Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Fordulópontként értékeli az Ab döntést az MSZP és az LMP

Az ellenzéki pártok egyetértése nélkül a kormány ne nyúljon a választási eljárás szabályaihoz, az LMP ordulópontként értékeli a döntést.
TASZ: félsiker a regisztrációról szóló határozat

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyetért az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki döntésével, de véleménye szerint az általános és egyenlő választójog biztosítása érdekében nemcsak a törvényeket kell felülvizsgálni, hanem az alaptörvényt is.

Az Ab pénteken alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget.

A TASZ az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Ab helyesen állapította meg, hogy az előzetes regisztráció bevezetése sérti a választójog alkotmányos elveit. Hozzátették: üdvözlik azt is, hogy a döntés alapján garantálni kell az országban élő hajléktalanok választójogát, valamint egyetértenek azzal, hogy az Ab megsemmisítette a választási kampányban a szólás- és sajtószabadságot korlátozó szabályokat.

A szervezet azonban úgy látja, hogy az Ab-határozat "önmagában nem teremti meg a demokratikus választások feltételeit". A legfőbb akadály az alaptörvény, amely nem tartalmazza a tisztességes választási rendszer alapelveit, és több rendelkezése sérti az általános és egyenlő választójogot - írták.

Az alaptörvény például lehetővé teszi, hogy belátási képességük korlátozottságára hivatkozva fosszanak meg állampolgárokat a választójoguktól - írták. Úgy fogalmaztak, hogy a kétharmados parlamenti többség az alaptörvény elfogadása után tovább csökkentette "a fair választások esélyét (az OVB-tagok megválasztása, a választókerületek átszabása), a regisztráció csak egy elem volt a sok között".

A TASZ álláspontja szerint így az Ab-döntés után is "jelentős a veszélye annak, hogy a következő választásokon nem érvényesülhetnek a választójog demokratikus elvei". A kormányzópárt politikusai ráadásul már korábban bejelentették, hogy az alaptörvény újabb módosításaival írják felül az Ab döntéseit, a következő hónapokban ezért továbbra is sok múlik a köztársasági elnökön és az Alkotmánybíróságon - tették hozzá.

Szerintük az államfő azzal tudja bizonyítani, hogy autonóm közjogi tisztségviselő, ha a jövőben nemcsak a miniszterelnök felhívására vagy jóváhagyásával kér előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól, hanem saját elhatározásból, minden lényeges alkotmányossági probléma orvoslása érdekében. Az Ab feladata pedig az, hogy a demokratikus jogelvek és nemzetközi normák alapján vizsgálja felül és semmisítse meg az alapvető jogelveket sértő rendelkezéseket és az ilyen tartalmú, jövőbeli alkotmánymódosításokat is - zárul a TASZ közleménye.

KDNP: fontos, hogy nem a regisztráció egészét
vetette el az Ab

A KDNP tudomásul veszi a választási eljárási törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági (Ab) döntés érdemi részét, fontosnak tartja ugyanakkor, hogy a testület nem a regisztráció egészét, hanem annak kiterjesztését vetette el.

Az Ab pénteken alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget. Az Alkotmánybíróság azonban megállapította, hogy a központi névjegyzékbe vétel iránti kérelem előterjesztésének lehetősége a választópolgárok bizonyos csoportjainál éppen a választójog gyakorlását segíti elő, ezért esetükben indokolt a regisztráció.

A kereszténydemokraták az MTI-hez eljuttatott reagálásukban azt írták, a döntés érdemi részét tudomásul vették, és úgy vélik, azzal, hogy Áder János köztársasági elnök normakontrollt kért a jogszabályról, hosszas viták végére tett pontot.

A kisebbik kormánypárt fontosnak tartja, hogy az Ab nem az előzetes feliratkozás egészét, hanem annak kiterjesztését vetette el.
"A célunk továbbra is az, hogy világos, átlátható törvény alapján történjen meg a következő, szabad választás" - hangsúlyozták.

A KDNP közleményében arra is kitért, nem tartja elfogadhatónak, hogy az Ab határozatát a kihirdetés előtti napon egyes hírportálok közlik és kommentálják. Szerintük az ilyen eljárás jogállami keretek között nem szolgálja az Alkotmánybíróság és általában a bíráskodás tekintélyének megőrzését.

