Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Fontos a tápanyag-gazdálkodási terv

A mezőgazdasági termelők költséghatékony tevékenységéhez fontos a talajvizsgálatokra alapozott tápanyag-gazdálkodási terv elkészítése. Ehhez nyújt segítséget az agrárkamara – tájékoztatta a Kisalföldet Modok Jenő titkár.
Napjainkban a piacon való helytállás során az állandó mennyiség és az egyöntetű minőség, a homogén árualap mellett döntő a minél alacsonyabb értékesítési ár. Ezt elérni főként a költségek csökkentésével lehet. Fontos megvizsgálni, hogy egy adott termék, termény előállításakor mennyi növényvédő szert, műtrágyát használunk fel, és hogy ezen anyagok hogyan hasznosulnak. A költségek csökkentésekor lényeges, hogy például a műtrágyák és egyéb termésnövelő anyagok közül az adott növényfaj, fajta igényeinek, a talaj tápanyagtartalmának, vízháztartási viszonyainak, illetve az időjárási viszonyoknak leginkább megfelelő minőségű, összetételű és – nem mellékesen – a tervezett termésátlag eléréséhez szükséges mennyiségű anyagot juttassunk ki.
Hogy aránylag pontosan meg tudjuk határozni, hogy mennyi műtrágyát kell kiszórnunk, ismernünk kell többek között a termesztett faj, fajta igényeit és a talaj tápanyag-szolgáltató képességét.
Ezt kizárólag talajminta-vételezés során vett minták vizsgálata alapján elkészített szakszerű tápanyag-gazdálkodási tervek megvalósításával érhetjük el.
Ezen túl az NVT Agrár-környezetgazdálkodási Pályázat nyertesei számára a többször módosított 150/2004. (X. 12.) FVM-rendelet kötelező feladatként szabja meg a talajvizsgálatokra alapozott tápanyag-gazdálkodási terv elkészítését, melynek hiánya komoly szankciókat vonhat maga után. A MTA Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézete (MTA TAKI) és az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete (MTA MGKI) szakemberei kifejlesztettek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által ajánlott, szántóföldi növények számára új, költség- és környezetkímélő trágyázási szaktanácsadási rendszert, valamint elkészült a gyümölcsösökben használható tervet készítő szoftver is. A terv minél tökéletesebb elkészítéséhez szükség van a talajlaborok által kiadott vizsgálati eredményekre, valamint a tervezett termés, a szerves és hígtrágyázás adataira, az elővetemény, illetve melléktermékének sorsára, valamint bármilyen talajjavítás, -kezelés (cinkezés, meszezés stb.) adataira.
Mindkét rendszer a talajvizsgálati adatokat, a tervezett terméseredményeket stb. figyelembe véve számítja ki a legköltséghatékonyabb, illetve környezetkímélő tápanyag-visszapótlási adatokat. A Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara az MTA TAKI és az MTA MGKI szakembereivel együttműködve áll a gazdálkodók, gazdaságok rendelkezésére terveik elkészítésében.
A tervkészítés részleteiről érdeklődjenek kamarai tanácsadóinknál.
Bóka Ferenc: 06-20/455-9714, Győr környéke;
Dénes Tünde: 06-20/973-9916, Győr környéke;
Fülöp Gyula: 06-20/379-3402, Csorna környéke;
Rum János: 06-20/454-0049, Mosonmagyar-

óvár környéke;
Tömördi István: 06-20/470-9427, Sopron környéke;
Varga Imre: 06-30/568-3729, Csorna környéke.
Agrárkamara-központ: Győr, Árpád út 2. Tel.: 96/517-380.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár, a kétszeres apuka

Tovább olvasom