Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Fónagy János hazai autóbuszgyártókkal egyeztetett

Az államtitkár elmondta, pár hét múlva megjelennek azok a közbeszerzési pályázatok, amelyek eredményeként a magyarországi Volánok is megújíthatják autóbuszparkjukat.
Remény van arra, hogy már a közeljövőben a magyar közutakon, mind a helyi, mind a távolsági közlekedésben túlnyomórészt magyar gyártású, vagy magyar és külföldi kooperációban készülő autóbuszokkal lehet majd közlekedni - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára csütörtökön Budapesten újságíróknak.

Az államtitkár azt követően nyilatkozott, hogy egyeztetést tartott hazai autóbuszgyártókkal az iparág fejlesztési, együttműködési lehetőségeiről. Jelezte: pár hét múlva megjelennek azok a közbeszerzési pályázatok, amelyek eredményeként a magyarországi Volánok is megújíthatják autóbuszparkjukat.

Elmondta: a magyar autóbuszgyártás a belföldre szükséges 500-600-700 darabos igény mellett ennek a dupláját is képes gyártani, így a jövőben lehetőség lesz arra, hogy a magyar külkereskedők a Magyarországon gyártott buszokkal is megjelenjenek a külpiacokon - fűzte hozzá.

Az államtitkár elmondta: a csütörtöki megbeszélésen mind az autóbuszgyártásban érdekelt cégek, mind a megrendelők részt vettek, és képviseltette magát a fejlesztési tárcán kívül a finanszírozást segítő Magyar Fejlesztési Bank, és a Volán-társaságok tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő is. Emellett olyan beszállítók képviselői is jelen voltak, amelyek futóműveket, sebességváltó-műveket, elektronikát, illetve karosszéria-elemeket gyártanak a buszokhoz.

Fónagy János emlékeztetett: beszállítói programot indít hazai kis- és középvállalkozások számára a Volvóval közös buszgyártásához a Rába, amely az követően, hogy visszakerült magyar többségi tulajdonba, belépett a magyar gazdaság meghatározó szereplői közé.

Az államtitkár kérdésre elmondta: a fővárosban futó buszok átlagéletkora 20 év, a Volán-cégeknél lévő autóbuszok átlagosan 16 évesek.

Fónagy János egy másik kérdésre elmondta: az állami tulajdonú közlekedési vállalatok autóbusz-közbeszerzését a 2013-as költségvetés kerete határozza meg, ennek alapján az állami cégeknél 300-400 busz beszerzésére nyílik lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírták a megállapodást az E.ON-nal

Aláírta az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást az… Tovább olvasom