Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Folytatódott a piaci optimizmus, a BUX 25 ezer fölött is járt a héten

Az előző héten elért több mint kétéves rekord után tovább folytatódott az optimizmus a múlt héten is a Budapesti Értéktőzsdén, a BUX csütörtökön már 25 ezer pont fölött zárt, mielőtt a hét utolsó kereskedési napján visszakorrigált.
Egy héttel azután, hogy a BUX több mint kétéves rekordra, 24 ezer pontra emelkedett, a múlt hét csütörtökön átlépte a 25 ezer pontot is, aznap 25.047,54 ponton zárt. Utoljára 2008. január 15-én járt hasonló szinten az index, akkor 25.178 ponton fejezte be a kereskedést.

Pénteken azonban csökkent az index elsősorban a befektetők profit realizálása miatt, de egyes üzletkötők szerint rontotta a hangulatot a vártnál kisebb, végleges, negyedik negyedéves amerikai GDP-adat is.

A BUX 24.655,24 ponton zárt pénteken, egy hét alatt 4,71 százalékot, 1.109,1 pontot emelkedett az értéke.

Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 3.428,23 ponttal, 16,15 százalékkal magasabban áll.

Az árfolyamok emelkedése erős forgalommal párosult, és a BÉT szinte egész héten felülteljesítette az európai börzéket. Piaci elemzők szerint a válság előtti szintre ért az optimizmus, annak ellenére, hogy a gazdaságban nem látszanak egyértelműen a kilábalás jelei.

Kedden másfél éves csúcson zártak az amerikai indexek is, ennek hatására pozitívan indult szerdán a kereskedés az európai piacokon. Az emelkedés azonban megtorpant, amikor bejelentették, hogy a Fitch Ratings leminősítette Portugália magasan elsőrendű hosszú futamú adósbesorolását, a portugál költségvetés és a gazdaság gyengeségeire hivatkozva.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy bár keddig az amerikai piacokon is pozitív hangulat uralkodott, szerdától a magyar piac elvált a régiós, valamint a nyugat-európai tőzsdéktől, míg azok veszítettek értékükből a magyar börzén továbbra is a vevők voltak túlsúlyban. Az eltérés pénteken is folytatódott, de akkor pont az ellenkező irányban: míg a régióban és az Egyesült Államokban inkább pozitív, Nyugat-Európában pedig semleges volt a hangulat, Budapesten az eladók voltak többségben.

A BÉT forgalma 174,86 milliárd forintot ért el az elmúlt héten, míg az előző, négynapos munka hét összforgalma 156,4 milliárd forint volt. Az összforgalomból az OTP részvények adásvétele 73,2 százalékot tett ki, a Mol 8,9 százalékkal, a Magyar Telekom 7,9 százalékkal, a Richter pedig 6,5 százalékkal részesedett.

A vezető részvények közül a Richter gyengüléssel fejezte be a hetet, a többi blue chip árfolyama emelkedett az elmúlt héten.

Az OTP 8,16 százalékkal drágult, 7.220 forinton fejezte be a hetet.

A Mol árfolyama 5,23 százalékkal 20.335 forintra nőtt.

A Magyar Telekom 5,21 százalékkal 788 forintra erősödött.

A Richter árfolyama 0,94 százalékkal 42.300 forintra esett.

Az Egis 2,65 százalékos nyereséggel, 21.300 forinton zárta a hetet.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 39,50 ponttal, 1,89 százalékkal 2.132,57 pontra nőtt.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2010. március 28. 11:32
    „A piaci optimizmus igazán megmutatkozhatna most már a mesterségesen és szinte naponta megemelt devizaárfolyamokon is,hiszen itt nem másról, mint a magyar bankárok által előidézett nyereségnövelésről van szó,világgazdasági válság köntösébe öltöztetve! Csak hogy úgy néz ki, a bankoknak nem érdeke a devizahitelesek konszolidálása,hiszen egy nemzetközi pénzügyi folyóiratban olvasható volt a közel-múltban,hogy a bankok extra profitra tettek szert a "világgazdasági válság" égisze alatt.Magyarország pedig pontosabban annak lakossága pedig még mindig éretlen arra, hogy érdekeit megfelelően érvényre juttassa,pedig itt lenen az idő arra,hogy ezen változtasson,mert ha ezt nem teszik meg az emberek,akkor nyilvánvaló hogy Burundi sorsára,pontosabban szintjére jut nem sokára.A többi vélemény ezzel kapcsolatban nyilván mértékadó is lehetne, de nem lehet nyilvános az ember,mint ilyen tisztelete miatt.tessék, mindenkinek meg van a joga, hogy elgondolkodjék.......”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A textilipari Falke április végén befejezi magyarországi gyártását

Április végéig befejezi a zalai Ozmánbük községben lévő gyártótevékenységét a sportruházati… Tovább olvasom