Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Fonnyadtan sem rossz

Semmit sem csökken egy hervadó levelű saláta, vagy egy megfeketedő héjú alma egészségügyi hasznossága, mivel antioxidáns-tartalma ugyanolyan, mint a teljesen friss, egészséges zöldségé, gyümölcsé – állapították meg belga kutatók egy tudományos vizsgálat során.
A nyers élelmiszereket általában azonnal kidobjuk, ha állás közben hervadni, fonnyadni kezdenek, elszíneződnek, mert nem gusztusosak, meg azt gondoljuk, hogy az élelmezési értékük is csökken. Sokan tudják, hogy a zöldségfélék igen hatékony antioxidánsok, ezért mindenféle betegség, rosszindulatú folyamat megelőzésére, megakadályozására alkalmasak. Belga kutatók egyik nagykereskedőtől 29-féle zöldséget és gyümölcsöt vásároltak össze, volt közte alma, banán, cseresznye, fekete és fehér szőlő, citrom és narancs, kivi, málna, valamint paprika, salátafélék, spárga, paradicsom és spenót.

A belga tudósok meglepetésére a tárolást követően szépnek, kívánatosnak már aligha nevezhető, megfőzésre vagy megevésre már nem ingerlő zöldségek vagy gyümölcsök antioxidáns-tartalma szinte változatlan maradt. Nagy különbség volt abban, hogy a romlás jelei milyen idő múlva jelentek meg: legtovább a sárgarépa bírta, 51 napig, miközben a barackok egy hét alatt tönkrementek. Kivételt jelentett a brokkoli, a spenót és a banán, mert ezeknek az antioxidáns-tartalma tárolás közben csökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őstermelők járulékfizetése

Az őstermelők jogszabályban meghatározott köre 2007. január 1. óta járulékfizetővé vált. Az év… Tovább olvasom