Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Fónagy János alakítja át a közösségi közlekedést

A politikus 2000 és 2002 között közlekedési miniszter volt. Szarvas Ferenc közös megegyezéssel távozik a MÁV Zrt. éléről.
A közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos lesz május 1-jével Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára; Szarvas Ferenc 30 napon belül, közös megegyezéssel távozik a MÁV Zrt. éléről.

A kormány Fónagy Jánost a közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztossá nevezi ki 2012. május 1-jétől egyéves időtartamra - közölte a Kormányszóvivői Iroda pénteken. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szintén pénteken közölte, hogy Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója közös megegyezéssel 30 napon belül távozik a nemzeti vasúttársaság éléről. Szarvas 2010 augusztusa óta irányította a vasúttársaságot, utódlásáról, az új vállalatvezető hivatalba lépésének időpontjáról a későbbiekben születik döntés.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint Fónagy János közreműködik a közösségi közlekedés szervezeti kereteinek, ingatlanvagyonával kapcsolatos feladatainak korszerűsítésében, vezeti a közösségi közlekedés intézményi és működési rendszerére vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát, a tarifa- és kedvezményrendszer átalakítását. A kormánybiztos részt vesz a közösségi közlekedési szolgáltatók menetrendjének összehangolásával kapcsolatos folyamatokban, szerepet vállal a közúti és vasúti közösségi közlekedést kiszolgáló hazai háttéripar, elsősorban a jármű- és gépgyártás megteremtésének, fejlesztésének előmozdításában.

Fónagy János, aki 2000 és 2002 között közlekedési miniszter volt, a továbbiakban is a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára marad.

A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a kormánybiztos együttműködik a közösségi közlekedés átalakításával kapcsolatos szakterületek állami vezetőivel, az állami közlekedési vállalatok vezetőivel és összehangolja a szakterületek tevékenységét.

Közreműködik a közösségi közlekedést érintő javaslatok előkészítésében, koncepciók kidolgozásában. Szükség esetén a kormány és a feladatkörrel rendelkező miniszterek intézkedését kezdeményezheti.

Közleményében a Kormányszóvivői Iroda hangsúlyozza: a közösségi közlekedés átalakítása összetett, sokszereplős feladat, irányítása és koordinálása az ügy társadalmi, államháztartási és politikai jelentősége miatt, az intézkedések összehangoltsága érdekében kormánybiztos kinevezését indokolja.

A kormányzati elvárás szerint a közlekedési vállalatok feladatellátásának középpontjában a közszolgáltatás megfelelő színvonalú biztosításának, az utazóközönség minőségi kiszolgálásának kell állnia. A teljes átszervezés eredményeként létrejövő új közösségi közlekedési rendszert mentesíteni kell minden, az elmúlt évtizedekben kialakult, a korszerű és költséghatékony működődést akadályozó szervezeti, személyi és szabályozási korláttól - írja a Kormányszóvivői Iroda.

A kormánybiztos feladata ellátásáért a miniszterelnöknek felelős, tevékenységét díjazás nélkül látja el.

Olvasóink írták

 • 10. StencilAtya 2012. április 20. 22:54
  „elmútnyócév!!

  csak a fidesz!!”
 • 9. Jozsoci 2012. április 20. 22:10
  „8. 93....
  Olyan szakmában dolgoztam, hogy csak a "versenyszférában" tudtam elhelyezkedni. Ott pedig, mint ma is, csak minimálbérért lehetett dolgozni, legfeljebb zsebből csúsztat valamit a vállalkozó. Aki azt mondja, hogy nálam keményebben dolgozott, az hazudik. Szemét kizsákmányolás ami most van. Nevezz nyugodtan kommunistának. A szegények dögöljenek meg, ahogy Lázár J. mondta.”
 • 8. TELSTAR 2012. április 20. 20:29
  „De majd meg fogja magyarázni, hogy "Ejrópában..."”
 • 7. roxper 2012. április 20. 17:56
  „Megvonhatják a kedvezményt, legfeljebb kevesebbet utaznak az emberek, a listádból egyedül a közalkalmazotti ami szerintem nem oszt nem szoroz, évente pár alkalomról van szó, gyanítom 10%-a nem használja ki a kedvezményt, az összes többivel már jó nagyot lehetne spórolni!”
 • 6. Queenmargareth 2012. április 20. 17:49
  „Ah, emlékszem arra az időszakra, nem volt szép, de mondtam, hogy 2002-ben indították el az árufuvar kivételét...”
 • 5. Ellenzéki 2012. április 20. 17:08
  „3! Figyelj, meg fogják vonni az összes utazási kedvezményt!
  No nem végleg, hanem korlátozni fogják az utazási kedvezmények igénybevételét!
  Ma már taglalta az egyik pesti rádió.
  Így mondták: "... a kedvezményeket nem lehet igénybe venni helyi közösségi közlekedésben, a csúcsidőkben, azaz reggel hét és kilenc valamint délután tizenöt és tizennyolc órák közt. Ez az összes kedvezményekre fog vonatkozni."
  Na kérlek, ez a fidesz, a nem megszorítások kormánya!
  Azért érdekes a kérdés, sok szempontból.
  Nálunk a szüleim viszik, kísérik iskolába a két alsó tagozatos unokáikat reggel és mennek értük délután.
  Így kell támogatni a családokat, ala fidesz!
  Jól megcsinálták a fülkeforradalmárok!”
 • 4. Ellenzéki 2012. április 20. 16:59
  „Ez is egy fideszes pártkatona!
  Gondolkodás nélkül végre fogja hajtani amit parancsolnak neki!
  Annyit ért a közlekedéshez mint egy kijáró liba!”
 • 3. Jozsoci 2012. április 20. 16:53
  „Kitől lehet elvenni a kedvezményeket?
  - a diákoktól. Nem gondolom, mint "fiatal demokraták", meg merik csinálni. A kedvezményeket összességében igénybe vevők közül 90%-a szerintem diák.
  - a 65 éven felüliektől. Inkább szociális alapon (bizonyos nyugdíjminimum alatt) kéne adni.
  - a közalkalmazottaktól.
  - a vasutasoktól, főként a hozzátartozóiktól. Aki a papírgyárban dolgozik, az sem kap ingyen WC papírt.
  - a "magyar igazolvánnyal" rendelkezők részére. Felfoghatatlan számomra, miért kapnak 90%-os kedvezményt.
  - stb., például a súlyos betegektől, rokkantaktól, vakoktól. Lelkük rajta.”
 • 2. gondolom 2012. április 20. 16:27
  „Szakembert nem találtak a szokás szerint.”
 • 1. szatyi 2012. április 20. 16:11
  „Anno -közlekedési miniszterként- volt rá két éve, akkor sem sikerült neki!
  És akkor is ugyanilyen gondok voltak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a Miniszterelnökség a tájékoztatóihoz kérhesse ki az állampolgárok adatait

Ha a parlament elfogadja, az állampolgárok tájékoztatásához és véleményének megismeréséhez neveket… Tovább olvasom