Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Forradalmi átalakulást hozó vívmány az orvoslásban

Az őssejtkutatás eredményezi a leglátványosabb fejlődést a szervátültetés középkori „feltalálása" óta az orvostudományban. Forradalmi átalakulást hozó vívmánynak nevezte az őssejtkutatást dr. Sarkadi Balázs, az Országos Gyógyintézeti Központ kutatási igazgatóhelyettese a TIT szegedi székházában tartott előadásán.
A szegedi belgyógyászati klinikára megérkezett az őssejtek tárolására alkalmas hűtő. Fotó: Schmidt Andrea
Az őssejtkutatás eredményezi a leglátványosabb fejlődést a szervátültetés középkori „feltalálása" óta az orvostudományban. Forradalmi átalakulást hozó vívmánynak nevezte az őssejtkutatást dr. Sarkadi Balázs, az Országos Gyógyintézeti Központ kutatási igazgatóhelyettese a TIT szegedi székházában tartott előadásán. A világszerte elismert magyar tudós azt mondta, az őssejtek révén valójában saját szöveteink gyógyíthatnak meg bennünket, így ő ezt tartja a természetgyógyá szat igazi formájának.

Tudomány és vallás

A professzor kifejtette, hogy az őssejteknek két alapváltozata létezik: az embrionális és a szöveti típus. Az előbbi a megtermékenyített petesejtek hólyagcsíra-állapotát jelöli, míg az utóbbi szinte minden szervünkben életünk végéig jelen van, legtöbb azonban a csecsemők köldökzsinórvéréből nyerhető.

A köldökzsinórvér nemcsak magas őssejttartalma miatt „népszerű" a kutatók körében, hanem azért is, mert a születés idején ezt még nem érik negatív kémiai és biológiai hatások.

Az embrionális őssejtekkel való munka vallási, etikai problémákat is fölvet. A katolikus hit például már a fogantatástól – azaz a petesejt megtermékenyítésétől – teljes életnek tekint minden élő szervezetet, így az ilyesfajta kutatást „emberkísérletekként" értékeli. A muzulmánoknál ilyen gond nincs: vallásuk szerint csak a születéstől datálódik az emberi élet.

A kinyert őssejtek később „üzenetközvetítő" anyagokkal különféle szövetekké – bőrré, csonttá, izommá, idegsejtté – alakíthatók. Az őssejtek beültetése emellett hatékony segítséget jelenthet számos szervátültetésre váró betegnek, ugyanis a transzplantációknál gyakran előforduló immunreakciók – az idegen szövetek „kilökődése" az új „tulajdonos" testéből – száma jelentősen csökken, ha a neki megfelelő szöv eti típusból kap a páciens.

Emberi melléktermék

Őssejtek ugyanakkor emberi „melléktermékekből" is nyerhetők: a zsírleszívásnál keletkező szövetekben ugyanúgy megtalálhatók, mint a köldökzsinórvérben – igaz, korántsem olyan magas számban.

A tőlünk nyugatabbra lévő országokban már több éve működnek olyan biotechnológiai centrumok, amelyekben nemcsak kísérleteznek az őssejtekkel, hanem nagyobb mennyiségben tárolják is az azok legjelentősebb bázisát adó köldökvért.

Köldökvérbank – már nálunk is

Sarkadi professzor elmondta: egy tárolóközpont nálunk is létrejött végre, ugyanis – pályázati és magántőkéből – elindult egy olyan budapesti centrum, amelyben egy szűrést követően bárki lefagyasztathatja gyermeke köldökzsinórvérét – a későbbi felhasználhatóság érdekében.
Azoknak, akik nem tudnak több százezer forintot kiadni erre, közösségi „köldökvérbankot" is létrehoznak, ahol szöveti típusoknak megfelelően tárolják a donoroktól levett vért, és az, akinek ezt betegsége indokolja, hozzájuthat. Így – az adatvédelmi feladatok megoldása után – kétoldalúan kapcsolódhatnak a magyarok is a köldökzsinórvér-csere nemzetközi programjához, amelyben eddig csak felhasználóként voltunk jelen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejelentkezés az evára

December 20-án 8–18 óra között fogadja az APEH Győr-Moson- Sopron Megyei Igazgatóságának győri, mosonmagyaróvári és soproni ügyfélszolgálati irodája az egyszerűsített vállalkozói adóra, az evára történő bejelentkezéseket. Ugyanezen a napon Győrött az adóhivatal és a vámhivatal munkatársai közösen tartanak tájékoztatást a 2006. évi személyi jövedelemadó, az eva és a jövedéki törvény változásairól, továbbá a kontroll-adatszolgáltatás benyújtásáról. Tovább olvasom