebből egyebek mellett az derült ki, hogy a magyarok mintegy fele küzd látási problémákkal, és közülük csak minden harmadik megy el szakorvoshoz. Rámutattak arra is, hogy a szülők sem veszik komolyan a rendszeres vizsgálatokat, ennek sokszor a gyerekek látják a kárát. A szakemberek szerint évente egyetlen vizsgálat már elegendő ahhoz, hogy kiderüljön: van-e valamilyen szembetegségünk, illetve, hogy kell-e valamilyen maradandó károsodástól tartanunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiafűvel is lehet fűteni

Füzy Antal zákányszéki gépészmérnök olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek segítségével a… Tovább olvasom