Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Folytatódtak a tüntetések Nepálban

Újabb tüntetések voltak pénteken Nepálban annak ellenére, hogy a király általános választásokat ajánlott az éjszaka a himalájai ország életét megbénító politikai válság rendezése és az egy hete tartó tüntetések beszüntetése érdekében.
Az uralkodó tavaly februárban ragadta magához a végrehajtó hatalmat, és új kormányt nevezett ki, amelyet maga irányít. Intézkedését azzal indokolta, hogy ez nélkülözhetetlen a maoista lázadás leveréséhez.

Az ellenzéki pártok szerint Gyanendra király semmiféle új ajánlattal nem állt elő a hindu újév alkalmából csütörtök éjfélkor mondott tévébeszédében, és egyébként is a felajánlás megkésett, a belpolitikai válság így már nem oldható meg. "Folytatjuk a mozgósítást mindaddig, amíg a nép vissza nem kapja szuverenitását" - jelentette ki Giridzsa Praszad Koirala, az ország legnagyobb pártjának 84 éves vezetője, aki korábban már négyszer volt miniszterelnök.

Az uralkodó ismertette azt a szándékát, hogy "a többpárti demokráciát a béke és a demokrácia mellett elkötelezett összes politikai párt részvételével, általános választások útján teljes mértékben ültessék át a gyakorlatba". Mint korábban már többször is, javaslatot tett arra, hogy 2007 áprilisáig rendezzenek új választásokat.

A választásokra való felhívás összhangban van a demokratikus rendszer megteremtését célzó útitervvel, amelyet Gyanendra tavaly hirdetett ki, miután magához ragadta a végrehajtó hatalmat. A nepáli ellenzék rendre elutasította a hasonló felvetéseket, és alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, valamint az uralkodó politikai-közéleti szerepének korlátozását kérte.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sült kolbász után csokipálinka

Gyermekekre jellemző tulajdonság, hogy ha valamivel kísérletezni szeretnének, azt akkor teszik meg, amikor a szülők nem tartózkodnak otthon. Magdika is így tett 13 éves korában: a szülők Téten szüreteltek, ő pedig nekiállt rétes nyújtani. A túrós finomság kitűnőre sikeredett, így a munkából fáradtan hazatérőket kellemes meglepetés várta. Finom süteményei is bekerültek receptkönyvünkbe. Tovább olvasom