Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Fórum Európa jövőjéről

Erősen bírálta az Európai Uniót Eörsi Mátyás, az Országgyűlés

Európai Ügyek Bizottságának liberális elnöke a Párbeszéd európai fejlődésünkért című sorozat budapesti nyitórendezvényén, csütörtökön. Az egész napos konferencia második, az uniós versenyképesség elősegítéséről szóló témája keretében felszólaló magyar politikus a lisszaboni stratégiát az Európai Unió állatorvosi lovának nevezte. Eörsi Mátyás kifogásolta, hogy az Európai Bizottság úgy hirdette meg a versenyképesség megteremtését célzó stratégiát, hogy nem rendelt hozzá semmilyen eszközrendszert. A képviselő szerint nincs egyetlen olyan uniós intézmény sem, amely érdemben tudna az EU versenyképességén javítani, hiszen minden versenyképességi eszköz a tagállamok kezében van, ugyanakkor nem elég jó a tagállamok és az uniós intézmények közötti kapcsolat.

Tiltakoznak Katona kinevezése ellen

A Fidesz-frakció tiltakozik az ellen, hogy Katona Tamás volt pénzügyminisztériumi államtitkárt a Magyar Államkincstár élére nevezték ki – mondta csütörtökön Tállai András, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. Mint mondta, a Fidesz-frakció „megrökönyödéssel” fogadta az információt, hogy Veres János pénzügyminiszter kedden felmentette beosztásából Mohos Andrást, a Magyar Államkincstár elnökét, és utódjául november elsejétől Katona Tamást nevezte ki.

A Magosz elküldte beadványát

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) csütörtökön elküldte kifogásait tartalmazó beadványát az Alkotmánybírósághoz – tájékoztatott a levél elküldését követően Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója. Közölte: a beadvány lényege, hogy a Fővárosi Közgyűlés rendelettel nem módosíthat, „nem írhat felül” egy magasabb szintű jogszabályt. Azaz a gyülekezési jogot szabályozó törvényt a budapesti közgyűlés rendelettel nem változtathatja meg.

Beiktatták az új legfőbb ügyészt

Beiktatták Kovács Tamást, az új legfőbb ügyészt csütörtökön; az Igazságügyi Palotában megrendezett ünnepségen Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke beszédében az ügyészi pártatlanságot és a törvényességet emelte ki. Kovács Tamás hitvallásáról beszélt az ünnepségen, azt mondta, hogy az ügyészségeknek gyorsan kell eljárniuk az ügyekben, de ez a gyorsaság nem mehet az eredményesség rovására, aminek támadhatatlannak és törvényesnek kell lennie. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A díszítés és a művészi tálalás fortélyai

A karácsonyra megjelenő, olvasóink által beküldött receptekből válogatott szakácskönyv készítése… Tovább olvasom