Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Folytatódott a megismételt Baumag-per

A befektetők abban a tudatban hagytak tízmilliókat a Baumagnál, hogy bankbetétbe tették a pénzüket, és annak visszafizetését az állam garantálja - ez derült ki a B. László és 11 társa ellen hűtlen kezelés miatt (Baumag-per) a Fővárosi Bíróságon folyó, megismételt eljárás szerdai tárgyalási napján, amikor a tanácsvezető Tóth Erzsébet a befektetők korábbi tanúvallomásait ismertette.
Az MTI az egyik vádlott védőjétől megtudta, hogy április elejétől május közepéig szünetelnek a tárgyalások, majd a tanuk és a szakértők meghallgatása következik. Ítélethirdetésre várhatóan csak ősszel kerül sor.

A megismételt tárgyalást az gyorsítja, hogy a bíróság, az ügyész és a védők megállapodtak az újra kihallgatandó tanuk és szakértők személyében. A többi tanú korábbi vallomását elég felolvasnia a tanácsvezető bírónak, de ha ahhoz az előbb említettek hozzájárulnak, akkor csak kivonatosan ismerteti azokat. Erre került sor szerdán.

A szóban forgó tanuk kihallgatását az első eljárásban az ügyész kezdeményezte, így a felolvasott vallomások a vádhatóság álláspontját voltak hivatva alátámasztani. A vallomásokban visszatérő elem volt, hogy mindannyian tudták: beléptek a Baumag valamelyik szövetkezetébe - ez ezer forintba került - majd üzletrészt vásároltak abban. Az eladó vállalta, hogy 1-6 hónap múlva, rögzített hozammal visszavásárolja az üzletrészt. Ez évekig zökkenőmentesen működött, mielőtt 2003 októberében fizetésképtelen lett a teljes cégcsoport.

A szerződés ellenére a tanúk azt vallották, hogy megtévesztette a Baumag őket: senki nem mondta nekik, hogy ez nem betét, és nem tartozik a betétbiztosító OBA alá.

Arra is utaltak, hogy azért választották bankbetét helyett a befektetési szövetkezetet, mert az 1-2 százalékponttal több kamatot ígért, bár azt nem értették, hogy a többletet miért nevezték hozamnak.

Az elsőrendű vádlott B. László - a vallomásokra reagálva - úgy vélte, hogy azokban sok az ellentmondás, és semmiféle bűncselekményre nem utalnak.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. március 31. 08:45
    „B László "úr"! Számlák a Kajmán szigeteken és ön még pimasz is? Nem vagyok az ön kárvallottja de ha az lennék nem volna nagyon nem volna ilyen derűs.Nem fenyegetés! Vélemény.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették a szemérem elleni erőszak vádja alól a rajztanárt

Bosnyák Mihály rajztanár arról beszélt, hogy rendkívül boldog és elégedett a bírósági eljárással. Tovább olvasom