DK: tisztességes és bölcs döntést hozott az Alkotmánybíróág

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint tisztességes és bölcs döntést hozott az Alkotmánybíróság (Ab), amely pénteki határozatában alaptörvény-ellenesnek ítélte a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget - jelentette ki Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.
Emlékeztetett arra, hogy a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezésének alaptörvény-ellenességéről szóló Ab-döntésre reagálva Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken bejelentette: a Magyarországon élőknek nem lesz választási feliratkozás 2014-ben.
Molnár Csaba szerint a Fidesz nem az Ab döntése miatt hátrált meg, hanem az erős ellenzéki, társadalmi ellenállás miatt, mert a kormány "csak az erőből ért". Az Ab döntése "és a Fidesz meghátrálása" az elmúlt két, két és fél év legnagyobb demokratikus ellenzéki győzelme - mondta.
Hozzátette, a DK büszke arra, hogy tevékenyen részt vállalt ebből a győzelemből, ugyanakkor hangsúlyozta: "ébernek kell lenniük a demokratáknak". Szerinte ugyanis a Fidesz "nem arról híres", hogy a neki kedvező jogszabályokat akár az Ab döntésének hatására is megváltoztassa.
Molnár Csaba kijelentette, az Ab pénteki döntése a DK korábbi állítását igazolja, miszerint a kormánypárti politikusok nem mondtak igazat, amikor a választási eljárásról szóló törvény vitájában a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget pusztán technikai kérdésnek állították be.MSZP: a Fidesz belátta, hogy vereséget szenvedett

Az MSZP szerint a Fidesz azzal, hogy lemondott az előzetes regisztráció bevezetéséről, belátta: ebben az ügyben vereséget szenvedett.
Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az Alkotmánybíróság (Ab) szakmai döntést hozott, amikor alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárási törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget.

A szocialista politikus szerint a döntés azt bizonyítja, hogy "a magyar jogállam még él".

A kormánypárt kényszerűségből meghajlott a társadalom akarata előtt - kommentálta, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető közlése alapján a Magyarországon élőknek nem lesz választási feliratkozás 2014-ben. Szerinte a Fidesz az elmúlt egy évben meg akarta téveszteni a társadalmat, de az egy pillanatig sem fogadta el a teljesen indokolatlan, kizárólag a kormányoldal érdekeit szolgáló, és ebben a formában a világon sehol sem létező feliratkozás bevezetését.

Molnár Zsolt hangsúlyozta, a Fidesznek lehetősége lett volna, hogy az ellenzékkel egyeztetve döntsön a választási eljárási szabályokról, majd utóbb arra, hogy az állampolgári és ellenzéki tiltakozás, valamint jogi érvek hatására lemondjon az előzetes regisztrációról. Meglátása szerint a Fidesz azonban csak az Ab döntése után, "a 24. órában, már-már a bunkerben" látta be, hogy ebben az ügyben vereséget szenvedett.

Az MTI kérdésére azt mondta, az MSZP ugyan nem támogatta a szavazati jog kiterjesztését a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárokra, de mivel ez megtörtént, esetükben a nyilvántartásba vétel valamilyen formában szükséges lehet, ennek egyik módja a regisztráció.

A választási eljárási törvény módosításáról szólva Molnár Zsolt azt mondta, a legfontosabb a regisztráció eltörlése, a többi kérdésben mérlegelni fogják a Fidesz javaslatát. Egyúttal azt várják a kormánypárttól, hogy egyeztessen az ellenzékkel például a szintén alkotmányellenesnek talált kampányszabályokról.

Fordulópontként értékeli az LMP a döntést

Az LMP szerint politikatörténeti fordulópontot jelent az Alkotmánybíróság (Ab) döntése, amelyben alaptörvény-ellenesnek ítélelte a választási eljárásról szóló törvény több pontját, mivel a testület ezzel a Fidesz választókra hivatkozó, de a társadalom kétharmadának nem tetsző politikájáról is véleményt mondott.

Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese fogalmazott így pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Úgy értékelte, hogy az Ab döntésében benne van az az "elementáris felháborodás", ami a választási regisztráció miatt alakult ki az emberekben.

