Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Folytatódott a vita az európai fiskális paktumról

A miniszterelnök napirend előtti felszólalását követően ismét terítékre került a tervezett európai fiskális paktumhoz csatlakozás kérdése, a kormány és a képviselők ezúttal az erről szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitájában mondhatták el véleményüket.
Martonyi János külügyminiszter szerint a parlament előtt lévő uniós fiskális paktum összhangban van a magyar érdekekkel és célokkal. A tárcavezető expozéjában azt mondta, a pénzügyi válság "megroppantott" pár eurózóna tagállamot, ezért olyan uniós stabilitási mechanizmust hoztak létre, amelynek segítségével átvészelhetőek a kritikus időszakok. Kiderült azonban, hogy ennél többre van szükség - tette hozzá.

Hörcsik Richárd, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: Magyarországnak elementáris érdeke az euró stabilizálódása és az egész európai közösség fennmaradása. Mint mondta, a parlament előtt lévő megállapodás fontos lépést jelent a válság legyőzésére, ugyanakkor azáltal nem csökken, hanem nő Magyarország érdekérvényesítő képessége, miközben konkrét kötelezettségei csak akkor támadnak majd, ha bevezeti az eurót. Pálffy István (KDNP) emellett azt hangsúlyozta, a kormányoldal azért kéri a szerződés elfogadását, mert az szerintük semmilyen tekintetben sem korlátozza Magyarország gazdasági szuverenitását, sőt azáltal megőrizhetővé válik az

versenyképessége.
Az MSZP vezérszónoka, Szekeres Imre szükségesnek, de nem elégségesnek nevezte a megállapodást, mivel az szerinte nem lesz képes véget vetni az Európai Unió válságának. A szocialista politikus örömének adott hangot, amiért a Fidesz paktumot kezdetben elutasító álláspontja később igenre változott, de hangsúlyozta, a többi európai szociáldemokrata párthoz hasonlóan további lépeseket sürgetnek az európai gazdasági és társadalmi krízis megoldására.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik nevében annak a vélemények adott hangot, hogy a paktum felszámolja Magyarország nemzeti szuverenitását és gazdasági önállóságát. Hangsúlyozta: méltatlannak tartják, hogy a szerződés szövege csak a parlamenti vita előtt három nappal, pénteken került fel az Országgyűlés honlapjára. A jobbikos politikus megismételte pártja álláspontját, miszerint Magyarország európai uniós tagságáról, illetve a szóban forgó paktumról is közvetlenül ki kellene kérni a magyar lakosság véleményét.

Scheiring Gábor (LMP) úgy fogalmazott, azokkal értenek egyet, akik a válságot félreértő struccpolitikának tartják a paktum megfogalmazását. Kiemelte: az unió jelenlegi válsága nem kezelhető hasonló, minimális tűzoltással, a problémák megoldásához több és mélyebb integrációra lenne szükség.

Gyurcsány Ferenc, a parlamenti frakcióval nem rendelkező Demokratikus Koalíció vezetője üdvözölte, hogy Orbán Viktor a paktum elfogadását kérte napirend előtti felszólalásában. A volt miniszterelnök felszólalásában azt mondta, a megállapodással az Európai Unió közelebb kerül a föderatív szemlélethez, amit nem tart rossznak. Kitért ugyanakkor arra is, nem tudja mikor kellene bevezetni az eurót, bár korábban ezt minél gyorsabban javasolta, az elmúlt évek történései miatt azonban most mégis sokáig gondolkodna a szabad kamat- és árfolyam-politika megtartásán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cséfalvay: az IMF-fel való megállapodás védőhálót jelent majd az ország finanszírozása során

A nemzetközi pénzpiacok türelmetlenebb lettek, ez a bizonytalanabb nemzetközi piaci helyzet is mutatja, hogy az országnak szüksége van egyfajta védőhálóra. Tovább olvasom