Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Fonodai kapuzárás

A győri fonoda dolgozóinak többsége még nem kapta meg áprilisi fizetését, társaik a gépek szétszerelésén dolgoznak. Szakszervezetük csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, ahol kiderült, a helyzet rosszabb, mint gondolták.

A fonodát két éve adta el az Uniontext kft. A mintegy 100 alkalmazottból 70-en tíz hete állásbéren vannak. Akik távozni szeretnének, azok sem tudják munkaviszonyukat rendezni. A dolgozók elmondták: mikor a fonoda kivált az Uniontextből, még jól működő üzem volt, aztán hirtelen azt vették észre, rosszra fordult minden.
Biztosat nem lehet tudni, mert a termelési igazgató, a tulajdonos utasítására, csak szűkszavú szóbeli tájékoztatást adott az üzem bejáratánál tegnap összegyűlt dolgozóknak.

Úgy tűnik, végleg leáll a termelés a Győri Fonoda Kft.-ben. Legalábbis a megyénkbeli telephelyen. A termelési igazgató, a tulajdonos utasítására szűkszavú tájékoztatást adott az üzem bejáratánál tegnap összegyűlt dolgozóknak. Így az derült ki, hogy a kft. a továbbiakban Budapesten termel. Új gépeket vásárolnak, az áprilisi bérek felét várhatóan ma kapják meg a dolgozók. A cég fizetési nehézségeit a kintlévőségei okozzák, exportból 100 ezer eurós, belföldön 32 millió forintos tartozást nem tud behajtani, de adósságaiból március óta a tulajdonosok 40 millió forintot törlesztettek. A továbbiakban valószínűleg 40 embert tud foglalkoztatni a fonoda épületében működő másik cég.

A csütörtöki összejövetelt a Textilipari Dolgozók Szakszervezetének tagjai szervezték. Tisztségviselőjük, Molnárné Fertetics Brigitta elmondta: több hatósághoz hiába fordult, ezért a közvélemény révén szeretné elérni, hogy olyan szabályozás szülessen hazánkban, mely megakadályozhatná az alkalmazottak méltatlan helyzetbe kerülését. Megtudtuk tőle: a fonodát két éve adta el az Uniontext kft. A mintegy 100 alkalmazottból 70-en tíz hete állásbéren vannak, ők áprilisi fizetésüket tegnapig nem kapták meg. A többiek a gépeket szerelik le vagy kirendeltként az épületben működő másik cégnek dolgoznak. Akik távozni szeretnének, azok sem tudják munkaviszonyukat rendezni.

Temetik reményeiket a dolgozók

A dolgozók elmondták: mikor a fonoda kivált az Uniontextből, még jól működő üzem volt, aztán hirtelen rosszra fordult minden. Ma már nem bíznak abban, hogy megélhetésüket biztosítja. Széphelyi Lászlóné is azt akarja, felmondással bocsássák el, végkielégítést kapjon. Szerinte tisztességesebb és jobb lett volna, ha ezt előbb megteszik, akkor ő és társai már kereshettek volna új helyet. Tomozi Istvánné 30 éven át a fonodában dolgozott, szeretett ott, ezért elkeseredett. Kovács János 20 évet húzott le a gyárban. Azzal kezdte panaszát, hogy fűtés nincs, a vizet is elzárták, tavaly november óta nem kapta meg kiküldetési pénzét. Bárkihez fordult, továbbküldték, hitegették. Nemes Gyula, aki 9 évet töltött az üzemben, a napokban nyugdíjassá válhatna, de nem tudja, ki fogja rendezni papírjait, elszámolását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hívogató látnivalók karnyújtásnyira

A jó idő a jó levegőre invitálja a kirándulni vágyókat. Nem  kell messze menniük a… Tovább olvasom