Kiemelte: a választási regisztráció nem lett volna más, mint a választói akarat korlátozása, amit felmérések szerint a társadalom több mint kétharmada el is utasított. "A regisztráció a Fidesz legrosszabb húzása lett volna" - fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve, reméli, hogy az Ab határozata új szakaszt hoz a kormánypárt politizálásában, és a Fidesz ezentúl nem él vissza parlamenti kétharmadával.

Az LMP frakcióvezető-helyettese nyomatékosan felszólította a Fidesz-KDNP-t, hogy vegyék "halálosan komolyan" az Alkotmánybíróság döntését és ne próbáljanak meg kibújni következményei alól "trükkök százaival", vagyis Magyarországon soha ne legyen választási regisztráció.
Karácsony Gergely kérdésre válaszolva megjegyezte, a határon túli magyarok esetében az Ab-hoz hasonlóan az LMP is elfogadható megoldásnak tartja a választási regisztrációt.

Együtt 2014: ellenzéki egyetértés nélkül ne módosítsák a választási szabályokat

Az Ab pénteki határozatában alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget. A döntésre reagálva Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: a Magyarországon élőknek nem lesz választási feliratkozás 2014-ben.

Az Együtt 2014 választói mozgalom szerint az Ab határozatával ország-világ előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz a hatalma megtartása érdekében alkotmányellenes szabályokkal akar választásokat tartani, és attól sem riad vissza, hogy indokolhatatlan mértékben korlátozza a polgárok választójogát.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben arra szólították fel a kormánypárti többséget, hogy ne próbálja újabb alkotmánymódosítással elfogadhatóvá tenni azt, ami minden demokratának elfogadhatatlan, mondjon le az előzetes regisztráció ötletéről és az ellenzéki pártok egyetértése nélkül ne változtasson a választási eljárás szabályain.

Hozzátették, ha a Fidesz mégis jogtechnikai trükközéssel válaszol az Ab döntésére, akkor "nincs az a fenyegetés vagy álcivil lejárató kampány, amely megakadályozhatná, hogy a változást akaró demokraták Magyarország utcáin és terein is kifejezzék tiltakozásukat".

Jobbik: az Alkotmánybíróság kimondta az igazságot

A Jobbik szerint az Alkotmánybíróság (Ab) a választási eljárási törvényt érintő döntésével kimondta az igazságot, és a Fidesz reagálásából úgy tűnik, hogy ez győzni is fog. Erről Dúró Dóra beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Ab pénteki határozatában alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget is. Ezután Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: a Magyarországon élőknek nem lesz választási feliratkozás 2014-ben.

A Jobbik szóvivője a történtekre úgy reagált, hogy "minden épeszű ember" ezt a döntést várta az Alkotmánybíróságtól. Az ellenzéki párt pedig most azt várja a Fidesztől, hogy nevezze meg a politikai felelősöket az ügyben - tette hozzá.

A jobbikos politikus közölte: az Ab a Fidesz érvelését is megsemmisítette, és kimondta: nem igaz, hogy nem lehet különbséget tenni a Magyarországon élő és a magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok között. Hangsúlyozta, a Jobbik támogatja a magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok előzetes regisztrációját.

Dúró Dóra hozzátette, hogy az Ab érvelése nem új, hiszen a választási eljárásról szóló törvény parlamenti vitájában az ellenzéki pártok is folyamatosan ugyanezt mondták.

Olvasóink írták

  • 2. csergemerge 2013. január 05. 17:19
    „A Fideszt meg sem kérdezték a döntésről?”
  • 1. igazságkereső 2013. január 04. 16:54
    „Nagyobb volt ennek a füstje, mint a lángja! Úgy is a választó fogja eldönteni 2014-ben, hogy elmegy-e, kíván-e szavazni és azt is hogy kire! A húsosfazekat már az MSZP-SZDSZ társulat kiürítette, nektek már csak a lé maradt! Mire ez a nagy tolongás és örömködés?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sukoró-ügy: hétfőn kezdődik a büntetőper

Hétfőn kezdődik meg a büntetőper a sukorói telekcsere ügyében a Szolnoki Törvényszéken, és januárra… Tovább olvasom