Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Forradalmi változás a filmfinanszírozásban

A filmfinanszírozás- és gyártás teljes átalakítását vetíti előre a 2011. évi költségvetési törvényjavaslat; a megszűnő mozgókép közalapítvány után a legtöbb filmpénzt a Nemzetgazdasági Minisztérium költheti el, csak azt nem tudni még, mire - írja a Népszabadság a szerdai számában.
A lap szerint a magyar filmszakma helyzete az új büdzsétervezet alapján némiképp hasonlít a Fidesz 1998-ban történt kormányra kerülése utánihoz. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) támogatási keretét az idei 5,1 milliárdról 1,035 milliárd forintra csökkenti a kormány 2011-re, máshol teremtve filmes forrásokat. Jövőre pedig más közalapítványokkal együtt meg is szüntetik az MMK-t.

A Népszabadság azt írja, hogy az MMK és a filmművészszövetség talán még meg tudja rendezni a február eleji Magyar Filmszemlét. A lap emlékeztet arra, hogy az MMK támogatta a filmterjesztést, a filmes kiadványokat, rendezvényeket, a Mozgókép Mestere díjat, fizette a nemzetközi kapcsolatokból adódó költségeket, aminek forrása most nem látszik. Ugyanakkor a közalapítványnak filmek gyártására felvett ötmilliárd forint bankhitele van. Ennek fedezetét a kormánnyal kötött 2013-ig szóló támogatási szerződés jelentette.

A lap egy rejtélyes "magyar film támogatása" elnevezésű rovatot talált a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési fejezetében.

A szétaprózott összegeket összeadva mintegy 3,2 milliárd forint állami filmtámogatás lesz 2011-ben. Ehhez hozzájöhet még az az egymilliárd forint, amit korábban zároltak. A lap szerint így az összeg már nem lenne olyan kevés. "Csak az a kérdés, kik osztanák el, és mire" - olvasható a Népszabadságban.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. november 04. 11:40
    „A Fidesz milliárdokat passzol a zsidó film-producernek

    A filmszakma önkormányzataként működő Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) támogatási keretét az idei ötmilliárdról egymilliárd forintra csökkenti a kormányzat, de a hvg.hu információ szerint Andy Vajnához is csorog majd pénz.A büdzsétervezetben szerepel még egy kétmilliárd forintos tétel a Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium fejezetében. Ezt a pénzt információnk szerint Andy Vajna ,,kapja", pontosabban azok a projektek, amelyek majd az ismert magyarországi zsidó származású amerikai producer irányítása alatt futnak majd. Hogy megint legyen húsz holokauszt-film.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP szerint a köztársaság alapjait szedik fel a kormánypártok

Schiffer András szerint a kormánypártok a köztársaság alapjait szedik fel, ha korlátozzák az… Tovább olvasom