Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Fórumon mondhatják el panaszaikat az afgán menekültek

A debreceni menekülttárborban fórumon lesz lehetőségük a fővárosi Bazilikában szerdán demonstráló afgánoknak, hogy elmondják panaszaikat és kéréseiket - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a menekültügyi igazgató.
Ördög István elmondta: ha ezek olyan jellegű panaszok, akkor továbbítják azokat a hatóságoknak. A fórumot csütörtökön rendezik.

Várhatóan csütörtök délelőtt 10 óra után kezdődik a debreceni menekülttáborban az a fórum, illetve megbeszélés, ahol elmondhatják panaszaikat és kéréseiket azok az afgánok, akik szerdán a fővárosi Szent István Bazilikában menekültstátuszért demonstráltak.

Ördög István elmondta: ha ezek olyan jellegű panaszok, amelyeket hatóságnak vagy bíróságnak kell megvizsgálnia, akkor továbbítják azokat az illetékeseknek. A tárgyalások eredményétől függ, hogy milyen megoldás születik az ügy rendezésére.

A menekültügyi igazgató kérdésre válaszolva elmondta: a harminc afgán közül valamennyien menedékkérők voltak: Magyarországra érkezésük után kérelemet adtak be a menekültstátuszért. A csoport tagjai közül ezt egyik sem kapta meg. Ördög István hozzátette: vannak Magyaroszágon olyan afgán állampolgárok akik menekültként élnek.

Magyarországon az lesz menekült, aki a az erre jogosított menekültügyi hatóság megvizsgált és jogusultnak ítélt. A státuszt csak a bíróság vagy hatóság adhatja meg - hangsúlyozta az igazgató. Hozzátéve: hogy ezt kikényszeríteni nem lehet.

A menekültügyi hatóság álláspontja továbbra is az, hogy akinél úgy ítélték meg a hatóságok, hogy nem felel meg a kritériumoknak, az nem kaphat menekültstátuszt. Vannak a csoportban olyanok akik ügyét a bíróság már felülvizsgálta, ilyenkor nincs mit tenni, ők maradnak befogadottak - foglamazott.

Szerdán délután fél 3-kor ment be harminc, korábban befogadási státuszt kapott afgán a Szent István Bazilikában, ahol leültek a földre. A rendőrséget egy afgán tolmács értesítette. A demonstrálók ezzel a megmozdulással szerették volna elérni, hogy mihamarabb menekültstátuszt kapjanak. Öt órán át voltak az épületben. A Bazilika ajtajait bezárták, majd több órás tárgyalás kezdődött.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2009. január 15. 21:26
    „Nem lehetne egyszerűen hazaküldeni őket, (saját költségen, hiszen ide is úgy jöttek) hogy ott panaszkodjanak arra milyen rosszul bántak itt velük, és mennyire rosszul érezték magukat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhül az idő, kevesebb gáz fogy

Összesen 58 millió köbméter gáz fogyott szerdán Magyarországon, köszönhetően a vártnál enyhébb időjárásnak - tájékoztatott közleményében a Földgázszállító (FGSZ) Zrt. Tovább olvasom