Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Forintválságot okozhat a konszolidálatlan költségvetés

A magyarországi választások után nem várható erőteljes költségvetési kiigazítás, akármilyen kormány alakul is - írja legfrissebb elemzésében a Goldman Sachs. Ha viszont a választások után nem indul meg a fiskális konszolidáció, akkor a befektetési ház nem zár ki forintválságot sem.
A tanulmány szerint a piac csalódhat a választások után, és ha az ellenzék győz, kiderülhet, hogy mekkora is valójában az idei hiány. Az európai feltörekvő piaci előrejelzés megállapítja, hogy a forinttal kapcsolatos borúlátás eddig idő előttinek bizonyult, a helyzet azonban a következő 12-18 hónapban jó eséllyel megváltozik. Az elemzők ugyanis nem tartják valószínűnek, hogy a jelenlegi egyensúlyozó mutatvány ennél hosszabb ideig folytatható.

A forint jövőbeni gyengülésétől tart a közelgő választások és az euró bevezetése körüli állapotok miatt a Dresdner Bank befektetési szekciója, a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) is. Az intézet elemzője, John Harrison úgy látja, hogy a magyar fizetőeszköz értéke fokozatosan tovább csökkenhet az euróval szemben a 260-270-es szint felé. A DrKW számításai szerint 285 milliárd forintos hiány keletkezett februárban a magyar államháztartásban, megjegyezve, hogy a januári adat jóval alacsonyabb volt a vártnál. Az első két hónapban a teljes évi hiánycél 31 százaléka teljesülhetett, és a választások körüli költekezés nyomást gyakorolhat a következő hónapokban a befektetői hangulatra.

A Goldman Sachs csak annyiban bocsátkozott becslésekbe az államháztartási deficittel kapcsolatban, hogy annak valós mérete valószínűleg sok piaci szereplőt meg fog lepni, és megvan a kockázata a két számjegyű százalékos mínusznak

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajka 142 millió forintra pályázott

Interreg-pályázaton nyerne 142 millió forintot a rajkai önkormányzat egy Németjárfalu (Deutsch… Tovább olvasom