Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Fónagy: kötelező a megfelelő szolgáltatás biztosítása, ezen nem lehet spórolni

Fónagy János szerint a közösségi közlekedés fejlesztésén nem lehet spórolni.
A MÁV szervezeti egységesítését még az idén, 2012 végéig végre kell hajtani ahol lehet, az ésszerűtlen költségek lefaragása szükségszerű feladat, de a fejlesztéssel nem lehet takarékoskodni, mivel a megfelelő színvonalú szolgáltatás biztosítása kötelezettség - mondta Fónagy János, a közösségi közlekedés átalakításáért felelős kormánybiztos pénteken az mr1, Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A hónap elejétől kinevezett kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy 2009-ben a Bajnai-kormány az IMF hitelszerződésben egyedül nevesített kötelezettségként 80 milliárd forint szűkítést vállalt a közösségi közlekedés területén, és ezt a 2010-ben költségvetésben érvényesítettek is. Ehhez képest kell további takarékossági intézkedéseket hozni. Végre kell hajtani a párhuzamos közlekedés megszüntetését, a menetrend ésszerűsítését, de a végtelenségig nem lehet kifeszíteni a közlekedést - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a közlekedésben több mint 40 fajta kedvezmény jogcím van érvényben, tíz utasból egy vesz teljesárú menetjegyet, a többi kilencnek valamilyen kedvezménye van. Az utazási kedvezmények évről évre növekvő mértékben, az idén mintegy 110 milliárd forinttal terhelik a költségvetést. "Ezt így nem lehet hagyni, meg kell kezdeni a kedvezmények felülvizsgálatát, figyelembe véve a társadalom egyes csoportjainak teherbíró képességét, és kölcsönös türelmet kell tanúsítani" - mondta a kormánybiztos.

Az e-útdíjról szólva Fónagy János határozottan cáfolta, hogy 200 milliárd forintba kerülne a rendszer kiépítése, szerinte ez több 10 milliárd forintba kerülhet. A költségvetés a használat arányos elektronikus útdíj bevezetésétől jelentős bevételt vár, elsősorban a tranzitforgalomban részt vevő kamionok befizetéséből, amelyek most Magyarországon Európa legolcsóbb tarifája mellett zúdulnak át az országon - tette hozzá a kormánybiztos.

Olvasóink írták

  • 3. TrombiFrédi 2012. május 05. 11:42
    „A MÁV által nyújtott szolgáltatáson spórolni??? Hová, meddig, már a több mint 2 évtizede tartó tudatos lezüllesztéssel az emberek kedvét elvették a vonatozástól, majd ezen következményekre hivatkozva szárnyvonal bezárások!!! Hova tovább még spórolás a szolgáltatásokon??? Az ún. rendszerváltás hajnalán kellett volna a MÁV-ot, a BKV-t "feldarabolni" holdingokra és egy új életképes struktúrát kialakítani a sehova sem vezető szocialista mamutcsökevények pénzzel pumpálása helyett, aminek semmi érdemi látszata sincs, sajnos!!!”
  • 2. Csecs 2012. május 04. 11:14
    „Kettős állampolgár, a magyar-izraeli baráti társaság elnöke (Mesterházy mellett!!!). Ezek után hogy várhatnánk, hogy a Haza érdekét szolgálja a demokrácia vonala mentén? Egy faji alapon szerveződő apartheid diktatúrát propagál. Hol van ilyenkor Kohn-Bandit??? Nemzetbiztonsági kockázati tényező ez az ember, vegye már észre valaki!”
  • 1. spiler 2012. május 04. 10:35
    „maszop idejáben nem EZT MONDTA,TESSÉK BEVENNI A GYÓGYSZERT és emlékezni fog az idős úr”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jegyvizsgálóra támadt egy utas

Utastársára és a jegyvizsgálóra is rátámadt egy férfi a Sopron és Szombathely között közlekedő… Tovább olvasom